Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Σε κάποιες άλλες συγκυρίες, ίσως και να ήταν διασκεδαστικό. Όμως το να καταγγέλλουν σήμερα για εγκλήματα των λευκών κολλάρων, οι τύποι που εξέδιδαν εγγυητικές επιστολές για τον αγαπημένο τους εργολάβο, με εγγύηση τα δανεικά βοσκοτόπια και τα αμέριμνα αμνοερίφια της Ιθάκης, ξεπερνάει κάθε λογική αντιπαράθεση επιχειρημάτων.
Είναι σα να έρχονται σήμερα οι Ερυθροί Χμερ και ο ηγέτης τους Πολ Ποτ, που οδήγησαν σε γενοκτονία τον λαό της Καμπότζης και να κατηγορούν οποιονδήποτε άλλον, ως εγκληματία και δολοφόνο.
Τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, που διέλυσε το τραπεζικό σύστημα και εγκατάστησε κάποιες απίστευτες και γραφικές φιγούρες στη διοίκηση της μοναδικής τράπεζας που μπορούσε να ελέγξει κομματικά, ευρισκόμενη σε κατάσταση εγκεφαλικής τρικυμίας, προέβη σε μια σειρά απίστευτων δηλώσεων. Στις δηλώσεις αυτές εμπλέκει πέραν των τραπεζιτών και του “διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος”, τους κουκουλοφόρους της πρώην ΑΣΟΕΕ, τις πρυτανικές αρχές, τις μονάδες αποκατάστασης της τάξεως και τους φοιτητοπατέρες που αγωνιούν διότι “χάνουν τα μαθήματα τους”.
Οι δηλώσεις τους καταλήγουν σε ένα ερώτημα, του οποίου η γραφικότητα, η στερεοτυπία, και η ανωριμότητα θα κτυπούσαν στο χρηματιστηριακό limit up. "Γιατί εξαντλούν την νομιμότητα απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά και όχι στους εγκληματίες του λευκού κολάρου, απέναντι σε αυτούς που λήστεψαν το δημόσιο ταμείο, στους τραπεζίτες που τους δίνουν σήμερα ασυλία και απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να το βγάλουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους;"
Τι προβλέπει ο νόμος για τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα, που καταγγέλλει ο σύριζα; Στην ουσία του, προβλέπει να προσφέρεται “ασυλία” στα τραπεζικά στελέχη τα οποία εγκρίνουν την χορήγηση δανείων και υπογράφουν ρυθμίσεις στο χώρο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με βάση τη διάταξη που εισήλθε στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, το τραπεζικό στέλεχος δεν θα διώκεται αυτεπάγγελτα για αυτές τις πράξεις του, αλλά μόνο αν υπάρξει έγκληση εναντίον του από την τράπεζα.
Τι πιο λογικό και ωφέλιμο στις ημέρες μας; Η εποχή που τα τραπεζικά στελέχη χορηγούσαν με ιδιαίτερη ευκολία τραπεζικά δάνεια έχει περάσει. Όλοι θυμόμαστε πως δίδονταν τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια. Όλοι θυμόμαστε πως χορηγούνταν τα καταναλωτικά δάνεια, τα διακοποδάνεια, τα ταξιδοδάνεια και τα υπόλοιπα πάσης φύσεως δάνεια χωρίς ελέγχους και εγγυήσεις. Και φυσικά όλοι θυμόμαστε πως δίνονταν τα επιχειρηματικά δάνεια, σε μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις, πως χορηγούνταν εγγυητικές επιστολές και πως εκταμιεύονταν κεφάλαια για επενδύσεις, για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Και φυσικά δεν μπορούμε να λησμονήσουμε, ούτε τα περίφημα “δάνεια επ' ενεχύρω χρεωγράφω” που προσφέρονταν απλόχερα με εγγύηση μετοχές που ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Αλλά ούτε και τα δάνεια που δίνονταν εξ ίσου απλόχερα σε τραπεζικά στελέχη και μεγαλομετόχους, για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ίδιων των τραπεζών, που τους δανειοδοτούσαν.
Πίσω από πολλά από αυτά τα δάνεια, υπήρχαν παχυλά bonuses για τα τραπεζικά στελέχη και εύκολος πλουτισμός για τους δανειολήπτες. Αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και μια μικρή τράπεζα εξαϋλώθηκε ακριβώς λόγω αυτής της πρακτικής. Η πλειονότητα αυτών των παράτυπων και παράνομων διαδικασιών, αποτελεί και μια βασική αιτία που οδήγησε στην διόγκωση των κόκκινων δανείων. Και αυτό, διότι τα περισσότερα δάνεια των συγκεκριμένων κατηγοριών, βρέθηκαν χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, όταν σταμάτησαν να εξυπηρετούνται.
Η περίοδος των θαλασσοδανείων έχει περάσει. Η πολιτική των τραπεζών είναι πλέον πολύ σφιχτή και τα δάνεια δεν δίνονται απλόχερα. Ίσα ίσα που οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις χρηματοδοτήσεις στις οποίες προχωρούν. Η κυβέρνηση μέσω αυτού του νόμου, επιχειρεί να δώσει μια νέα πνοή στην οικονομία, επιτρέποντας την απεμπλοκή πολλών δανείων, την ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και την εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρει στη ζωή εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα, σε ημιθανή κατάσταση, ή βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου.
Ας εγκαταλείψουν λοιπόν οι σύγχρονοι ερυθροί Χμερ την ενασχόληση τους με την πραγματική οικονομία και ας ασχοληθούν με τις επαναστατικές τους ονειρώξεις, που ευτυχώς βρίσκουν πλέον απέναντι τους μια συγκροτημένη πολιτεία. Μια πολιτεία, που δεν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν για πολύ, το προσφιλές σε αυτούς έργο, των πάσης φύσεως δολιοφθορών.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.