Δεν ξέρουμε πως θα είναι ο κόσμος μας σε δύο μήνες από σήμερα. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της «Ο» και του κύματος της ακρίβειας. Από αυτά θα εξαρτηθούν πολλά, για την Οικονομία και για τις πολιτικές εξελίξεις. Η Οικονομία είναι κάθε φορά το κλειδί των εξελίξεων. Τα πιο ωραία πολιτικά σχέδια βουλιάζουν συνήθως στον βούρκο των οικονομικών κρίσεων. Από αυτά πέφτουν οι κυβερνήσεις και όχι από τα σκοτεινά σχέδια επίδοξων σφετεριστών.
Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την «Ο», αλλά και για το κύμα της ακρίβειας που μας προέκυψε λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Η απόλυτη αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για καταστάσεις που έχουν τη δική τους δυναμική και δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις στον δικό μας μικρόκοσμο. Δεν θα αλλάξει η πορεία της «Ο» αν η κυβέρνηση αποφασίσει το ένα μέτρο ή το άλλο. Θα υπάρχουν μικρότερες επιπτώσεις αν και εφόσον υπάρξει αντίστοιχα μια καλύτερη διαχείριση. Αλλά στο τέλος εκείνο που θα μετρήσει θα είναι αν θα παγώσουν όλα ή όχι για δύο μήνες και αν θα υπάρχει η αίσθηση του τέλους της Πανδημίας ή της αναμονής μιας νέας μετάλλαξης.
Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Θα μπορούσε να καλύψει κάποια κενά που δεν αντιμετωπίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο, όπως η έλλειψη ουσιαστικής άμυνας στην αγορά φυσικού αερίου. Αλλά και πάλι δεν είναι ένα το μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει. Και επιπλέον, ελάχιστη σημασία θα έχει αν πει την αλήθεια στον λαό, ότι η ακρίβεια οφείλεται σε διεθνείς παράγοντες για τους οποίους δεν μπορεί και να κάνει κάτι. Εκείνο που θα μετράει την κρίσιμη ώρα είναι αν τα χρήματα στο πορτοφόλι του οικογενειάρχη θα φθάνουν ή όχι για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Και η απάντηση που θα δώσει θα κρίνει και την πολιτική του τοποθέτηση. Αν θα είναι ευχαριστημένος ή όχι από την κυβέρνηση.
Όλα λοιπόν στην τύχη; Όχι! Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα αν η κυβέρνηση είχε ρίξει το βάρος της τα προηγούμενα δύο χρόνια στις μεταρρυθμίσεις. Δεν φταίει η Πανδημία για το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί το παραμικρό, για παράδειγμα, στον χώρο της Δικαιοσύνης. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ναι μεν υπήρξαν δύο μεγάλες κρίσεις, η Πανδημία και τα Ελληνοτουρκικά, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ολιγωρία σε μία σειρά από θέματα.
Οπότε! Αν περάσει κι αυτή η θύελλα, η κυβέρνηση πρέπει να θυμηθεί για ποιόν λόγο την εξέλεξαν οι Έλληνες. Όχι μόνο για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αν γινότανε παντού του … ψηφιακού μετασχηματισμού το ανάγνωσμα, θα υπήρχαν και μεγάλα περιθώρια ανοχής.
Θανάσης Μαυρίδης