Είναι γνωστό ότι οι πιέσεις που δέχεται η χώρα μας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της, από την απότομη διακοπή των τουριστικών δραστηριοτήτων, θα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Όχι βέβαια σε απόλυτο μέγεθος, αλλά ως ποσοστό. Ο τουρισμός, που χαρακτηρίζεται ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, συνεισφέρει πάνω από το 20% στο συνολικό ΑΕΠ.
Αν στο ποσοστό αυτό συναθροιστούν και οι παράλληλες περιφερειακές δραστηριότητες, το ποσοστό υπερβαίνει το 25%. Για να προβούμε σε κάποιες συγκρίσεις, στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό είναι στο 19%, στην Αυστρία και στην Ισπανία γύρω στο 15%, στην Ιταλία στο 13,5%, στην Γαλλία στο 9,5%, στη Γερμανία στο 8% και στην Ολλανδία στο 5%. Στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ο τουρισμός αποτελεί το 11% του ΑΕΠ στην Κίνα, το 9% στην Ινδία και το 7,5% στις ΗΠΑ.
Και επειδή για τους περισσότερους, οι διακοπές και δη οι καλοκαιρινές, αποτελούν την καλύτερη περίοδο του χρόνου, οι κυβερνήσεις, οι εταιρίες του κλάδου και οι τουρίστες καλούνται να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του κινδύνου για την υγεία και την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς, για το καλοκαίρι του 2020.
Στην Γερμανία σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), πάνω από το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της φιλοξενίας και πάνω από το 80% των τουριστικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, βρίσκονται σε περιβάλλον μηδενικής δραστηριότητας. Οι δε απώλειες εσόδων ξεπερνούν το 50%. Και παρ’ όλο που η γερμανική αγορά αναμένει την εφαρμογή έκτακτων πακέτων στήριξης και πιστωτικών διευκολύνσεων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, περισσότερο από το 40% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην φιλοξενία και στον τουρισμό, βρίσκονται στα κατώφλι της χρεοκοπίας. Διότι η απώλεια τζίρου δεν αναπληρώνεται. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένας παράλληλος κύκλος δραστηριοτήτων ο οποίος έχει πληγεί όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός, οι εκθέσεις προϊόντων, οι εμπορικές μετακινήσεις, οι αθλητικές εκδηλώσεις και άλλα.
Στην γειτονική Τουρκία, ξετυλίγεται μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των μηδενικών εσόδων. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση διοχέτευσε δάνεια στις ξενοδοχειακές μονάδες, για να επιστρέψουν τις προκαταβολές των κρατήσεων προς τους τουριστικούς πράκτορες. Προκαταβολές τις οποίες τα ξενοδοχεία είχαν χρησιμοποιήσει ως κεφάλαιο κίνησης ή είχαν δαπανήσει στα πλαίσια των ανακαινίσεων. Και ως γνωστό οι προκαταβολές αυτές κινούνται πάνω από το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών των εταιρειών. Ανεστάλη ο φόρος διαμονής και οι εισφορές προς διάφορους οργανισμούς. Παράλληλα οι ξενοδόχοι δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους στα τέλη Μαϊου, κάτι που προς το παρόν φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται η κρατική χρηματοπιστωτική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας Easy Jet, με ποσό που θα ανέρχεται στα £600.000.000. Το φάντασμα της κατάρρευσης της Thomas Cook και της εξαγοράς της από τον κινεζικό όμιλο της γνωστής σε εμάς Fosun (Folli Follie, Εθνική Ασφαλιστική, Project Ελληνικού), έχει στοιχειώσει για τα καλά την Βρετανική Οικονομία και έτσι η κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα έχει στην διάθεση της η Easy Jet για να σταθεί όρθια και να ξεπεράσει την κρίση, υπερβαίνουν τα £2.300.000.000.
Στην Γαλλία και στην Ιταλία, που έχουν πληγεί σε υπερβολικό βαθμό στον υγειονομικό τομέα από τον covid-19, αναμένεται να εκπονηθούν τεράστια προγράμματα χρηματοδότησης της ευρύτερη τουριστικής βιομηχανίας. Με τον αριθμό του Κινέζων τουριστών να ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια στην Ιταλία και τα 2,8 εκατομμύρια στην Γαλλία, δεν θα πληγεί μόνον η καθαρά τουριστική δραστηριότητα, αλλά και το εμπόριο και η λιανική. Ειδικότερα δε, οι μεγάλες φίρμες στον χώρο της υψηλής ραπτικής, της μόδας και άλλες.
Ακόμα και στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων μεγάλο μέρος των οποίων παρέχει φιλοξενία σε τουρίστες, η Airbnb, έχει ανακοινώσει ένα πακέτο αποζημίωσης, ύψους $250 εκατ., για κρατήσεις που έγιναν έως και τις 14 Μαρτίου, ώστε να επιστραφούν πίσω στους επισκέπτες τα κόστη των ακυρώσεων. Επιπλέον η Airbnb θα αποζημιώσει με $10 εκατ. τους superhosts, ως κάλυψη για τις ζημίες από τις ακυρώσεις των μισθώσεων. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Airbnb εν όψει και της εισόδους της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συγκέντρωσε $1 δισ. από επενδυτικά funds.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.