Με ένα μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζοντας πως δεν είναι 24 δισ. ευρώ αλλά της τάξης των 14 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστές οι Νίκος Παππάς που πρόσφατα δήλωνε πως η Γερμανία θα διαθέσει το 51% του ΑΕΠ της και η Ε. Αχτσιόγλου που τον Μάρτιο μιλούσε για επικείμενες μισθολογικές περικοπές της τάξης του 50%, ενώ τώρα δηλώνει πως αυτές θα είναι της τάξης του 20%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει στην οικονομική κρίση. Εξ αρχής διεφάνη ο βασικός στόχος της τακτικής που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο οποίος συνοψίζεται στη δημιουργία κύματος αντίδρασης και «αγανάκτησης» μέσα από την ύφεση που αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή έσπευσε να εξαγγείλει ένα οικονομικό πρόγραμμα ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης του 2014 «τάζοντας» τα πάντα στους πάντες και εγκαλώντας την κυβέρνηση επειδή δεν το ακολουθεί.
Η οικονομική πολιτική «σαν να μην υπάρχει αύριο» εδράζεται στη διάθεση των πόρων του λεγόμενου «μαξιλαριού» και αναμένεται να παρουσιαστεί εκ νέου τις προσεχείς ημέρες «διορθωμένη». Στην παρούσα φάση επιλέγεται η τακτική της καταγγελίας και των αναφορών σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό την σκυτάλη πήρε η πρώην υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου η οποία μιλά για μειώσεις μισθών της τάξης του 20%. Και καταγγέλλει ως «νεοφιλελεύθερη» την κυβέρνηση, όπως άλλωστε και τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης τη στιγμή κατά την οποία παρεμβαίνει το κράτος και πριμοδοτεί τους μισθούς προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις και κυρίως να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις οι οποίες με βάση τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα ανοίξουν εκ νέου.
Έτσι γίνεται «σημαία» για το ΣΥΡΙΖΑ η μείωση του 20% αν και η ίδια η κα Αχτσιόγλου κατήγγειλε τον Μάρτιο την κυβέρνηση για σχέδιο που θα οδηγούσε σε μειώσεις μισθών ύψους 50%. Μάλιστα είχε αναλύσει και τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν αυτό. Λίγες ημέρες μετά στις 29 Μαρτίου η Ε. Αχτσιόγλου δήλωνε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δοθούν μισθοί της τάξης των 200 ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει 24 αλλά 14 δισ. ευρώ και την καταγγέλλει για «δημιουργική λογιστική» ενθυμούμενη ενδεχομένως τη «δημιουργική ασάφεια» του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο τομέας όπου έχει επικεφαλής τον Νίκο Παππά κάνει λόγο για «αλχημείες» και ψευδή στοιχεία ξεχνώντας πως ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωνε στη Βουλή στις 2 Μαΐου ότι «οι παρεμβάσεις που έχουν παρουσιαστεί από ελληνικής πλευράς ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν στη Γερμανία φτάνουν στο 51% του ΑΕΠ», δηλαδή ότι οι Γερμανοί θα διαθέσουν περίπου 2 τρισ. ευρώ. Και αυτό τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα διαθέτουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 85 και 90 δισ. ευρώ. Είναι ο ίδιος που αναρωτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας «αν είναι δυνατόν 10% ύφεση να αντιμετωπίζεται με 2% μέτρα»
Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα κινηθεί στα άκρα για να δημιουργήσει ένταση στους πολίτες και να ακουμπήσει στους νεοαγανακτισμένους και σε όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Με μοναδικό στόχο τη φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»θα αναθεωρηθεί και θα περιλαμβάνει, όπως και το αρχικό, προτάσεις ναι μεν ανεφάρμοστες, ωστόσο εύηχες. Όπως είχε πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2014 αλλά και πριν τις τελευταίες εκλογές μέσα από δεσμεύσεις για 13η σύνταξη (όπως ονόμασε το εφάπαξ επίδομα των 350 ευρώ) και άλλες παροχές.
Είναι ενδεικτικό της τακτικής και η στάση που έχει τηρήσει έναντι των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών. Πλήρης υιοθέτηση που αγγίζει και το «καπέλωμα» των αντιδράσεων αν υπολογιστεί το γεγονός πως ο Νίκος Φίλης ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους εκπαιδευτικούς σε κινητοποιήσεις για να αποσυρθούν διατάξεις του νομοσχεδίου για την Παιδεία.