Συνταγματική αναθεώρηση: Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολίτων στο πολιτικό σύστημα

Συνταγματική αναθεώρηση: Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολίτων στο πολιτικό σύστημα

Του Σταύρου Καλαφάτη

Σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, με τα προβλήματα των πολιτών να κινούνται γύρω από τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν, καλούμαστε να συζητήσουμε περί Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το παιχνίδι φαίνεται χαμένο από τα αποδυτήρια...

Πώς να πείσεις τους πολίτες ότι η αναζήτηση της βελτίωσης της ποιότητας του Πολιτικού Συστήματος είναι κάτι απαραίτητο για να βελτιωθεί και η οικονομική πραγματικότητα; Ουσιαστικά αυτό θα κληθούμε να πράξουμε, ως βουλευτές. Και πρέπει να το προσπαθήσουμε.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα βοηθήσει να ανοίξουν δρόμοι σε πολλά επίπεδα. Με τη θωράκιση θεσμών, θα τονωθεί το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Θα δοθούν τα όπλα και οι κατευθυντήριες γραμμές για να λυθούν παθογένειες του παρελθόντος, να ρυθμιστούν θέματα ανεξάρτητων αρχών και εξουσιών. Με δυο λόγια, θα δοθεί η δυνατότητα να βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα.

Μόνον τυφλός, ή άνθρωπος που έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, δε θα παραδεχόταν ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πολίτες θεωρούν πως το πολιτικό σύστημα δεν τους εκφράζει. Το κατηγορούν, άλλωστε, για όλα τα δεινά που υπέστησαν -και είναι πολλά. Το στοίχημα, λοιπόν, είναι, ότι οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με βαθιές τομές και πραγματική πολιτική.

Όλοι θεωρούν άλλοθι των πολιτικών το επιχείρημα ότι «η Βουλή είναι καθρέφτης της κοινωνίας». Πιστεύουν ότι το αναφέρουν οι πολιτικοί για να δικαιολογήσουν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και ειδικά του πολιτικού προσωπικού. «Αφού στην κοινωνία επικρατεί μετριότητα, για ποιον λόγο η Βουλή να μην αποτελείται από, επίσης, μέτριους βουλευτές και τα υπουργεία να μην στελεχώνονται από μέτριους πολιτικούς», είναι η επωδός που δεν λέγεται, αλλά αφήνεται να αιωρείται και να εκλαμβάνεται από τον πολίτη.

Ας το πάρουμε χαμπάρι: Δεν είναι έτσι! Η πολιτική οφείλει να ανοίγει δρόμους για την κοινωνία και όχι απλά να την παρακολουθεί και να παίζει το ρόλο του καθρέφτη. Όπως οφείλει να ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις, που θα καταπολεμήσουν την ανεργία κι όχι να καταγράφει είτε την πραγματικότητα, είτε το παρελθόν.

Κι εδώ εμφανίζεται το επόμενο βασικό πρόβλημα: Καθώς ο πολίτης βιώνει το λαϊκισμό σε κάθε επίπεδο, παραπληροφορείται ή πληροφορείται ελλιπώς, αφού η είδηση που τον ενδιαφέρει στηρίζεται σε διαρροές και διαμορφώνει ανάλογα το λαϊκό αίσθημα, τι οφείλει να κάνει ο πολιτικός; Να γίνει ευχάριστος; Να προχωρήσει σε όσα οι πολίτες, χωρίς πληροφόρηση, επαναλαμβάνουν; Ή να προωθήσει βαθιές αλλαγές, βελτιώσεις και πρωτοβουλίες εξυγίανσης προς μια άλλη κατεύθυνση;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει, καν, δίλημμα. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ενός λαϊκισμού, όπως αυτός που ώθησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας με απαράδεκτο τρόπο, να προτρέψει Δικαστές να αποφασίζουν με βάση το λαϊκό αίσθημα. Διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το λαϊκό αίσθημα, επηρεασμένο από χρονικές στιγμές, περιβάλλοντα, εμπειρίες, ξεστρατίζει, σαφώς επηρεασμένο από λαϊκισμούς και μοίρασμα υποσχέσεων και ελπίδων.

Ο σωστός και αξιόπιστος πολιτικός, δεν είναι εκείνος που επιδιώκει να είναι εφήμερα αρεστός ικανοποιώντας τα εκάστοτε επικρατέστερα συναισθήματα. Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκιστή.

Σωστός και αξιόπιστος πολιτικός, είναι εκείνος που προσπαθεί να είναι μακρόπνοα ουσιαστικός και χρήσιμος στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην εμπέδωση της ισοπολιτείας.

Και ιδιαίτερα σήμερα, που υπό το βάρος των ιδεοληψιών και της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης, βλέπουμε μια πορεία περαιτέρω απαξίωσης και στους τρεις τομείς, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής συνοχής και ισοπολιτείας, οφείλουμε να εργαστούμε ακόμα πιο προσεκτικά και αποτελεσματικά, για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και στους τρεις πυλώνες του: α) Στην αξιολόγηση και ανάδειξη του έμψυχου πολιτικού δυναμικού που το στελεχώνει, β) στη θωράκιση και ποιοτική αναβάθμιση των θεσμών που το αποτελούν γ) στο πλέγμα κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του.

Οφείλουμε να επιδιώξουμε μια συνολική ποιοτική αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού μας.

Η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου, διαφανούς και αποτελεσματικού Πολιτικού Συστήματος, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την εσωτερική μας ευδαιμονία ή την ικανοποίηση της αρμονικής συνύπαρξης πολιτών και πολιτικής.

Αφορά σε μεγάλο βαθμό και την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας που έχει καταρρακωθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας και την ικανότητα αποτελεσματικής θωράκισης και προστασίας των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί ορόσημο και η επιτυχία της ή η αποτυχία της, θα έχει το άρωμα της Ελλάδας που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

*Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.