Είναι άραγε δυσερμήνευτο το γεγονός ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας και αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν μια σχετική επιρροή στα πολιτικά τεκτενόμενα, ικανοποιούνται ιδιαίτερα από τις «επιτυχίες» που καταγράφουν ξένες χώρες, που δεν είναι φιλικά διακείμενες προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε γεωστρατηγικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Καθόλου!
Ο θαυμασμός προς την ηγετική προσωπικότητα του Βλαδίμηρου Πούτιν, ο θαυμασμός για τις διπλωματικές και όχι μόνο ικανότητες του Ταγίπ Ερντογάν, η καταδίκη της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η ικανοποίηση από την τριμερή συνάντηση Ρωσίας - Ιράν -Τουρκίας στην Τεχεράνη, αποτελούν μερικά μόνο από τα σχετικά παραδείγματα.
Η δε πρόσφατη αναφορά στελεχών του Σύριζα στη μετά από τέσσερα χρόνια αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Τουρκία, που καταλήγει λέγοντας: «τόσο ψευδές το αφήγημα Μητσοτάκη», αποκαλύπτει πλήρως την ερμηνεία της χαράς του Σύριζα. Ο Σύριζα χαίρεται με οτιδήποτε συμβαίνει, που κατά την άποψη του, αδυνατίζει τη θέση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και που δημιουργεί προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Δύση. Το ίδιο πράττει και το ΠΑΣΟΚ.
Ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ιταλία; Μάθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανεβαίνει η ακροαριστερά στη Γαλλία; Μάθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συμφωνεί η Τουρκία με το Ιράν; Μάθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποκαθιστά η Τουρκία τις σχέσεις της με το Ισραήλ; Μάθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σφίγγει ο ενεργειακός αποκλεισμός της ΕΕ από τη Ρωσία; Αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνεχίζεται η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα; Αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υποχωρούν οι Ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στους Ρώσους εισβολείς; Κακώς έστειλε όπλα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντεπιτίθενται οι Ουκρανοί απομακρύνοντας τους Ρώσους; Και πάλι κακώς έστειλε όπλα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συναντάται ο Ερντογάν με τον Πούτιν; Απομονωμένη η Ελλάδα, του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συναντάται ο Ερντογάν με τον Ζελένσκι; Αδίκως στέκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλευρό της Ουκρανίας.
Γράφονταν άρθρα στο διεθνή τύπο, όπως τότε στο Spiegel που αναφερόταν στην περιγραφή του Ερντογάν από τον Αλέξη Τσίπρα, ως «έντιμου τύπου, που μαζί του ξέρεις που βρίσκεσαι»; Ευθύνη φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γράφονται άρθρα στο διεθνή τύπο, εναντίον της Ελλάδας; Εκτίθεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξωτερικό.
Σκοπός της αντιπολίτευσης είναι η απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με απώτερο στόχο την απομάκρυνσή του από τη πρωθυπουργία και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για τη χώρα; Είναι ζητούμενο, η πτώση της κυβέρνησης και ο παροπλισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη; Θα λυθούν με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα της Ελλάδας;
Μπορεί η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - Σύριζα - Βαρουφάκη, έστω και στο ελάχιστο να εγγυηθεί την επιβίωση της χώρας και το ασφαλές πέρασμα της μέσα από τις σημερινές συμπληγάδες, που δεν είναι άλλες από την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού; Είναι δυνατόν οι πρωταγωνιστές του οικονομικού Βατερλό της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τι συνέβη, μαζί με τα πρώην ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΠ και την παρέα του Γιάννη Βαρουφάκη, να μπορέσουν να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Παράλληλα με τις συντονισμένες πλέον ενέργειες για την δημιουργία ενός συγκροτημένου «αντικεντροδεξιού» και «αντιμητσοτακικού» μετώπου, έχουν ξεκινήσει και τα παζάρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Σύριζα, για τις καρέκλες της επόμενης ημέρας. Παζάρια που δεν αφορούν μόνο την περίπτωση μιας «προοδευτικής συγκυβέρνησης», αλλά και την περίπτωση μιας ευρύτερης κυβέρνησης στην οποία θα συμμετάσχουν αναγκαστικά και τα τρία μεγάλα κόμματα.
Όμως όλο αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται και στηρίζεται πάνω στον αρνητισμό και την τοξικότητα, δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό, στα προβλήματα των πολιτών. Η ατζέντα που έχει επιλέξει σύσσωμη πλέον η αντιπολίτευση, δεν έρχεται να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ίσα - ίσα, επιχειρεί αγωνιωδώς να αλλάξει τα κυρίαρχα σημεία αναφοράς.
Και τα κυρίαρχα σημεία αναφοράς είναι τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας του 2022. Της Ελλάδας, που συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, που συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες μέσα στη ενεργειακή κρίση σε συνέχεια της στήριξης επί πανδημίας, που συνεχίζει να απορροφά τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη, που συνεχίζει να μειώνει τη ανεργία των νέων, που συνεχίζει να εξελίσσεται ψηφιακά και που ταυτόχρονα συνεχίζει να προσελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Ωστόσο σημαντικά σημεία αναφοράς είναι και οι ανησυχίες από την ενεργειακή κρίση, τον αυξημένο πληθωρισμό, την αύξηση του δημοσίου χρέους, το υπερβολικό μέγεθος των επιδοματικών πολιτικών, τις διαρκείς Τουρκικές προκλήσεις και τους κινδύνους από την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, από την Άγκυρα.
Είναι φανερό ότι οι συνεννοήσεις, οι μεθοδεύσεις και τα παζάρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Σύριζα, που στοχεύουν στην πτώση της κυβέρνησης, θα ανατρέψουν την θετική πορεία των οικονομικών δεδομένων και θα υπονομεύσουν το σχεδιασμό αντιμετώπισης των διαδοχικών κρίσεων. Αρκετοί ομιλούν περί προσπάθειας πολιτικής εκτροπής. Προσωπικά φοβάμαι, ότι πιθανότατα θα βρεθούμε μπροστά σε οικονομική εκτροπή.