Όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές, γνωρίζουν ότι οι ανοδικές και οι καθοδικές κινήσεις των μετοχών και των υπολοίπων επενδυτικών εργαλείων, στηρίζονται στις διαφορετικές αναλύσεις και εκτιμήσεις που γίνονται για το μέλλον. Όσοι έχουν υψηλές προσδοκίες εμφανίζονται ως αγοραστές. Αντίθετα όσοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, εμφανίζονται ως πωλητές.
Σε γενικές γραμμές, οι αγοραστές αναμένουν κέρδη και οι πωλητές αποφεύγουν ζημιές. Πάνω σε αυτό το μοτίβο, κινούνται οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οίκοι αξιολόγησης, οι θεσμικοί επενδυτές, οι εκδότες χρέους, οι εισηγμένες εταιρείες, οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές. Και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται σε βάθος χρόνου, καθώς ο αγώνας του κέρδους στα χρηματιστήριο δεν είναι ένας απλός αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας επίπονος μαραθώνιος δρόμος. Ένας δρόμος που στηρίζεται στο ισοζύγιο ανάμεσα στις κερδοφόρες και στις ζημιογόνες κινήσεις. Διότι όσοι νομίζουν, ότι ο χρηματιστηριακός βίος προσφέρει μόνο κέρδη, «πλανώνται πλάνην οικτράν». Όπως έλεγε ο χρηματιστηριακός μου μέντορας: όσοι υποστηρίζουν ότι βγάζουν μόνο κέρδη, είναι είτε αλεπούδες είτε ψεύτες και επειδή στα χρηματιστήρια δεν κυκλοφορούν αλεπούδες, είναι μάλλον ψεύτες.
Αυτές τις ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, από την πλευρά δυο εκ των σημαντικότερων παγκόσμιων επενδυτών.
Η πρώτη εκτίμηση, ήταν αρνητική για το μέλλον των συγκεκριμένων εταιρειών και παρουσιάστηκε από τον 89χρονο θρυλικό επενδυτή Warren Buffett που είναι επικεφαλής της Berkshire Hathaway, μιας επενδυτικής εταιρείας συμμετοχών, που αποτελεί πρότυπο διαχείρισης και επιτυχίας από το 1962 μέχρι σήμερα. Στο χαρτοφυλάκιο της μπορεί να βρει κανείς, μεγάλες παραδοσιακές αμερικανικές εταιρίες.
Η δεύτερη εκτίμηση ήταν θετική και προήλθε από τον Αιγύπτιο Naguib Sawiris που είναι CEO της Orascom Investment Holding. Ο Sawiris είναι ιδιαίτερα γνωστός, διότι αφ’ ενός κατέχει άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Βόρειο Κορέα και αφ’ ετέρου τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται μέσω της La Mancha Resources, στον χώρο εξόρυξης χρυσού στην Αφρική και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα είχε γίνει γνωστός λόγω της συμμετοχής του στον χώρο της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μέσω των ΤΙΜ, Wind, Q και Tellas.
Ο Warren Buffett, ανακοίνωσε στους μετόχους της Berkshire Hathaway ότι ρευστοποίησε όλες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, δηλαδή της American, της United, της Delta και της Southwest. Αντίθετα ο Naguib Sawiris, σε συνέντευξη του στο Bloomberg ανέφερε ότι διακρίνει μια πλειάδα επενδυτικών ευκαιριών στον χώρο του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες θα κινηθεί με αγοραστικές διαθέσεις.
Είναι σίγουρο ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν προβεί με τον καλύτερο τρόπο στις αναλύσεις τους, στις αποτιμήσεις τους και στις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών. Όμως τελικά καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα και στρατηγικές επιλογές. Και αυτό οφείλεται στην γενικότερη διαφορετική αντίληψη που έχουν διαμορφώσει οι επενδυτικές επιτροπές τους, για το βάθος, το εύρος και την χρονική διάρκεια της κρίσης. Η Berkshire Hathaway, είναι παραδοσιακά πιο συντηρητική και στην κρίση του 2008, είχε επενδύσει στην Goldman Sachs και στη General Electric, διαβλέποντας εκεί μεγάλες ευκαιρίες. Αντιθέτως σήμερα, εκτιμά ότι η κρίση θα είναι μεγαλύτερη και το μέλλον αβέβαιο.
Η Orascom Investment Holding από τη πλευρά της, έχει αντισταθμίσει τους κινδύνους της ύφεσης και της πτώσης των αγορών, λόγω της έκθεσης της στον χρυσό. Έτσι είναι πιο αισιόδοξη, λαμβάνει πιο εύκολα το ρίσκο της συμμετοχής της στις αγορές, ενώ δια στόματος Naguib Sawiris, δηλώνει ότι θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις σχετικά με τον covid-19, συντασσόμενη με την κεντρική πολιτική του Λευκού Οίκου.
Δεν είναι τυχαίο και το tweet που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Αιγύπτιος μεγαλοεπενδυτής. Εκεί αναφέρει, ότι «έλαβε την απόφαση να μην ξανακούσει και να μην ξανασυζητήσει για τον κορονοϊό». «Είναι απίστευτο», συνέχισε, «θα σταματήσουμε να ζούμε γιατί φοβόμαστε έναν ιό;»
Ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι η Orascom Investment Holding παρ’ όλο που ακολουθεί την κλασσική ανάλυση για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, για την στάση του OPEC+ και για τις συντονισμένες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αγορά του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, θέτει ως τιμή στόχο του πετρελαίου τα $100 το βαρέλι μέσα στο 2021. Τιμή που υπερβαίνει κατά πολύ, όλες τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των εξειδικευμένων οίκων στον χώρο των εμπορευμάτων, που προβλέπουν τιμές στα $45 -$50 το βαρέλι.
Επομένως παρατηρούμε ότι η προσωπική οπτική μέσω της οποίας κάποιος αναλύει την πραγματικότητα, παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις επενδυτικές του αποφάσεις. Στις αγορές και στα χρηματιστήρια, συναντώνται οι αντίθετες αποφάσεις, τα αντίθετα συναισθήματα, οι αντίθετες εκτιμήσεις και από αυτές προκύπτουν τα κέρδη και οι ζημίες. Αν όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούσαν μεταξύ τους, τότε δεν θα υπήρχε αγορά.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.