Το σύστημα εμβολιασμού πιστοποιεί την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού

Αν θα επιχειρούσαμε να δώσουμε έναν χαρακτηρισμό για τον χρόνο που κλείνει σε λίγες ημέρες, θα μπορούσαμε με ιδιαίτερη ευκολία να επιλέξουμε να πούμε ότι το 2021 ήταν το έτος της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις 490.000.000 ψηφιακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο έτος, αλλά κυρίως στο θετικό αποτύπωμα που άφησε πίσω του το σύστημα εμβολιασμού.

Η καρδιά και το μυαλό του εθνικού συστήματος εμβολιασμού έχουν κατά βάση ψηφιακά χαρακτηριστικά. Και είναι η πρώτη φορά, που οι πολίτες αυτής τη χώρας έγιναν αποδέκτες με χειροπιαστό τρόπο, των ευεργετημάτων που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος στην κοινωνία. Η πρωτοφανής ευκολία με την οποία ακόμα και ο μη εξοικειωμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, πολίτης, προγραμμάτιζε το εμβολιαστικό ραντεβού του, ενημερωνόταν για το επόμενο και ακολούθως ελάμβανε το πιστοποιητικό του, προσέφερε ασφάλεια και ανακούφιση σε όλη την κοινωνία.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι όταν κάτι σχεδιάζεται από την αρχή με τα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ψηφιακή τεχνολογία, κάνει την υπόθεση της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας, να φαίνονται τόσο μακρινή, σα να μην υπήρξε ποτέ.

Παράλληλα όλοι μας πλέον αντιμετωπίζουμε την ψηφιακή τεχνολογία με φιλικό τρόπο. Οι ανοησίες περί «τεχνοφασισμού», περί «καταπάτησης δικαιωμάτων», περί «απώλειας ελευθερίας» και περί «εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων», κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Η ασφάλεια, η ταχύτητα και η σιγουριά, που γνωρίσαμε μέσα από το σύνολο των ψηφιακών εφαρμογών στη μάχη κατά της πανδημίας, αποτελούν τα καλύτερο υπόβαθρο για τη συνολική ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Είναι γεγονός ότι η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια σημαντική στρατηγική που έχει τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι νόμιζαν ότι η ψηφιακή τεχνολογία, αυξάνει μόνο τα κέρδη, υποκαθιστά το ανθρώπινο μυαλό, εκτοπίζει τον ανθρώπινο παράγοντα από τα κέντρα αποφάσεων και προκαλεί απώλειες θέσεων εργασίας.

Και ναι, είναι αλήθεια ότι οι οικονομίες που βασίζονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, διακρίνονται για την παραγωγικότητα τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν και προσφέρουν, για τη μακροχρόνια αύξηση των οικονομικών δεικτών τους. Όμως είναι αλήθεια, ότι οι κοινωνίες που έχουν ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία στην καθημερινότητα τους, είναι πιο δημοκρατικές, πιο διάφανες, προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση στις δομές και τις λειτουργίες του κράτους και είναι πιο ανθρώπινες. Η ψηφιακή μετάβαση μειώνει τις ανισότητες, ανοίγει ορίζοντες και προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στη Βουλή, στον αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών μέχρι σήμερα. Ανέφερε ότι το 2018 είχαμε 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, το 2019 έγιναν 34 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές και ότι το 2021 θα κλείσει με 490 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές. Όλα αυτά τα είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα στο άρθρο «Κάν' το όπως ο Πιερρακάκης: Η εκθετική αύξηση της χρήσης των web services». Οι ώρες που εξοικονομήθηκαν από την πλευρά των πολιτών και η αποκλιμάκωση της ψυχολογικής καταπόνησης από την μη προσέλευση τους στα γνωστά «γκισέ» των δημοσίων υπηρεσιών, έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό τους.

Ωστόσο, το ψηφιακό πρόσωπο του εθνικού συστήματος εμβολιασμού, έχει φέρει μια μεγαλύτερη πνοή σιγουριάς, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας, σχετικά με το γενικότερο μέλλον της χώρας και τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Οι εχθροί του ψηφιακού κόσμου, που με τον φοβικό και εμμονικό λόγο τους, προσπαθούν να κρατήσουν με το ζόρι την κοινωνία πίσω, είδαν την επιχειρηματολογία τους να αυτοαναφλέγεται.

Ποια πέραση μπορεί να έχει πια ο «τεχνοφασισμός» που διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια πέραση μπορεί να έχει πια η «τεχνοφεουδαρχία» του κόμματος Βαρουφάκη;

Η αριστερά μέσα στην ιδεοληπτική της τρικυμία, ζει το δικό της δράμα στο σύγχρονο Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, όπου οι πρωταγωνιστές αρνούνται να αποδεχθούν την αλλαγή και τη νέα πραγματικότητα, ζώντας με τις μνήμες του παρελθόντος, κλείνοντας τα μάτια στο μέλλον, που έρχεται ταχύτατα κατά πάνω τους.

Και η ουσία είναι, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί όχι μόνο σε λιγότερο, αλλά και σε καλύτερο κράτος. Και αυτό, η Αριστερά του κρατισμού δεν μπορεί να το συγχωρέσει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη.