Όλα τα κόμματα και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, περιμένουν υποθέτω εναγωνίως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θα διενεργηθούν προς τα τέλη Αυγούστου. Εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση υπέστη ζημία από την υπόθεση των υποκλοπών και το μέγεθός της. Εν τω μεταξύ θα έχουν διεξαχθεί και οι προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες λόγω της φύσεως του αντικειμένου δε γνωρίζω αν θα μας κάνουν σοφότερους.
Η κυβέρνηση, θα πρέπει να προετοιμάσει και το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η χρονιά είναι προεκλογική, ο τουρισμός πηγαίνει εξαιρετικά καλά, η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου, συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες συνθήκες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ιστορία της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη δε θα έχει ουρές. Θα περιοριστεί σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός αναμένει να δει αν εισέπραξε κάτι από την αναμενόμενη φθορά της κυβέρνησης και κυρίως αν αυτό που εισέπραξε αλλάζει το πολιτικό τοπίο. Μέχρι σήμερα ουδείς αμφισβητεί την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αυτό που συζητείται είναι η αυτοδυναμία της. Μπορεί να ανατραπεί τώρα αυτή η γενική εικόνα; Αυτό είναι το αγωνιώδες στοίχημα για τον Α. Τσίπρα. Γιατί, αν τα δημοσκοπικά μεγέθη σε γενικές γραμμές παραμείνουν τα ίδια, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές υπό μειονεκτική θέση.
Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη θυματοποίησή του. Να ανακόψει την πτωτική πορεία που παρουσίασε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και να αναλάβει. Να κινηθεί, γιατί όχι πάνω, από το 15%. Όχι δύσκολο, αν τελικά οι πολίτες επηρεάστηκαν από την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο η όλη ιστορία να χάθηκε μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη και στα μπάνια του λαού.
Ο πρωθυπουργός, μετά βεβαιότητος, θα δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα κληθεί δηλαδή να απαντήσει στο δίλημμα: θεσμικότητα ή κυβερνησιμότητα. Η μέχρι τώρα πορεία του και το προφίλ του προδικάζουν πως δεν θα θυσιάσει τη θεσμικότητα για καμιά σκοπιμότητα, όσο σοβαρή και αν είναι. Αλλά κανείς δε ξέρει, γιατί τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, είναι ισχυρά.
Μέχρι τη ΔΕΘ μάς έχει μείνει λιγότερο από ένας μήνας. Δεν είναι μικρό το χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας τουρκικής πρόκλησης. Νομίζω πως η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα. Μια απρόσμενη εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα μπορεί να αναδιατάξει τις κυβερνητικές προτεραιότητες και να αναδιαμορφώσει προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση το πολιτικό κλίμα.
Πάντως, αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο συμβάν στο ήδη διαμορφωμένο πολιτικό τοπίο, το ενδιαφέρον παρουσιάζεται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στο τέλος Αυγούστου.