Το Σκοπιανό μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές

Το Σκοπιανό μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές

Το Σκοπιανό είναι ένα από τα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογές, «βλέπει» ο Μιχάλης Τσινισιζέλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και πιστεύει ότι εφόσον φτάσει το θέμα στη Βουλή, είτε θα έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, είτε θα πάμε σε εκλογές, αφού αν τώρα οι ΑΝΕΛ κάνουν «κωλοτούμπα», αυτό θα είναι το πολιτικό τους τέλος, που ούτως ή άλλως είναι κοντά.

Μιλά για τους εσφαλμένους υπολογισμούς της κυβέρνησης που ξεκίνησε με άλλον αέρα, θεωρώντας ότι το ζήτημα θα επιλυθεί χωρίς πολλές-πολλές αντιδράσεις, για να έρθει ένα δυναμικό συλλαλητήριο και να ανατρέψει παντελώς τους αισιόδοξους σχεδιασμούς. «Κάθε φορά που υπάρχει ένα μείζον εθνικό θέμα, εμφανίζεται πρόβλημα συνεννοήσεων, υπολογισμών, επιδιώξεων, σχεδίων και στοχεύσεων, έτσι έγινε και τώρα», λέει ο κ. Τσινισιζέλης.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη

- Πως αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της Κυριακής ; Δηλαδή, τι πίεση μεταφέρει στον Πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Νταβός της Τετάρτης;

Είναι προφανές ότι δημιουργεί μία πίεση, υπό την έννοια ότι ενδεχομένως οι υπολογισμοί αυτών των εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική ίσως να ήταν λάθος. Διότι τη στιγμή που κανένα τουλάχιστον από τα μείζονα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υποστήριξε ευθέως τη συμμετοχή στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου- έστω και αν συμμετείχαν κάποιοι- το γεγονός ότι έγινε μία τόσο μεγάλη εκδήλωση, είναι ένας παράγοντας που προφανώς μία οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει υπόψη της στους σχεδιασμούς της.

Με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός, με ένα επιπλέον βαρίδι στους ώμους του. Το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων μπορεί να λυθεί, ωστόσο αυτό μπορεί να σημαίνει και μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ίδιο και για την παράταξή του.

Άρα το συλλαλητήριο της Κυριακής, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι, αναγκάζει την κυβέρνηση να το σκεφτεί δύο φορές πριν καταλήξει σε κάποιον οριστικό συμβιβασμό για την ονομασία των Σκοπίων. Κάνει πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση, αναγκάζει την κυβέρνηση να είναι λιγότερο «ενδοτική», θα την φοβίσει.

- Όλα αυτά «φωτογραφίζουν» καθυστερήσεις πάντως...

Κοιτάξτε, εάν διεξαχθεί και το συλλαλητήριο της Αθήνας και είναι ανάλογης έντασης και συμμετοχής, ενδεχομένως να μπλέξουμε. Ενδεχομένως, δηλαδή, να επιστρέψουμε στην κατάσταση στην οποία ήμασταν μέχρι τώρα. Και να μην συμβεί τίποτα απολύτως, να μην υπάρξει συμφωνία.

Βέβαια, υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας. Αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκός απέναντι στη κυβέρνηση. Αλλά μια πιθανή αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση στο θέμα της επίλυσης του ονόματος της FYROM μπορεί να οδηγήσει και σε ανατροπή της υποστήριξης που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή.

Εκτιμώ ότι τυχόν επίκληση από την κυβέρνηση των αντιδράσεων και της μαζικότητας των συλλαλητηρίων δεν θα είναι αρκετή για να πείσει τον διεθνή παράγοντα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε κάλλιστα ο διεθνής παράγοντας να διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι «οι εσωτερικές σας αντιδράσεις είναι δικό σας πρόβλημα, λύστε το με όσο καλύτερο τρόπο μπορείτε, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το οποίο έχουμε επιλέξει».

- Έχετε, πάντως, κι εσείς την αίσθηση ότι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με άλλον αέρα και μάλλον τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν τόσο εύκολα όσο τα φανταζόταν, έτσι δεν είναι;

Ακριβώς όπως τα λέτε είναι. Ξεκίνησε με άλλον αέρα, θεωρούσε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί χωρίς πολλές-πολλές αντιδράσεις, ότι η διευθέτηση της εκκρεμότητας θα είναι προς όφελός της – γιατί είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Και όλος αυτός ο αρχικός και αισιόδοξος σχεδιασμός, φαίνεται να ανατρέπεται από τη μεγάλη συμμετοχή στο ένα συλλαλητήριο- πολλώ δε μάλλον αν υπάρξει και στο δεύτερο. Μια ανατροπή από αυτή τη γενικευμένη αντίδραση την οποία προφανώς η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει.

- Πως όμως είναι δυνατόν να υπολόγιζε ότι δεν θα συναντήσει αντιδράσεις; Προφανώς δεν είχε κάνει καλά τους υπολογισμούς της...

Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που δεν κάνει καλά τους υπολογισμούς της. Κάθε φορά που υπάρχει ένα μείζον εθνικό θέμα, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχει πρόβλημα, συνεννοήσεων, υπολογισμών, επιδιώξεων, σχεδίων, στοχεύσεων, κ.ο.κ. Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανένας. Σκεφτείτε μόνο το τι συνέβη πριν από λίγο καιρό παραδείγματος χάρη, με την επίσκεψη Ερντογάν. Σκεφτείτε το τι έγινε με τη διαπραγμάτευση του 2015 για το θέμα του χρέους και του ευρώ.

Αναφορικά με τους ΑΝΕΛ, μετά και την μαζικότητα του συλλαλητηρίου της Κυριακής, θεωρώ ότι αποκλείεται να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος. Εάν τώρα κάνουν «κωλοτούμπα», αυτό θα είναι το πολιτικό τους τέλος, το οποίο είναι ούτως ή άλλως, κοντά, δεδομένων των συνθηκών.

- Επομένως επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημα όταν άνοιξε η κουβέντα για το Σκοπιανό. Κατά πόσο η κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό κόστος και θα φτάσει μέχρι το τέρμα, αποδεχόμενη μία από τις ονομασίες Νίμιτς, ζητώντας την στήριξη της αντιπολίτευσης στη Βουλή...

Εφόσον φτάσουμε ως εκεί, είτε θα έχουμε τη στήριξη της αντιπολίτευσης ως προς την ψήφιση του ονόματος, είτε θα πάμε σε εκλογές. Το Σκοπιανό είναι ένα από τα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογές. Νομίζω σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.

Δεν γνωρίζω βέβαια πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το σενάριο. Αλλά με βάση τις εξελίξεις αντιλαμβάνομαι ότι πλησιάζουμε πολύ περισσότερο, πολύ πιο γρήγορα, όχι στη λύση, αλλά στη μη λύση του προβλήματος.

Στον αντίποδα, οι διεθνείς ισορροπίες αυτή τη στιγμή είναι υπέρ μας. Αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για εμάς εφόσον θέλουμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Πολύ δύσκολα θα βρεθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση όπου ο διεθνής παράγοντας θα είναι ανεπιφύλακτα υπέρ μας. Άρα, χρειάζεται πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να εξαργυρώσει μια λύση στο εθνικό αυτό θέμα πληρώνοντας σε αντάλλαγμα το ανάλογο κόστος στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό καλείται να ζυγίσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, όπως και η αντιπολίτευση.

Βέβαια η αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί έως τώρα στην θέση ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια πρόταση εφόσον αυτή δεν προέρχεται συνολικά από την κυβέρνηση. Έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις ψήφους που απαιτούνται. Είμαι πάντως σίγουρος ότι ένα μέρος της ΝΔ, όπως και της ΔΗΣΥ ενδιαφέρεται για μια «έντιμη» επίλυση του θέματος. Δεν θα απέκλεια επομένως διαρροές ένθεν κακείθεν.