Της Έφης Μπάσδρα
Θα συμφωνήσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της χώρας είναι το δημογραφικό και το brain drain. Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος σημείωνε πως ο καλύτερος δείκτης για την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας είναι η μετανάστευση των νέων. Αν η ροή προς το εξωτερικό φρενάρει, τότε είναι η ώρα για να επενδύσει κάποιος στη χώρα, υποστήριζε.
Συμπληρώθηκαν κιόλας οι εκατό πρώτες μέρες της κυβέρνησης και ο πρώτος απολογισμός είναι θετικός. Καίριες παρεμβάσεις για την σωστή λειτουργία της κρατικής μηχανής, θετική αποτίμηση των αγορών, σταδιακή ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας, κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας μετά από πολύ καιρό κατήφειας και απογοήτευσης.
Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα καταρτίσει και τον πρώτο της προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά. Τα υπερπλεονάσματα που άφησε η υπερβολική και αλόγιστη φορολόγηση του Σύριζα, έρχεται η ώρα να μοιραστούν σε μια νέα λογική, αυτήν της παραγωγικής απόδοσης της οικονομίας. Δηλαδή τα χρήματα να γεννήσουν χρήματα, να φέρουν πλούτο και δουλειές.
Μιλάμε για 200 εκ. ευρώ. Πολλά χρήματα. Στον τύπο ανακοινώθηκε η σκέψη της κυβέρνησης τα χρήματα αυτά να μοιραστούν ως επίδομα τα Χριστούγεννα, κάτι σαν μποναμάς δηλαδή, όπως ακριβώς έκανε πέρυσι και πρόπερσι ο Σύριζα.
Κάπου 200 και ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω, αντιστοιχούν ανά άτομο, με κατανομή που συχνά αμφισβητείται καθώς μια ακριβοδίκαιη μοιρασιά είναι αδύνατη αφού και πολλά εισοδήματα αποκρύπτονται και ακόμη περισσότερα μαύρα κυκλοφορούν τριγύρω.
Μιλάμε για 200 εκ. ευρώ. Αληθινά πολλά χρήματα. Εν τω μεταξύ, στο πανεπιστήμιο κάθε εβδομάδα συνεχίζουμε να υπογράφουμε δύο με τρεις συστατικές επιστολές σε φοιτητές μας για το εξωτερικό. Το 2014 στο ΙΚΥ εγκαινιάσαμε ένα πρόγραμμα σύζευξης μεταπτυχιακών υποτρόφων με ελληνικές επιχειρήσεις. Οι υπότροφοι παράλληλα με τη φοίτηση τους σε ένα μεταπτυχιακό έκαναν την πρακτική τους σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Μετά το τέλος των σπουδών τους, οι επιχειρήσεις τους προσλάμβαναν για δύο χρόνια με πλήρη απασχόληση.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε αρχικά για 100 άτομα, και κόστισε στο ελληνικό κράτος 1,5 εκ. ευρώ. Εκατό άτομα, άριστοι υπότροφοι, πήραν το μάστερ τους και βρήκαν δουλειά σε leading ελληνική επιχείρηση. Με 75 εκ. ευρώ μπορούν να στηριχτούν και να εισαχθούν σε ποιοτικές δουλειές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων έως και 5000 νέοι. Με 150 εκ. φτάνουμε τους 10.000 νέους. Με τα 200 εκ. του πλεονάσματος μπορούν να βρουν δουλειές κοντά 13.000 άριστοι νέοι με μεταπτυχιακό.
Είναι μία πρόταση. Είμαι σίγουρη πως οι ανάγκες της χώρας είναι μεγάλες και σίγουρα υπάρχουν πολλές και σημαντικές άλλες προτάσεις.
Επανέρχομαι όμως στο αρχικό. Το brain drain είναι μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας, και θα καθορίσει το μέλλον της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλους ταλαντούχους νέους. Να δοθεί τo μήνυμα αναχαίτησης του brain drain.
Η κυβέρνηση μετράει μόλις 100 μέρες. Τώρα είναι η ώρα. Η λογική των επιδομάτων και της ανακατανομής της φτώχειας, έχει ταυτότητα. Η λογική της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλούτου και ανάπτυξης επίσης. Οι φωνές του λαϊκισμού και της διατήρησης των φτηνών επιδομάτων σε αμφισβητούμενες κατευθύνσεις πήραν την απάντηση τους στις πρόσφατες εκλογές.
Ας με συγχωρήσει η 80χρονη μητέρα μου των 370 ευρώ σύνταξης για την απώλεια αυτού του διακοσάρικου. Προτιμώ μία θέση στον ήλιο της Ελλάδας, ένα αύριο και μία ελπίδα για την εικοσιδυάχρονη ανεψιά μου που ολημερίς και ολονυχτίς ψάχνει τα μεταπτυχιακά και τις προοπτικές δουλειάς στο εξωτερικό.
Δεν αντέχουμε άλλες απώλειες...