Το σύνδρομο της καταδίωξης και οι έμμεσες παρεμβάσεις προς δικαστικούς

Το σύνδρομο της καταδίωξης και οι έμμεσες παρεμβάσεις προς δικαστικούς

Του Βασίλη Βησσάριου

Το σύνδρομο... ΣΥΡΙΖΑ χτυπά όλους όσοι εντάσσονται στο άρμα της πρώτης φορά Αριστερά. Πρόκειται για το σύνδρομο της καταδίωξης από οικονομικά συμφέροντα και όσους δεν θέλουν να μεσουρανήσει η Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το οποίο αποτελεί την απάντηση σε όσους επιχειρούν να επικρίνουν πράξεις και παραλείψεις της σημερινής κυβέρνησης.

Έτσι χθες εμφανίσθηκε εκ νέου στο προσκήνιο η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής του νομικούς γραφείου του Πρωθυπουργού για να δηλώσει ότι την επιβουλεύονται οικονομικά συμφέροντα, τα ίδια τα οποία δεν... επέτρεψαν την παράταση του ορίου ηλικίας που συνταγματικά προβλέπεται για τη θέση που κατείχε στο χώρο της δικαιοσύνης.

Η Βασιλική Θάνου, που πρόσφατα δήλωσε ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο παρότι κατέχει πλέον μια άκρως πολιτική θέση μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέντευξή που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών σε μια περίοδο αρχαιρεσίες στα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστών και εισαγγελέων.

Και ενώ σημειώνεται ότι δεν επιθυμούσε να επηρεάσει τις επιλογές των πρώην συναδέλφων της υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι:

– Επί των ημερών της, ως προέδρου της Ένωσης, αυτή απολάμβανε «κύρος και σεβασμό»
– Ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, κατά την αντιπαράθεση υψηλοί τόνοι
– Ότι εκδίδονται επιλεκτικές ανακοινώσεις.

Με λίγα λόγια η κ. Θάνου ασκεί εμμέσως κριτική στη σημερινή ηγεσία της Ένωσης η οποία έχει αντιδράσει κατ επανάληψη στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στην προσπάθεια που γίνεται να χειραγωγηθεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά επιχειρεί, αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τα όσα λέει, να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τις επιλογές που θα κάνουν στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών μέσω της αποδόμησης του έργου της Ένωσης.

Όταν για παράδειγμα αναφέρει ότι επί των ημερών της υπήρχε κύρος και σεβασμός είναι να σαν να υποστηρίζει πως αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Ενώ όταν υποστηρίζει πως εκδίδονται επιλεκτικές ανακοινώσεις και υπάρχει αντιπαράθεση και υψηλοί τόνοι είναι σαν να στέλνει μήνυμα να υποστηριχθούν αυτοί που δεν αντιδρούν ή που ουσιαστικά υποστηρίζουν τα όσα πράττει η σημερινή κυβέρνηση.

Λέει και άλλα η κ. Θάνου, για τα συμφέροντα που δεν την άφησαν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης ενώ όπως σημειώνει το ήθελε η πλειοψηφία των δικαστών που όμως καταψήφισε την προσπάθειά της να περάσει μια αλλαγή της σχετικής πρόβλεψης. Βέβαια αποδίδει αυτή την καταψήφιση στον επηρεασμό των συναδέλφων της από τις φωνές των επικριτών της, αφήνοντας και σε αυτή την περίπτωση να φανεί πως άγονται και φέρονται οι δικαστές, η πλειοψηφία μάλιστα, από επικριτές.

Και αν ληφθεί υπόψη ότι η ίδια υποστηρίζει πως την επικρίνουν και την πολεμούν τα οικονομικά συμφέροντα τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι άκρως αρνητικό για τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας. Είναι άκρως αρνητική η εικόνα για έναν εκ των βασικών πυλώνων της δημοκρατίας. Και αυτό μέσα από τα λόγια της ίδιας της πρώην προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Όπως είναι αρνητικό να επιχειρεί να πείσε πως μόνο αυτή από όλο το σώμα των Δικαστών πολέμησε τα οικονομικά συμφέροντα. Όπως είναι αρνητικό να εμφανίζεται να δηλώνει ότι πολέμησε τα μνημόνια μέσα από τις επιστολές που έστελνε ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ μετέπειτα ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν αντέδρασε ούτε στο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε στα μέτρα που ψηφίσθηκαν διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Η κ. Θάνου έχει δικαίωμα και να αναλάβει το νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού και να πολιτευθεί εφ όσον το επιθυμεί, όπως λένε οι πληροφορίες. Το ζήτημα είναι ότι επικαλούμενη τον προηγούμενο θεσμικό της ρόλο επιδιώκει να εμπλακεί στο χώρο της δικαιοσύνης με αναφορές και δηλώσεις όπως αυτή που αφορούσε την υπόθεση της δικογραφία για τη Novartis
Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα.