Ο οικονομικός εισαγγελέας αποφάσισε να ερευνήσει την σχέση των κόκκινων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζικών λογαριασμών των βασικών τους μετοχών στο εξωτερικό! Κάτι γίνεται! Επιτέλους! Ας μην ξεχνάμε ότι τα λεφτά που λείπουν σήμερα από το τραπεζικό σύστημα τα έχουμε πληρώσει όλοι εμείς μέσω της ανακεφαλαιοποίησης! Τα έχουν κλέψει απ' όλους τους συνεπείς φορολογουμένους.
Αυτή η έρευνα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή. Από το 2010! Δεν τόλμησαν, επειδή πιθανότατα φοβήθηκαν τους σκελετούς που θα έβγαιναν από τις ντουλάπες. Κι όμως! Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έχει γίνει σε αυτή την χώρα! Υπάρχουν ενδείξεις. Όχι αποδείξεις. Κι αυτό είναι φυσικό. Ένας ιδιώτης δεν έχει τα μέσα. Αυτή είναι η δουλειά της Δικαιοσύνης. Να ψάχνει ανάμεσα στις σκιές και να αποδεικνύει τις κατηγορίες σε βάρος των πιθανών ενόχων. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί αυτή η έρευνα άργησε τόσο πολύ…
Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση σήμερα να δώσουν δάνεια για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δραπέτευσαν στο εξωτερικό καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Μπορούσαν να το αποτρέψουν, αλλά δεν το έκαναν. Ίσως επειδή τους εξυπηρετούσε πολιτικά να φτάσουμε στο σημείο μηδέν που θα δικαιολογούσε στην συνέχεια ένα plan B. Εικασίες! Πράγματι…
Ο δεύτερος λόγος ήταν τα κόκκινα δάνεια. Και να μεν ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση και στις συνέπειές της, αλλά ένα άλλο μέρος έχει σχέση με τους επαγγελματίες κακοπληρωτές που θέλησαν να επωφεληθούν από τον χαλασμό.
Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τεράστιες ευθύνες για το πλιάτσικο που έγινε. Η έλλειψη μιας σοβαρής ηγεσίας είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή και επέτρεψε φαινόμενα σαν κι αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα. Σε άλλες χώρες σε περιόδους κρίσης η επιχειρηματική ελίτ προσπαθεί να αποδείξει τον πατριωτισμό της και την χρησιμότητα του ρόλου της. Στην Ελλάδα έσπευσαν την κρίσιμη ώρα να κάνουν δημόσιες σχέσεις με την τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση! Πάντα με το γκουβέρνο! Όλα τα άλλα έρχονται γι αυτούς σε δεύτερη μοίρα.
Η μεγαλύτερη ευθύνη της ηγεσίας του επιχειρηματικού κόσμου όμως είναι ότι επέτρεψε με την στάση του να συκοφαντείτε σήμερα η επιχειρηματικότητα.
Δεν συζητάμε για τα χρήματα που κάποιος είχε στον προσωπικό του λογαριασμό στην Ελλάδα και τα μετέφερε στο εξωτερικό. Μιλάμε για εκείνους που βρέθηκαν πάμπλουτοι με τις επιχειρήσεις τους να βουλιάζουν την ίδια ώρα από τα κόκκινα δάνεια. Τι ακριβώς συνέβη; Θα το βρει η Δικαιοσύνη. Κι εν πάση περιπτώσει το θέμα είναι ότι κάποιος θα τους ψάξει…
Αν δεν επιστρέψουν τα χρήματα στην Ελλάδα, ας μην κάνουμε τον κόπο να περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη. Δεν θα είναι συνεπής στο ραντεβού της. Η Οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τράπεζες! Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι καταθέσεις, αλλά και τα χρήματα που κλάπηκαν και φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Το κάθε ένα από αυτά τα δύο είναι διαφορετικής τάξεως πρόβλημα και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς οι καταθέσεις και αλλιώς τα κλοπιμαία!
Υπάρχουν και άλλες «ύποπτες ιστορίες». Όπως τα ξενοδοχεία που βούλιαξαν από τις ζημίες, την ίδια ώρα που βούλιαζαν κι από πελάτες! Ρεκόρ τουρισμού η Ελλάδα, γεμάτα τα ξενοδοχεία και ταυτόχρονη αύξηση των υποχρεώσεων. Ή οι έμποροι αυτοκινήτων που άφηναν πίσω τους μεγάλες υποχρεώσεις, όταν στην χώρα τα ρεκόρ πώλησης νέων αυτοκινήτων έσπαγαν το έναν πίσω από το άλλο.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές και δημόσια στα κόκκινα δάνεια και στην περίεργη συμπεριφορά ολόκληρων κλάδων. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα ξεκινούσε μία τέτοια έρευνα. Ίσως γιατί έχουμε χάσει την Πίστη μας στους Θεσμούς. Ή επειδή βλέπουμε να θριαμβεύει συνεχώς ο παραλογισμός και να αγνοείται η κοινή λογική. Όπως συμβαίνει με τις περίφημες έρευνες της 15ετίας. Η ουσία πάντως είναι ότι αν δεν υπάρξει Δικαιοσύνη δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι. Πολύ περισσότερο στην έξοδο από την κρίση. Για να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το μαγαζί, θα πρέπει να επιστρέψουν οι κλέφτες τα εμπορεύματα που αφαίρεσαν…
Υπάρχει πλούσιο πεδίο για έρευνα. Μία αναγκαία επισήμανση: Χρειάζεται να υπάρχουν πόροι και διάθεση. Το να ξεκινάει μία έρευνα χωρίς να έμπειρο προσωπικό και χρήματα, είναι σαν να ξεκινάει κάποιος να κάνει μία τρύπα στο νερό. Οι φοροφυγάδες έχουν πολλαπλάσιους οικονομικούς πόρους και στρατιές ικανότατων επαγγελματιών στην δούλεψή τους. Δεν μπορείς να νικήσεις τα τανκς με σφεντόνες.
Θανάσης Μαυρίδης