Δύσκολη περιγράφεται η πραγματικότητα για τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τέσσερα επιδημιολογικά σενάρια του ΕΟΔΥ. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την ώρα, η δυναμική του ιού δεν κάμπτεται εύκολα. Στο καλό σενάριο του ΕΟΔΥ, η πανδημία θα κορυφωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Στο κακό, αυτό θα συμβεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Απαραίτητη προυπόθεση για να διαψευσθούν τα πιο δυσοίωνα από αυτά τα σενάρια είναι να περιορίσουν οι πολίτες τις μετακινήσεις τους. Με δεδομένα τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί, το μόνο που μένει για να ανακοπεί η διασπορά του ιού, είναι η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, με την εφαρμογή οικειοθελούς κοινωνικής απομόνωσης. Γιατί ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διασπορά στην κοινωνία, είναι η ανυπαρξία κοινωνικής επαφής.
Στην πραγματικότητα η καραντίνα που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα, στοχεύει στην ανακοπή του ρυθμού διασκέδασης του πληθυσμού, προκειμένου να περισώσουμε την οικονομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο βαθμό της. Ο λόγος, προφανής : Η διατήρηση της "υποχρεωτικής" κοινωνικής επαφής, για να μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει να εργάζεται, σε βάρος των κοινωνικών επαφών για αναψυχή, η οποία μπορεί να μετατεθεί χρονικά με λιγότερες επιπτώσεις.
Αναλυτικά, το επιδημιολογικό μοντέλο, χρησιμοποιεί ως δεδομένα:
- Τον αριθμό των ατόμων που είναι δυνατόν να μολυνθούν από τον ιό, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού,
- Τον αριθμό αυτών που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό, με την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, αλλά και με τα rapid test που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες στον δειγματοληπτικά στο γενικό πληθυσμό,
- Τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και
- Τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναρρώσει.
Βάσει των στοιχείων αυτών, συνυπολογίζονται μια σειρά πρόσθετες παράμετροι, για να καταλήξει τελικά ο ΕΟΔΥ στην εξαγωγή του πραγματικού ρυθμού μετάδοσης της νόσου, (το γνωστό πλέον Rt) και να μπορέσει να γίνει η πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν δεν κάνουμε τίποτα και συνεχίσουμε την ίδια κοινωνική συμπεριφορά, τότε η κορύφωση θα έρθει στις αρχές Φεβρουαρίου, με τα κρούσματα να εκτινάσσονται ακόμη και στις 6.000 καθημερινά.
Το δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την ελάχιστη μείωση των κοινωνικών επαφών κατά 12%. Στην περίπτωση αυτή, τα κρούσματα παραμένουν αυξανόμενα, περίπου στα 5.000 ημερησίως και λίγο παραπάνω, ενώ η κορύφωση του δεύτερου κύματος επέρχεται μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Φεβρουαρίου.
Το τρίτο σενάριο, προβλέπει κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων μέχρι το πρώτο 10ήμερο - 15θήμερο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και μέχρι τα 3.300 κρούσματα, καθώς επίσης συνέχιση της ανόδου με σταθεροποιητικές όμως τάσεις λίγο πάνω από τα 3.500 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα και κάμψη αμέσως μετά. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση της κινητικότητας υπολογίζεται περίπου στο 25%.
Το τέταρτο και πιο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει την μείωση της κινητικότητας κατά 35%, με κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων περίπου στα 3.000 ημερησίως τις πρώτες 10 μέρες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Ενα σενάριο το οποίο δείχνει να επιβεβαιώνεται βάσει και των τελευταίων αποτελεσμάτων.
Και στην περίπτωση αυτή όμως, όπου δηλαδή καταγράφεται η ταχύτερη δυνατή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, χρειάζεται να περάσει ένα δίμηνο, μέχρι να επανέλθει ο αριθμός των κρουσμάτων στα περίπου 1.500 περιστατικά την ημέρα. Για τις μετρήσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως ημερομηνία βάσης η 9η Νοεμβρίου, οπότε τα τότε νέα κρούσματα της ημέρας ήταν 1.490.
Σε κάθε περίπτωση όμως, για την αποκλιμάκωση του πανδημικού αυτού κύματος, χρειάζεται πολύς χρόνος, κάτι που είναι γνωστό και αναμενόμενο, αφού ο ιός ευνοείται από το κρύο και την μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που σχεδόν εξαφανίζεται τους χειμερινούς μήνες. Επομένως η μοναδική προστασία μας από τον ιό, παραμένουν η μάσκα, η ατομική υγιεινή και η τήρηση των αποστάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο.