Του Σάκη Μουμτζή
Να το ξαναγράψω. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανέναν λόγο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες 151 ψήφους. Γιατί να προσφέρει μιαν εύκολη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ;
Συγχρόνως να ξεκαθαρίσουμε πως τυχόν καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν συνεπάγεται και πτώση της κυβέρνηση. Κανένα νομοσχέδιο όταν καταψηφίζεται, όσο σημαντικό και αν είναι, δεν οδηγεί ακαριαία σε κυβερνητική ανατροπή.
Όμως αν τελικά καταψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί μια πολύ σημαντική ήττα. Αυτό είναι που διαφεύγει στους ροζέ αριστερούληδες, που δεν μπόρεσαν να καθαρθούν από το προπατορικό αμάρτημα της Αριστεράς για την Μακεδονία. Δεν θέλουν να αντιληφθούν πως σε μια τέτοια περίπτωση βαριάς κοινοβουλευτικής ήττας, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική φάση πολυτραυματίας.
Εντελώς άλλης τάξης πρόβλημα είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που οφείλει να ζητήσει από την βουλή ο Α.Τσίπρας, αν με ρητή δήλωση του ο Π.Καμμένος αποσύρει την στήριξη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το εφεύρημα που διακινούν τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ πως «ας κάνει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία», απευθύνεται σε Νεάτερνταλ της πολιτικής. Η αρχή της δεδηλωμένης – ένας από τους θεμέλιους λίθους του πολιτεύματος μας—πιστοποιείται μέσα στην βουλή με ψηφοφορία. Το ίδιο και η κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι πλειοψηφίες δεν διαμορφώνονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Η νέα κυβέρνηση που θα είναι υποχρεωμένος να σχηματίσει ο Α.Τσίπρας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ οφείλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την διαδικασία του άρθρου 84 του Συντάγματος. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα φανεί τι μορφής κυβέρνηση είναι : κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Να μην μας διαφεύγει πως δεν θα πρόκειται για έναν απλό ανασχηματισμό, αλλά για τον σχηματισμό κυβέρνησης λόγω αποχώρησης κυβερνητικού εταίρου. Συνεπώς η ύπαρξη δεδηλωμένης είναι προς απόδειξη.
Σε αυτήν την ψηφοφορία θα αποκαλυφθούν οι πολιτικοί απατεώνες, αν υπάρχουν. Δηλαδή όλοι αυτοί που ενώ στα λόγια ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει η στιγμή της κρίσεως θα πράξουν σύμφωνα με το προσωπικό τους ευτελές συμφέρον. Κοινώς θα πέσουν οι μάσκες. Είναι προφανές πως η ψήφος εμπιστοσύνης και η συμφωνία των Πρεσπών είναι δύο διακριτές, θεσμικά, διαδικασίες που συγκοινωνούν όμως πολιτικά.
Μπορεί κάποιοι να υπερψηφίσουν την συμφωνία και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και κάποιοι να πράξουν το αντίστροφο. Γι΄αυτό η ψήφος εμπιστοσύνης είναι επιβεβλημένη.
Τι νόημα έχει αν νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας; Δεν έχει εκ του Συντάγματος το δικαίωμα να κυβερνά; Το ζήτημα είναι πολιτικό. Μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει την δεδηλωμένη δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση. Δεν μπορεί στους τελευταίους μήνες της θητείας της να λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αν ο Α.Τσίπρας επιμένει και δεν θέσει την νέα κυβέρνηση του στην δοκιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παρέμβει. Βέβαια, ο Π.Παυλόπουλος έχει φανεί μέχρι στιγμής κατώτερος των περιστάσεων, αλλά του δίνεται μια ευκαιρία να υπερασπισθεί την δημοκρατική νομιμότητα.
Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι πλειοψηφίες διαμορφώνονται μέσα στο κοινοβούλιο και πιστοποιούνται με ψηφοφορίες. Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν νόθευση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.