Σήμα ανάταξης της οικονομίας και επιμονής στις μεταρρυθμίσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στους ξένους επενδυτές, στέλνει η παρουσίαση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ και έκτασης περίπου 2.000 σελίδων.
Σε μια στιγμή όπου μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία μετρούν καθυστερήσεις, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης που πρόσφατα είχε πάρει τα εύσημα από την Κομισιόν για την έγκαιρη προετοιμασία, ανακοινώνει και επίσημα σήμερα το εθνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας στέλνοντας μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Μήνυμα που γίνεται ηχηρότερο, από το γεγονός ότι ο τελικός κατάλογος των έργων υιοθετεί ποσοστό άνω του 70% των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όχι μόνο να εκταμιεύσει κεφάλαια 4 δισ ευρώ μέχρι τον Ιούλιο, αλλά και να έχει καταφέρει να τα ρίξει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας δύο μονάδες ανάπτυξης στο φετινό ΑΕΠ, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του 4%.
Έχοντας ολοκληρώσει ένα εκτεταμένο κύκλο επίσημων και ανεπίσημων επαφών με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να λάβει σαφείς κατευθύνσεις για το τι κόβεται και τι περνάει από το μικροσκόπιο της Κομισιόν, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης παρουσιάζει το μεσημέρι στον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη του υπ. Συμβουλίου τον τελικό κατάλογο έργων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου.
Σε 100 σελίδες, ο κ. Σκυλακάκης θα επιχειρήσει να «συμπυκνώσει» τα περισσότερα από 118 έργα, τις 64 μεταρρυθμίσεις και τις τουλάχιστον 250 παρεμβάσεις του προγράμματος. Στην πλήρη του έκταση, το κείμενο της ελληνικής πρότασης του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεπεράσει τις 2.000 σελίδες.
Αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών
Από τις 12 το μεσημέρι που είναι σε εξέλιξη η παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκίνησε μια αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών η οποία πρέπει να οδηγήσει στην χορήγηση της τελικής έγκρισης για τη χορήγηση της «προκαταβολής».
Είναι το 13% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ήτοι περίπου 4,1 δισ. ευρώ καθώς στην Ελλάδα αναλογούν συνολικά 32 δισ. ευρώ (19 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια). Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι αυτά τα 4 δισ. ευρώ όχι μόνο να εκταμιευτούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου ή μέχρι τις αρχές Αυγούστου (σ.σ ο Αύγουστος θεωρείται δύσκολος μήνας λόγω και των θερινών διακοπών της Κομισιόν), αλλά και να πέσουν στην ελληνική αγορά καθώς μόνον έτσι θα τονώσουν το φετινό ΑΕΠ καθιστώντας υλοποιήσιμο τον στόχο της ανάπτυξης.
Ποιοι είναι οι ενδιάμεσοι σταθμοί μέχρι να φτάσουμε στην τελική εκταμίευση:
- Η παρουσίαση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο
- Η παρουσίαση του σχεδίου στην Βουλή κάτι που αναμένεται να γίνει αν όχι αυτή την εβδομάδα, μέχρι τις 5 Απριλίου.
- Η κατάθεση της ελληνικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Απριλίου.
Η ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνει δημόσια έργα. Εμπεριέχει όμως μεταρρυθμίσεις –με έμφαση στην αγορά εργασίας, στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα και στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και επενδύσεις με έμφαση την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.
Από το συνολικό κονδύλι που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, περίπου 12 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αφορούν στην πράσινη ανάκαμψη (σ.σ εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων κλπ ενώ άλλα 6 δισ. ευρώ θα αφορούν στον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Για να μην χαθεί χρόνος μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της προκαταβολής, το οικονομικό επιτελείο θα χρηματοδοτήσει τα πρώτα έργα «εδώ και τώρα» με κρατικούς πόρους οι οποίοι στη συνέχεια θα αντικατασταθούν μόλις εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία οι προκαταβολές του προγράμματος. Τα κονδύλια και οι… δυνάμεις αποσκοπούν ουσιαστικά στο να τρέξουν οι παρεμβάσεις στους ακόλουθους 13 τομείς:
- Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)
- Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης
- Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα
- Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση
- Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα
- Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων
- Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη)
- Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)
- Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
- Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
- Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα
- Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών