Στο ρυθμό των αναζωπυρώσεων και των τοπικών lockdowns τα οποία, ακόμη και αν βρεθεί το εμβόλιο, μπορεί να χρειαστεί να επανέρχονται σε συχνά διαστήματα για αρκετά ακόμη χρόνια, φαίνεται ότι θα πρέπει να μάθει να ζει από εδώ και πέρα ο πλανήτης.
Σε μια συγκυρία όπου οι τοπικές καραντίνες κάνουν ξανά ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους από την Αυστραλία έως το Καζακστάν, όπου οι γειτονικές μας χώρες γνωρίζουν έξαρση και τα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται, ο ΠΟΥ βάζει και επίσημα στο τραπέζι το ενδεχόμενο ο ιός να μην εξαλειφθεί ποτέ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν ότι «πλέον η εξάλειψη του ιού είναι πάρα πολύ δύσκολη», και ότι με την επιταχυνόμενη εξάπλωση της πανδημίας και πάλι, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν "τα διαθέσιμα μέσα". Συνέστησε τα τοπικά lockdowns ως την πιο αποτελεσματική λύση απέναντι στις αναζωπυρώσεις, μαζί φυσικά με την χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα πρόληψης τα οποία σταδιακά επανέρχονται στην Ευρώπη και αλλού, χωρίς ωστόσο και να τηρούνται.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, όπου χθες ανακοινώθηκαν 60 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 42 από το εξωτερικό, ξεκινά ειδικό πρόγραμμα ελέγχων για τον εντοπισμό φορέων του ιού, αλλά και παραβατών των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Κοινός ωστόσο παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό πιθανότατα για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο απ' ότι αρχικά νομίζαμε. Οι ειδικοί παραπέμπουν σε μελέτη του καθηγητή Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, ότι ένα μόνο lockdown δεν είναι αρκετό και ότι θα χρειάζονται κατά περιόδους μέτρα κατά του κορονοϊού τουλάχιστον έως το 2022, και ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το 2025.
Πού επιστρέφουν τα lockdown
Ενώ κάποιες χώρες προσπαθούν να χαλαρώσουν τα μέτρα, η πρώτη επαναφορά τοπικής καραντίνας έγινε στα μέσα Ιουνίου στο Πεκίνο, ενώ τουλάχιστον 24 πολιτείες των ΗΠΑ σταμάτησαν τη διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα ή επανέφεραν περιορισμούς.
Μεμονωμένα περιστατικά καραντίνας σε συγκεκριμένες εστίες εφαρμόζονται ανά την Ιταλία όπως ένα κτίριο στην πόλη Μοντραγκόνε, με το στρατό να εποπτεύει τo συγκεκριμένο hot spot. Στην Ισπανία υπό περιορισμό βρίσκονται κοινότητες μεγέθους 200.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά και στα παράλια της χώρας, καθώς και κοινότητες των 70.000 κατοίκων στα βορειοδυτικά. Στην Πορτογαλία, 19 γειτονιές της Λισαβόνας βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας παραμένει ανοικτό. Στη Γερμανία μαζικά περιστατικά κορονοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, "έκλεισαν" την πόλη του Γκαίτερσλοχ στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Την ίδια στιγμή στη Βρετανία «έκλεισε» το Leicester, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων του. Έπειτα από το άνοιγμα των παμπ σε ολόκληρη τη χώρα, ακολούθησε το κλείσιμο τριών καταστημάτων, καθώς αρκετοί θαμώνες διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι «ο ιός είναι εκεί έξω και καραδοκεί σαν καρχαρίας».
Σε lockdown επανήλθαν η Μελβούρνη και το Ισραήλ, ενώ το Καζακστάν βρίσκεται ήδη στην πρώτη από τις δύο εβδομάδες συνολικής καραντίνας της χώρας, η οποία και έχει προσβληθεί -εκτός από τον κορονοϊό- και από μια σειρά κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ
Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ δρ Μάικ Ράιαν, σημειώνοντας τις δυσκολίες εξάλειψης του ιού, τόνισε ότι πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος για καινούρια περιστατικά, όσο ο ιός συνεχίζει να υπάρχει.
Για το λόγο αυτό συνέστησε στις χώρες που ήδη εφαρμόζουν περιοριστικά προγράμματα να αίρουν τα μέτρα σταδιακά, με αξιολόγηση των επιπτώσεων, προκειμένου να έχουν περιθώριο να κάνουν και βήματα πίσω. Στόχος είναι η εξάπλωση της πανδημίας να περιοριστεί, τα από εδώ και πέρα κρούσματα να είναι σποραδικά, προκειμένου να τίθενται εύκολα υπό έλεγχο, με επιθετικούς ρυθμούς διενέργειας τεστ και απομόνωσή τους από την υπόλοιπη κοινωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μικρές εστίες αναζωπύρωσης και διατήρηση της ετοιμότητας είναι καθοριστικοί παράγοντες, ενώ η εφαρμογή του κάθε μέτρου ξεχωριστά αποτελεί καθοριστικό βήμα για την μη εξάπλωση του ιού.
Αερογενής μετάδοση
Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, με μάσκες, τήρηση της υγιεινής των χεριών και των αποστάσεων, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου για την COVID - 19, δρ Μαρία Βαν Κερκόφ υπογράμμισε ότι σε ενημερωτικό σημείωμα για τη μετάδοση του ιού, ο ΠΟΥ διαπίστωσε τη δυνατότητα αερογενούς μετάδοσης του ιού εκτός των ιατρικών εγκαταστάσεων και σε συνθήκες έντονου συγχρωτισμού, σε χορωδίες, εστιατόρια ή γυμναστήρια.
Διαβάστε ακόμα:
- Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα από τον Προμαχώνα
- Κορονοϊός: 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα 42 από το εξωτερικό, 8 στην Θεσσαλονίκη