Συντροφική «θώπευση» και ελληνο-ισπανική κλιμάκωση

Συντροφική «θώπευση» και ελληνο-ισπανική κλιμάκωση

Του Ηλία Ψυχογιού*

Σε μία φίλη και σύμμαχο χώρα, μερικοί αριβίστες και λαϊκιστές πολιτικοί αποφασίζουν να προκαλέσουν χάος και σπαραγμό με ένα συνταγματικά παράνομο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα λαμβάνει χώρα, αλλά με τις παλινωδίες τους η χώρα σέρνεται σε μία εσωτερική διαμάχη, που αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, τα οποία -προφανώς- δεν επιθυμούσε και αναγκαστικά έλαβε.

Η χώρα αυτή έχει σταθεί δίπλα μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές, είτε στηρίζοντας τις θέσεις μας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. είτε εγκρίνοντας δάνεια δισεκατομμυρίων προς εμάς. Επιπλέον, είναι μαζί μας σε αυτή την περίεργη «συμμαχία του νότου».

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. (εκτός από τη δική μας) καταδικάζουν απερίφραστα τις αποσχιστικές τάσεις που προκάλεσαν οι λαϊκιστές πολιτικοί της φίλης και συμμάχου χώρας σχεδόν ακαριαία από την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του τμήματος της χώρας που ήταν υπό την ηγεσία τους.

Ο πρέσβης της φίλης και συμμάχου χώρας εκφράζει, με απόλυτα κόσμιο και ευγενή τρόπο, τη δικαιολογημένη απορία του γι' αυτή την αδιαφορία της κυβέρνησής μας, αναφέροντας μάλιστα την καταδίκη της απόσχισης που έλαβε από τον ΠτΔ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας.

Αυτό ήταν αρκετό.

Ο πρέσβης κατηγορείται ευθέως από το Υπ. Εξωτερικών. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί για παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να διχάσει και να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι διαφωνεί με τον ΠτΔ. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προκαλεί μία άνευ προηγουμένου διπλωματική κλιμάκωση για ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει.

Επιπλέον, η κομματική εφημερίδα της κυβέρνησης ουσιαστικά στοχοποιεί τον Πρέσβη, απειλώντας τον _εμμέσως_ με απέλαση. Ουσιαστικά η εφημερίδα λέει όσα δεν μπορεί να πει on camera ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ας μην ανησυχούν οι κύριοι της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι με τον ΠτΔ έχουν αγαστή σχέση. Ας θυμούνται όμως ότι ο ΠτΔ δεν εκφράζει την κυβέρνηση, όπως κακώς ανέφεραν, αλλά το Έθνος. Συνεπώς, ναι, ο πρέσβης έχει δίκιο. Έλαβε στήριξη από τον Ανώτατο αντιπρόσωπο του Έθνους και όχι από την Κυβέρνηση του Κράτους.

Βέβαια, αν ήταν ο πρέσβης άλλης χώρας και «θώπευε» συντρόφισσες, μπορεί και να το κάναμε γαργάρα με μία επιστολή υποτέλειας…

*Ο Ηλίας Ψυχογιός έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες του τουρισμού και την πληροφορικής. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://twitter.com/psichogioselias