Του Γιώργου Δημακόπουλου*
Υπάρχουν οι πολιτικοί για τις παρελάσεις, τις κάμερες και τις καρέκλες, και υπάρχουν και οι πολιτικοί για τους πολίτες και τα προβλήματα τους που χρειάζονται λύσεις. Και αντίστοιχα υπάρχουν οι πολίτες που βολεύονται με καθρεφτάκια και χάντρες για ιθαγενείς, και αυτοί που αναζητούν αλήθειες και πολιτικές προτάσεις. Την Κυριακή οι πολιτικοί και οι πολίτες θα μετρηθούν. Αυτοί που αναζητούν την πολιτική πρόταση για τις επόμενες εθνικές εκλογές, και αυτοί που αναζητούν τις καρέκλες. Όπως γίνεται συνήθως.
Στις τελευταίες εκλογές, 341χιλ πολίτες ψήφισαν την ΔΗΣΥ, και 222χιλ ψήφισαν Ποτάμι. Οι μεγαλύτερες ηλικίες ψήφισαν ΔΗΣΥ, οι τριαντάρηδες- σαραντάρηδες επέλεξαν Ποτάμι. Από πέρσι ξεκίνησε μια συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγαλύτερου πολιτικού φορέα που θα ξεπερνά σημαντικά τα μεγέθη των 2 κομμάτων, και θα εκφράζει περισσότερους πολίτες. Μια νέα κυβερνητική πρόταση επιλογή, στην θέση του ψέματος των ΣΥΡΙΖΑνελ, και απέναντι στην συντηρητική και κουρασμένη ΝΔ. Το νέο στο κάλεσμα προς τους πολίτες θα ήταν η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ήταν ο ένας από τους δύο όρους που είχε θέσει ο Θεοδωράκης, κατέθεσε και την στοιχειοθετημένη πρόταση για την ασφαλή διενέργεια της. Όμως οι υποψήφιοι που φοβούνται την πλατιά συμμετοχή των πολιτών την απέρριψαν.
Εξαρχής ήταν δημόσια γνωστό ότι οι 2 κοινοβουλευτικές ομάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά και να συμπλέουν στα νομοσχέδια που συμφωνούν. Χωρίς να διαστρεβλωθεί η ψήφος των πολιτών στις εκλογές του 2015. Τα πράγματα είναι απλά. Στις εκλογές 222χιλ πολίτες ψηφίσαν Ποτάμι και οι βουλευτές του θα το εκπροσωπούν μέχρι την διάλυση αυτής της βουλής. (Μπορεί και στην επόμενη, εξαρτάται από την αποδοχή ή την απόρριψη από τους πολίτες του εγχειρήματος Νέος Φορέας στις 12/11). Για όποιους ψήφισαν Πασοκ, ισχύει το αντίστοιχο. Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, για τους πολίτες άλλο είναι το Ποτάμι, άλλο το Πασοκ, άλλο ο υπό διαμόρφωση νέος φορέας. Ο σεβασμός στο σύνταγμα και την έκφραση των πολιτών θα είναι κυρίαρχη αξία στον νέο φορέα, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει. Οι πεφτοσυννεφάκηδες απλά παίζουν το παραμύθι εντυπώσεων (περί κρυφών συμφωνιών) των υποψηφίων που υποστηρίζουν. Αυτών που διεκδικούν να εκπροσωπήσουν part time τους πολίτες ενός χώρου, ενώ την ίδια ώρα δεν αποχωρίζονται τις καρέκλες τους, για να τις αφήσουν στους αναπληρωτές τους.
Το κυρίαρχο μήνυμα των πολιτών είναι να «να τα αλλάξουμε όλα», γιατί οι αλλαγές που επιδιώκουμε στην οικονομία, στο κράτος και στην κοινωνία, πρέπει να γίνουν πρώτα πράξη στο νέο κόμμα. Το νέο κόμμα να γίνει πρώτο το κέντρο της αλλαγής. Για να αλλάξουν όλα αυτά, πρέπει μαζί με τους πολίτες να αλλάξουν και οι πολιτικοί. Οι πολιτικοί που επέλεξαν να μιλάνε για τον ήλιο τον πράσινο, το παλαιό Πασοκ το ορθόδοξο, τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια, και όσα ο χρόνος άφησε στην σκόνη των ημερών. Οι πολιτικοί που επέλεξαν να μετρούν ψήφους μαζί με τους αφισοκολλητές και τους αιώνιους συνδικαλιστές και τους αιώνιους φοιτητές. Να αλλάξουν από τους πολιτικούς που τολμούν να μιλούν με επιχειρήματα και σχέδιο για τους νέους, τους άνεργους, για την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί, και να στέκουν απέναντι στα λαμόγια, τους επίορκους, τις συντεχνίες, τους καρεκλοκένταυρους και όσους εμποδίζουν την προσπάθεια των πολλών.
Ο Θεοδωράκης κατάφερε από το 2014 να σηκώσει πολίτες του κέντρου, φιλελεύθερους, οικολόγους, απολιτίκ, εκσυχρονιστές και απογοητευμένους, από τον καναπέ, για να αγωνιστούν πολιτικά χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα και καρέκλες, προωθώντας την πολιτική τους πρόταση-επιλογή που θα αλλάξει την χώρα. Εάν το καταφέρει αυτό και στην πρόσφατη επαφή που είχε με τους πολίτες της παραδοσιακής κεντροαριστεράς το εγχείρημα θα έχει πετύχει. Εάν πείσει τους ψηφοφόρους του δικού του Ποταμιού να τον ακολουθήσουν το εγχείρημα θα έχει πετύχει. Απέναντι στις 21 ρηξικέλευθες θέσεις του Θεοδωράκη για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, (αυτές που θα αντιγράψει ως συνήθως η ΝΔ), η μόνη απάντηση ήταν η agenda Ραγκούση, και η φιλολογία για ένα ανύπαρκτο «σχέδιο Ελλάδα» από την κα Γεννηματά.
Την επιλογή της έδειξε και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑνελ, με την επίθεση λάσπης στον Θεοδωράκη την ημέρα του debate από τον γνωστό (καταδικασμένο πολλάκις) συκοφάντη κ. Καμμένο. Χτυπάς αυτόν που φοβάσαι. Επιλέγεις τους συνήθεις αντιπάλους σου. Όχι αυτόν που αλλάζει τις ισορροπίες.
Στις εσωτερικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2015 ψήφισαν 53χιλ μέλη και φίλοι. Στην εκλογές της ΝΔ ψήφισαν σχεδόν 400χιλ. Η κόκκινη γραμμή είναι οι πολίτες. Η συμμετοχή τους. Ο Θεοδωράκης είναι ο μόνος που λέει ότι ακόμα και αν βγει πρώτος αλλά η συμμετοχή είναι μικρότερη των 100χιλ το εγχείρημα θα έχει αποτύχει. Όπως αναγράφει και στο εκλογικό πόστερ του «ψήφισε όποιον υποψήφιο θέλεις αλλά έλα να ψηφίσεις». Εμείς οι πολίτες θα φέρουμε την αλλαγή. Η συμμετοχή μας είναι η απάντηση στο καθεστώς της ακινησίας. Η συμμετοχή μας. Όχι η αποχή μας. Ψηφίζουμε Σταύρο.