Σταύρο, πρόσεχε!

Σταύρο, πρόσεχε!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Σταύρος είναι ένας λογικός άνθρωπος. Και το κόμμα του είναι επίσης ένα λογικό κόμμα. Και τα στελέχη που κατά καιρούς συγκέντρωσε, μέσα και έξω από το πολιτικό σύστημα, υπήρξαν "ολοκληρωμένοι" λογικοί άνθρωποι, έτοιμοι να συνεργαστούν και να προσφέρουν στην πολιτική, τις υπηρεσίες τους με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Παρόλα αυτά, ούτε το Ποτάμι ευδοκίμησε, όπως η προσδοκία των λογικών ψηφοφόρων προέβλεπε, ούτε και ο Σταύρος έπαιξε τον ρόλο του προικισμένου συλλέκτη που απαιτούσαν οι συνθήκες. Η χώρα βυθίστηκε στον λαϊκισμό και στην δημαγωγία, χωρίς καμία συνετή δύναμη να μπορέσει να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση και την καθεστωτική διαχείριση της εξουσίας.

Εν τω μεταξύ, το Ποτάμι συνεχίζει να προσπαθεί, να σχεδιάζει και να προτείνει. Να επιδιώκει συναινέσεις και να παραμένει πιστό στις μεθόδους ενός ευρωπαϊκού κόμματος που θα ήθελε να πρωταγωνιστεί σε ένα υγιές πολιτικό περιβάλλον. Όπου τα κόμματα θα συναγωνίζονταν στην παραγωγή πολιτικής και όχι στις μηχανορραφίες για την διατήρηση της εξουσίας.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβαίνουν στην Δανία ή έστω, στην Νορβηγία. Στην Ελλάδα όμως, που ο μέσος ψηφοφόρος βλέπει στην κάλπη την εικόνα του Παίσιου ή την μορφή του Βελουχιώτη, δεν είναι και τόσο εύκολη η δουλειά του "προγραμματισμού" και των "προτάσεων".

Σε κάθε περίπτωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει να προσπαθεί. Και για του λόγου το αληθές, κατέθεσε μια πρόταση για διακομματική εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Η πρόταση του Ποταμιού ήταν αναμφισβήτητα μία σοβαρή και εμπεριστατωμένη σύνθεση. Τόσο σοβαρή που μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαπιστώθηκε ότι έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις...

Γιατί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια, προσανατολίζεται σε άλλο επίπεδο αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ επεξεργάζεται σχέδιο "κυβερνητικό - επιχειρησιακό" και όχι διακομματικό. Ένα πλάνο που προβλέπει σύνδεση με τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου και όχι ένα όργανο το οποίο θα αποτελείται από πρόσωπα κύρους. Ικανά να εκπροσωπήσουν τα κόμματά τους, τα οποία ούτως ή άλλως θα κληθούν σε συναίνεση, σε περίπτωση κρίσεων ή μείζονος εθνικού θέματος.

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Ποια συζήτηση εννοούσε κανείς δεν ξέρει, δεδομένου πως μόνο η ιδεά μπορεί να καταγραφεί, στο τέλος, ως συμβολή του Ποταμιού στη διαδικασία σύγκλησης ενός τέτοιου συμβουλίου. Αν και όποτε γίνει.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο ωραίο στη συνάντηση Τσίπρα-Θεoδωράκη. Με αφορμή το επεισοδιακό ντέρμπυ μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, οι δύο άντρες συζήτησαν για τα όσα συνέβησαν χθες στο γήπεδο της Τούμπας. «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Φοβάμαι πως, αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες και αυστηρούς νόμους, αν δεν "κόψουμε" κεφάλια θα παραδινόμαστε συνέχεια σ'' αυτές τις συμπεριφορές, σ'' αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι ο γόρδιος δεσμός μεταξύ πολιτικού κόστος και αλλαγών στο ποδόσφαιρο πρέπει να κοπεί.

Συζήτηση που προκαλεί ιλαρό γέλιο, από τη στιγμή που όλοι βλέπουμε την κυβέρνηση να εξισώνει θύτες και θύματα, με την διακοπή του πρωταθλήματος για να "ευεργετήσει" τον Ιβάν Σαββίδη.

Σταύρο πρόσεχε! Είναι κατανοητή η προσπάθεια να συνεχίσεις την πολιτική της "ανωτερότητας" αλλά δεν ξέρω τι θα μείνει στο τέλος από τις συναντήσεις σου.

Η χώρα και το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από προτάσεις. Έχε τον νου σου όμως, μην αναλωθείς και χάσεις τον χρόνο και την όρεξή σου. Την ώρα μάλιστα, που έρχονται συνέδρια και νέες προκλήσεις, για σένα και τα στελέχη σου...