Στις δημοσκοπήσεις, όπως και στις συμβάσεις με τις τράπεζες, πρέπει να διαβάζεις τα ψιλά γράμματα. Κανόνας με γενική ισχύ και ειδική ισχύ για τις έρευνες κοινής γνώμης, που διαθέτουν και την έγκριση της Κουμουνδούρου και δημοσιοποιούνται σε φίλα προσκείμενα μέσα.
Προ ολίγων ημερών η εταιρία Prorata έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, για να πιάσει το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τα προβλήματα που την απασχολούν και να εκτιμήσει τις πολιτικές διαθέσεις. Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, εθνικά θέματα, διαφθορά και θέματα διαφάνειας είναι τα τέσσερα ζητήματα τα οποία, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε η εταιρία, απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες αυτή την περίοδο.
Η ανεργία ως πρόβλημα, εμφανίζεται στην 8η θέση. Η γραφειοκρατία στην 13η θέση και η φορολογία στην 15η θέση που είναι η τελευταία στην έρευνα. Ή οι ερωτώμενοι ήταν οπαδοί των Χατζηδάκη, Πιερρακάκη, Σκυλακάκη ή οι επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς δεν επιδέχονται μεγάλης αμφισβήτησης!
Σύμφωνα με την πολιτική ανάλυση που συνόδευε τη σχετική έρευνα, το κλίμα στην κοινωνία μεταστρέφεται ταχύτατα. Κυρίαρχα συναισθήματα η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία ο φόβος που τσίμπησαν προς τα πάνω, όμως η ελπίδα δεν υποχωρεί ανάλογα όπως θα ήταν το αναμενόμενο.
Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια να ενίσχυσαν την απογοήτευση κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Οκτώβριο του 2021 αλλά η ελπίδα υποχώρησε μόλις μια μονάδα. Τι συντηρεί αυτή την ελπίδα δεν απαντάται στη συγκεκριμένη έρευνα.
Να πάμε όμως στα ψιλά γράμματα, που κάνουν τη δημοσκόπηση της Prorata τόσο ενδιαφέρουσα.
Η πλειοψηφία αξιολογεί την ακρίβεια νούμερο 'ένα' πρόβλημα και το 76% των ερωτηθέντων κρίνει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ως «μάλλον ανεπαρκή» και «σίγουρα ανεπαρκή». Επίσης καταγράφεται ποσοστό 65% που θεωρεί ότι η ανεπαρκής αντιμετώπισης της ακρίβειας οφείλεται στις «νεοφιλελεύθερες/ δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης». Μικρός αστερίσκος στη σχετική κάρτα διευκρινίζει πως το 65% είναι επί του 76%!
Ωστόσο το 32% δεν αποδίδει την ανεπάρκεια σε ευθύνη της κυβέρνησης. Το 22% πιστεύει πως οφείλεται στις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Ενδεχομένως σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται οι άνθρωποι που έχουν επίγνωση ότι η επένδυση στο λεφτόδεντρο των δανεικών δεν είναι επιλογή που μπορεί να ξαναγίνει. Το 10% απαντά ότι οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι ο βολονταρισμός του Μητσοτάκη και οποιουδήποτε Μητσοτάκη, δεν μπορεί να υπερβεί το μέγεθος των επιπτώσεων ενός πολέμου που έχει λάβει χαρακτήρα αναμέτρησης Δύσης και Ανατολής, Δημοκρατίας και Απολυταρχισμού.
Το δια ταύτα της δημοσκόπησης είναι η απάντηση στο ερώτημα αν επόμενους μήνες προκύψει… λιτότητα, ποιος θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη;
Προς μεγάλη απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία δεν καταλογίζει, επί του παρόντος, ευθύνη για πιθανή λιτότητα στο μέλλον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 55% λέει ότι αν ενσκήψει η λιτότητα θα ευθύνονται οι διεθνείς εξελίξεις και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κοινωνία εμφανίζεται πράγματι απογοητευμένη και απελπισμένη αλλά δεν κυριαρχείται από θυμό.
Αυτό της επιτρέπει προς ώρας, να κάνει ακόμη τις σωστές συνδέσεις ανάμεσα στην αιτία και το αποτέλεσμα και να επιμερίζει δίκαια την ευθύνη. Για να μπορεί να το κάνει, χρειάζεται περισσότερες απαντήσεις και εξαντλητικές εξηγήσεις ακόμη και για πράγματα τεχνητά, που δεν κατανοεί πλήρως. Πρέπει να ακούει για να εμπεδώσει γιατί στην Ελλάδα το ρεύμα κοστίζει τόσο, και ποιοι δια των πράξεων και των παραλείψεων συνέβαλαν σε αυτή την τρέλα.
Όσο δεν κυριαρχεί ο «θυμός» στην κοινωνία η κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει, να ακουστεί και να πείσει ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν και σταθμεύουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων μέχρι την ώρα της κάλπης.