Στην Ισπανία, τη χώρα με το ισχυρότερο γυναικείο κίνημα, η Ημέρα της Γυναίκας δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Με πάνω από δέκα νεκρούς στη χώρα, κόμματα και γυναικείες οργανώσεις αψήφησαν τον κορονοϊό και στις 8 Μαρτίου σ’ ολόκληρη την Ισπανία διοργανώθηκαν… 900 συλλαλητήρια. Με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και με συνθήματα όπως «το αντριλίκι σκοτώνει περισσότερο από τον κορονοϊό»!
Λίγες μέρες αργότερα, τα κρούσματα ανέβηκαν κατακόρυφα, με τις γυναίκες πολιτικούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συλλαλητηρίων να υποκύπτουν στον ιό.
Αυτές οι συγκεντρώσεις, εν μέσω πανδημίας, βρίσκονται τώρα υπό διερεύνηση από την ισπανική Δικαιοσύνη, καθώς και στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με όλα σχεδόν τα κόμματα να απολογούνται, αλλά και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν απαγόρευσε τις διαδηλώσεις, δεν προειδοποίησε, αντίθετα απηύθυνε κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή.
Αν και αυτή τη φορά η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη (συνήθως το συλλαλητήριο της Μαδρίτης συγκεντρώνει μισό εκατομμύριο κόσμο, κυρίως γυναίκες), παρ’ όλα αυτά η Ισπανία συγκλονίστηκε απ’ άκρου σ’ άκρο – από τη Μαδρίτη ως την Βαρκελώνη και από τη Χώρα των Βάσκων ως τη Βαλένθια και τη Σαλαμάνκα.
Ο πολιτικός κατακερματισμός και ο διαγκωνισμός μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν οι πανίσχυρες γυναικείες οργανώσεις, έφερε ολέθρια αποτελέσματα.
Απόδειξη ότι φέτος στα συλλαλητήρια έλαβαν μέρος όλα τα ισπανικά κόμματα – πλην του ακροδεξιού VOX που όμως εκείνη την ημέρα είχε το συνέδριό του στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή 9.000 ατόμων! Ο πρόεδρος του κόμματος Σαντιάγκο Αμπασκάλ υπήρξε ο πρώτος πολιτικός που διαγνώστηκε με κορονοϊό, ενώ θετικός βρέθηκε και ο Καταλανός Κιμ Τόρα.
Ακόμη και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, που δεν συνήθιζε να λαμβάνει μέρος στο παρελθόν στα γυναικεία συλλαλητήρια, έδωσε το «παρών». Το ίδιο και το επίσης κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos.
«Δεν χαμπαριάζουμε από απειλές»
Μάλιστα, στις επικρίσεις αντέδρασε η Μπεγκόνια Βιλλάθις Σάντσεθ, αντιδήμαρχος της Μαδρίτης, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ciudadanos, που απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους μέσω του twitter: «Όποιοι πιστεύουν ότι χαμπαριάζουμε από βρισιές και απειλές, δεν μας γνωρίζουν καθόλου. Χθες πήραμε μέρος στο συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη για να υπερασπιστούμε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως εκπρόσωποι του μοναδικού πολιτικού κόμματος με γυναίκα στην ηγεσία».
Αναφερόταν στην Ινές Αρριμάντας Γκαρθία, πρόεδρο των Ciudadanos.
Το συλλαλητήριο της Μαδρίτης συγκέντρωσε 120.000 διαδηλώτριες που περπάτησαν κάτω από το πανό «Φεμινιστική Εξέγερση. Με δικαιώματα, χωρίς φραγμούς. Φεμινίστριες χωρίς σύνορα». Στην Βαρκελώνη το παρών έδωσαν 50.000 άτομα, στο Μπιλμπάο 52.000, ενώ στη Βικτώρια χίλιες γυναίκες δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα πιάνοντας η μία το χέρι της άλλης και στη Σεβίλλη οργανώθηκαν δύο πορείες, συγκεντρώνοντας συνολικά 16.000 γυναίκες.
Πατριαρχία κατά κορονοϊού
Και όλα αυτά έγιναν απόλυτα συνειδητά. Τα πανό έγραφαν «Ο σεξισμός σκοτώνει περισσότερο από τον κορονοϊό», «ο ανδρικός σωβινισμός σκοτώνει περισσότερο από τον κορονοϊό», «Η πατριαρχία σκοτώνει περισσότερο από τον κορονοϊό». Και πολλές έκαναν την εμφάνισή τους φορώντας μάσκες με το σύνθημα «Προστατευτείτε από τον σεξισμό».
Φυσικά, δεν υπήρχαν μόνο συνθήματα για την ισότητα και κατά των διακρίσεων, αλλά και κατά της ενδοοικογενειακής βίας, του μισθολογικού χάσματος, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ισπανικής πατριαρχίας, της πορνείας. Δεν ήταν, όμως, η ώρα…
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Σάντσεθ Ιγκλέσιας δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να πανηγυρίσει για τον νόμο που καθιστά αναγκαία τη συναίνεση σε κάθε σεξουαλική πράξη, έναν νόμο που επίσης ψηφίστηκε την ώρα που η επιδημία είχε αρχίσει να θερίζει.
Έτσι, με σχεδόν 600 ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από δέκα νεκρούς, δεν κρίθηκε ότι έπρεπε να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν αρχίσει να αναβάλλονται άλλες μαζικές εκδηλώσεις, με πρωτοβουλία των διοργανωτών τους.
Την προηγουμένη του συλλαλητηρίου, ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης για θέματα υγείας Φερνάντο Σιμόν, είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο υγείας δεν θεωρούσε πως οι πορείες για την Ημέρα της Γυναίκας εγκυμονούν κινδύνους. Ο ίδιος ο υπουργός υγείας Σαλβαδόρ Ιλλά, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας, έκανε έκκληση να μην λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα! «Αν ο γιος μου με ρωτήσει αν πρέπει να πάει, θα του πω να κάνει ό,τι θέλει», είχε πει χαρακτηριστικά!
Αυτά την ώρα που υπήρχαν ήδη νεκροί και ήδη είχε τεθεί σε απομόνωση η μικρή πόλη Χάρο, στην αυτονομία της Λα Ριόχα!
Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων
Το αποτέλεσμα ήταν, πέντε μέρες μετά τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, να καταγραφούν 8.000 κρούσματα και 24 θάνατοι και 18 μέρες μετά τα κρούσματα να έχουν αγγίξει τις 50.000!
Φυσικά, έγιναν και άλλα εκείνο το διάστημα στην Ισπανία – διαφορές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Το γεγονός όμως ότι θετικές βρέθηκαν όλες σχεδόν οι επώνυμες που έλαβαν μέρος, επιβεβαιώνει πως τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στις μαζικές εκδηλώσεις. Και δεν μπορεί να πρόκειται για σύμπτωση.
Έχουμε και λέμε: Η Μπεγκόνια Γκομέθ, σύζυγος του πρωθυπουργού Σάντσεθ, η σύζυγος του Ιγκλέσιας και υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Καρολίνα Νταρίας, η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Άνα Πάστορ από το Λαϊκό Κόμμα, η επίσης προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα πρόεδρος της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο, η γραμματέας του βασκικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιντόια Μέντια. Άλλες πέρασαν τη νόσο σε καραντίνα και άλλες, όπως η Κάρμεν Κάλβο, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με πνευμονία.
Ανέλαβε η Δικαιοσύνη
Πολίτες κατέθεσαν μηνυτήριες αναφορές κατά του πρωθυπουργού Σάντσεθ και των προέδρων των αυτονομιών, προκειμένου η Δικαιοσύνη να ερευνήσει αν διάφορες εκδηλώσεις που επετράπησαν μεταξύ της 5ης και της 14ης Μαρτίου, όταν η Ισπανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνετέλεσαν στη διασπορά του ιού. Ειδική αναφορά γίνεται στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας.
Ήδη, η εισαγγελία της Μαδρίτης διέταξε προκαταρκτική έρευνα και προς τα εκεί κινούνται και οι εισαγγελίες πολλών αυτονόμων κοινοτήτων.
Στη Μαδρίτη, οι έρευνες στρέφονται κατά του Χοσέ Μανουέλ Φράνκο Πάρντο, βουλευτή και γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει οριστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην αυτονομία της Μαδρίτης. Κατά την ορκωμοσία του, στις 20 Φεβρουαρίου, είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία δεσμεύτηκε να διασφαλίσει…
Στις μηνυτήριες αναφορές γίνεται λόγος για τις προειδοποιήσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και υπογραμμίζεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απαγόρευσε τις πορείες, αλλά αντίθετα επανειλημμένα κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις των γυναικείων οργανώσεων.
Σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου οι συγκεντρώσεις απαγορεύθηκαν και λίγες μόνο γυναίκες οργάνωσαν μια μικρή συμβολική εκδήλωση στην Πιάτσα Ντι Σπάνια (τι ειρωνεία!). Και σε αντίθεση με την Γαλλία, όπου επίσης οι συγκεντρώσεις απαγορεύθηκαν και όσες επέμειναν να διαδηλώσουν βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστυνομία, με την δήμαρχο του Παρισιού να τάσσεται υπέρ των εκδηλώσεων.
Ταιριάζουν οι ημερομηνίες
Όλα δείχνουν πως οι ημερομηνίες ταιριάζουν. Η ανακοίνωση ότι από τον κορονοϊό προσβλήθηκε η Ιρένε Μοντέρο έγινε στις 12 Μαρτίου, όταν σήμανε συναγερμός και υποβλήθηκαν σε τεστ όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και της βασιλικής οικογένειας, καθώς η Μοντέρο είχε λάβει μέρος μαζί με την βασίλισσα Λετίθια σε εκδήλωση ενός πανεπιστημίου της Μαδρίτης.
Στις 27 Μαρτίου, η Μοντέρο έκανε την πρώτη της εμφάνιση από την καραντίνα και προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιμονή προκειμένου να μην ακυρωθούν οι εκδηλώσεις της 8ης Μαρτίου: «Ακολουθήσαμε τις συμβουλές των ειδικών και των υγειονομικών αρχών, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ο διχασμός», είπε, κατηγορώντας τη δεξιά ότι βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον αγώνα των γυναικών.
Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο υπουργός των Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο οποίος φέρεται να είπε σχετικά με τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας πως «δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό στοιχείο» σχετιζόμενο με τον κορονοϊό, ώστε να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις. Και πως εκείνες τις ημέρες, έτσι κι’ αλλιώς, έγιναν πολλές άλλες εκδηλώσεις στη χώρα. Και πως δεν υπήρχε καμιά προειδοποίηση από τις υγειονομικές αρχές.
Μοιραίες αστοχίες
Στην Ισπανία, τα συλλαλητήρια για την Ημέρα της Γυναίκας φαίνεται ότι αποδείχθηκαν μοιραία. Μοιραία και η απόφαση της κυβέρνησης να μην τα απαγορεύσει. Μοιραία και η στάση των πολιτικών κομμάτων και των γυναικείων οργανώσεων.
Και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως, ανεξάρτητα από την πορεία της δικαστικής έρευνας, οι αποδείξεις είναι εδώ και φέρουν τα ονοματεπώνυμα όλων των επώνυμων γυναικών πολιτικών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των γυναικείων διαδηλώσεων και προσβλήθηκαν από τον ιό.
Κι’ αν τόσες πολλές επώνυμες προσβλήθηκαν, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί τι συνέβη με τις ανώνυμες διαδηλώτριες και πώς έγινε η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα…
Ο κορονοϊός νίκησε και την μικροπολιτική, δοκιμάζοντας το ίδιο το γυναικείο κίνημα…
Υ.Γ. Σημειώνω ότι στην Ελλάδα η Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε μόνο στη Βουλή στις 6 Μαρτίου, σε ειδική συνεδρίαση και με περιορισμένη συμμετοχή, ενώ αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Και αυτό χωρίς να χρειαστεί να απαγορευτεί τίποτε και από κανέναν. Απλά με πρωτοβουλία των γυναικών πολιτικών που είχαν προσκληθεί ως ομιλήτριες και των γυναικείων οργανώσεων…
Photo by AP