Η Νέα Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε, είναι ένα πολυσυλλεκτικό-πολυφωνικό κόμμα. Είναι καλό που υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές φωνές. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να επισημοποιηθούν οι τάσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που άντεξε στον χρόνο και κυρίως στην κρίση, την ώρα που ο μεγάλος αντίπαλος του παρελθόντος, το ΠΑΣΟΚ, χανόταν στις Συμπληγάδες της χρεοκοπίας. Αυτό θα σηματοδοτήσει και ένα κόμμα νέου τύπου, το οποίο σ'' έναν βαθμό είναι άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα. Ενα σύγχρονο κόμμα, όπως αυτά που λειτουργούν εδώ και χρόνια σε χώρες της Δύσης.
Κύριε Πρόεδρε, είναι φανερό ότι αναγνωρίζετε τις αδυναμίες και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Γι'' αυτό άλλωστε και προχωρήσατε άμεσα, με την ανάληψη της προεδρίας τους κόμματός σας, στη δημιουργία του Μητρώου Στελεχών. Προσπαθήσατε να βάλετε νέα πρόσωπα στην πολιτική, αλλά κυρίως να εμπλουτίσετε το στελεχικό δυναμικό του κόμματός σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι πολίτες να έχουν απομακρυνθεί από τους κομματικούς μηχανισμούς. Και γι'' αυτό η κύρια ευθύνη βαρύνει τα ίδια τα κόμματα. Εκπαίδευσαν (εκπαιδεύσατε) τον κόσμο σε μία λογική ρουσφετιού. Η συμμετοχή σε έναν κομματικό μηχανισμό δημιουργούσε μελλοντικά γραμμάτια για την ώρα που το κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές και ο κομματικός του μηχανισμός θα εφορμούσε στο κράτος. Όταν λοιπόν ήρθε η κρίση και στέρεψε το ποτάμι των προσλήψεων στο Δημόσιο, άδειασε και η δεξαμενή νέων μελών στα περισσότερα κόμματα.
Αυτή είναι η μία αλήθεια, κύριε Πρόεδρε. Η άλλη είναι ότι οι προγενέστερες ηγεσίες από τη δική σας δεν έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση του κόμματος. Ναι μεν το χρησιμοποίησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ώς εκεί! Εγκατέλειψαν έτσι στην πράξη τη στρατηγική του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος χρησιμοποίησε ουσιαστικά το κόμμα για να αντιμετωπίσει στην κοινωνία την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.
Από τότε το καράβι πάει προς τα πίσω! Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κόμμα σας επενδύει σε νεότερα στελέχη επί των ημερών σας. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης.
Ακούστηκε κριτική για τις δημόσιες παρεμβάσεις των κ. Καραμανλή και Σαμαρά. Κατ'' αρχάς, έχουν το δικαίωμα και οι δύο να εκφράσουν τις θέσεις τους. Και όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση. Είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που έχουν να προσφέρουν ακόμη αρκετά. Και είναι αλήθεια ότι εκφράζουν διαφορετικές ιδεολογικές γραμμές. Δεν είναι κακό αυτό να γίνεται φανερό και να αναδεικνύεται. Δεν πρέπει να φοβάται κανείς την πολυφωνία και τη διαφορετική άποψη. Στα σύγχρονα κόμματα οι διαφορετικές απόψεις σφυρηλατούν την ενότητα. Πόσο μάλλον σε ένα κεντροδεξιό κόμμα που υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα.
Η επισημοποίηση των τάσεων δεν σημαίνει τη δημιουργία παράλληλων κομματικών μηχανισμών. Αλλά την ανάδειξη των διαφορετικών ιδεολογικών σχολών. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα. Είναι ένας πολιτικός χώρος που συστεγάζει συντηρητικούς και φιλελεύθερους. Αλλά και πολλά διαφορετικά ρυάκια ανάμεσα στα δύο αυτά βασικά ρεύματα.
Το ερώτημα που έχει να απαντήσει κανείς είναι αν θέλει να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στην κοινωνία ή όχι. Εκεί βρίσκεται το κλειδί. Οι προηγούμενες ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας έκαναν άλλες επιλογές. Θέλησαν να προχωρήσουν χωρίς το κόμμα, επειδή ήθελαν να απαλλαγούν από την πίεση που τους ασκούσε αυτό στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αντέχουν σήμερα όλοι ένα διαφορετικό κόμμα; Αλλά αυτό σημαίνει και ανοχή στις διαφορετικές απόψεις. Όσο επώδυνες κι αν είναι.
Παραμονές των δεύτερων εκλογών του 2012, κύριε Πρόεδρε, είχα δώσει ραντεβού με ένα σημαίνον στέλεχος στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Συγγρού. Σάββατο πρωί! Μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές. Και πόσοι άνθρωποι, νομίζετε, ότι βρισκόμασταν στο κόμμα εκτός από τους φύλακες; Εγώ ως φιλοξενούμενος και ο οικοδεσπότης μου. Διαβάζοντας την απορία μου στο πρόσωπο, χαμογέλασε και είπε με νόημα: «Το κόμμα αυτό είναι κόμμα σταυροφόρων. Στις αυριανές εκλογές δεν υπάρχει σταυρός. Αν υπήρχε, δεν θα έπεφτε καρφίτσα εδώ μέσα». Ξέρω ότι δεν θέλετε ένα κόμμα σταυροφόρων. Θέλετε όμως να ξεκινήσετε μια σταυροφορία στην Ελλάδα για να την αλλάξετε! Πολύ σωστά δώσατε το μήνυμα στην κοινωνία με την τακτοποίηση των οικονομικών σας με το που αναλάβατε το κόμμα. Όταν δεν θα είναι είδηση η πιθανώς διαφορετική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή ή του κ. Σαμαρά ή όποιου άλλου ηγετικού στελέχους, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.