Μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία ηγεμόνευε στον χώρο του Κέντρου, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. Το ερώτημα είναι πόσο επηρέασε -αν επηρέασε- αυτή την ηγεμονία η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, καθώς οι κεντρώοι—μετριοπαθείς πολίτες επιδεικνύουν μια ευαισθησία σε παρόμοια ζητήματα.
Από την άλλη την πλευρά του πολιτικού φάσματος, από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως δεν υπάρχει κίνηση ή κόμμα που μπορεί να της προκαλέσει ζημία. Σε αυτόν τον χώρο τα κουκιά είναι μετρημένα.
Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση. Θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει την ηγεμονία της στο Κέντρο ή θα φροντίσει να μη διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες; Γιατί οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση προς στελέχη του κεντρώου χώρου μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικές τριβές και να δώσει λαβή να ακουστούν και πάλι οι κατηγορίες για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παράταξης.
Εκτιμώ πως οι επόμενες 30 μέρες είναι κρίσιμες και υποθέτω πως θα κατευθύνουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Σε προεκλογική χρονιά είθισται το κόμμα που προηγείται με διαφορά ασφαλείας στις δημοσκοπήσεις να μη ρισκάρει, αλλά να διαχειρίζεται συντηρητικά τις εξελίξεις, επιδιώκοντας πάση θυσία να αποφύγει το μεγάλο λάθος.
Από την άλλη την πλευρά αυτές οι εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι διπλές. Και το ζητούμενο για το πρώτο κόμμα είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες. Όμως, για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το ποσοστό που θα λάβει στις πρώτες εκλογές να δημιουργεί προσδοκίες για την αυτοδυναμία. Μόνον έτσι θα πιεστούν τα μικρότερα κόμματα και θα κινητοποιηθεί ο σχετικά αδιάφορος πολίτης στις δεύτερες εκλογές.
Δηλαδή, αν το πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές λάβει ένα 32% πολύ δύσκολα θα πείσει πως μπορεί μέσα σε σαράντα μέρες να σκαρφαλώσει στο 38%, που όπως φαίνεται είναι το ποσοστό το οποίο δίνει μια οριακή αυτοδυναμία.
Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία—που όπως φαίνεται θα είναι το πρώτο κόμμα—έγκαιρα θα πρέπει να χαράξει τη στρατηγική της, ώστε να αποδώσει μέχρι την προεκλογική περίοδο και να πείσει τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται. Αν δε αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει και ανασχηματισμό, τότε οι εξελίξεις θα πρέπει να τρέξουν άμεσα.
Γιατί η διεύρυνση ενός κόμματος, αν αυτό ασκεί κυβερνητική εξουσία, δεν μπορεί να γίνει μόνον προεκλογικά με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, μπορεί να γίνει και μέσω ενός ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης—δηλαδή πόσο επηρέασαν του πολίτες οι αυγουστιάτικες εξελίξεις—προς το τέλος του μήνα και αναλόγως θα αποφασίσουν. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι κατά πόσο διερράγησαν οι σχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού με τον μεταρρυθμιστικό χώρο του Κέντρου.
Χρονικά περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις έχει, αν χρειαστεί να γίνουν. Το ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν.