Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εδώ και χρόνια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί και δεν αναφερόμαστε βέβαια στην οινοφιλία του. Ενδιαφέρεται για το business του ελληνικού κρασιού, την παραγωγή και τη διάθεσή του στην ελληνική και την ξένη αγορά. Ήταν αυτός που ανέδειξε την παράνοια της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί με τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον επέβαλε να αναγκαστεί να τον καταργήσει.
Τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οινικής παραγωγής δεν είναι η ώρα να τις απαριθμήσουμε και ίσως αυτή να μην είναι και η κατάλληλη στήλη γι αυτή τη συζήτηση. Το ελληνικό κρασί όμως έχει ένα αναμφισβήτητα δυνατό σημείο που δεν είναι άλλο από το storytelling, το μυθικό του αφήγημα.
Έχουμε κρασιά που αναβλύζουν από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, νησιωτικούς αμπελώνες με το προσωνύμιο «Αμπέλια του Ποσειδώνα».
Έχουμε το κρασί της Πελοποννήσου, από τη θρυλική Νεμέα των Ηράκλειων Άθλων αλλά και την Αρκαδία.
Έχουμε το κρασί της μεσαιωνικής μοναστικής κοινότητας του Άθω η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στη Γαλλία και βέβαια στη Ρωσία.
Έχουμε τους αμπελώνες στη Μαρώνεια των Ομηρικών Επών και τη «διονυσιακή» Νάουσα.
Όρεξη να έχουμε να λέμε ιστορίες για τα ελληνικά κρασιά που συμπληρώνουν όχι μόνο την υπέροχη κουζίνα μας αλλά την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Βρίσκουμε λοιπόν κατάλληλη τη στιγμή ο Πρωθυπουργός να πάρει μια ακόμα πρωτοβουλία, ενόψει, μάλιστα, των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας: να ιδρύσει «Κελάρια της Ελληνικής Δημοκρατίας» τα οποία θα ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση και θα γεμίσουν με αγορές κρασιών από τους παραγωγούς (όχι με δωρεές, παρακαλούμε! Η παραγωγή του κρασιού κοστίζει!). Μια επιτροπή ειδικών θα αποφασίζει για τις αγορές αυτές (έχουμε ειδικούς διεθνούς κύρους και εμβέλειας) με την εντολή να επιβραβεύονται τα «μεγάλα κρασιά» των παλαιών οινοπαραγωγών και να ενισχύονται οι νέοι και οι μικροί παραγωγοί.
Τα Κελάρια της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι άλλο ένα «όπλο» της διπλωματίας. Θα εφοδιάζουν τα επίσημα δείπνα της Προεδρίας, θα φροντίζουν να περιλαμβάνονται στα δώρα προς τους ξένους ηγέτες και επισκέπτες της χώρας, θα αποστέλλονται ως δώρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό σε ξένους ομολόγους του.
Ωραία και τ' αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων από τα Μουσεία που συνηθίζουμε να δωρίζουμε στους επίσημους επισκέπτες, δεν λέμε αλλά γιατί να μην διαφημίσουμε ένα σύγχρονο προϊόν με αρχαία ιστορία; Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο οινοτουρισμός είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός κλάδος και ότι η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα για κάθε ενδιαφερόμενο για το κρασί ότι μπορεί να επισκεφτεί και τις θρυλικές της αρχαιότητες. Μια τέτοια δράση θα στηρίξει τις δράσεις οινοτουρισμού που προσελκύουν τους τουρίστες με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Το πολυαναμενόμενο re-branding της χώρας θα γίνει και μ' αυτά, τα μικρά που γρήγορα και με μικρό κόστος μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που πατάει με αυτοπεποίθηση στα πόδια της, Μιας χώρας που έρχεται από τα βάθη του παρελθόντος, μιας χώρα κλασικής και σύγχρονης. Η εικόνα της Ελλάδας που θέλουμε.