Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα
Εννέα στους δέκα Έλληνες (89%), πιστεύουν ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Θεωρούν δε ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον παρά το τυπικό τέλος εξαιτίας των συμφωνημένων μέτρων.
Κι όλα αυτά με αριθμούς. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis, που διενεργήθηκε από τις 28/08-30/08/2018, δηλαδή μια εβδομάδα μετά τη λήξη του μνημονίου, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, οι πολίτες δεν συμμερίζονται την πανηγυρική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (67%), θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση.
Υπάρχει όμως και κάτι αισιόδοξο στην έρευνα, τουλάχιστον για την νοημοσύνη των νέων: πάνω από 7 στους 10 (72%), θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Γιατί απαντούν σ΄αυτό άνθρωποι που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία από 18-34 ετών και καταλαμβάνουν ποσοστό που αγγίζει και το 80%.
Τα παραπάνω είναι ένα δείγμα της πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί στο ακροατήριο που η κυβέρνηση θα απευθυνθεί δια του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα πλέον στην κοινωνία για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και έχει καμία σχέση ο Τσίπρας του 2014 με τον Τσίπρα του 2018.
Δεν μπορεί όμως, να κάνει τίποτε άλλο από αυτό που ξέρει καλά, να δημιουργεί μύθους και προσδοκίες. Αλλά αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά.
Η κοινή γνώμη μέσα σε 4 χρόνια έχει αλλάξει. Κάποιοι προσγειώθηκαν απότομα και κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στον μηδενισμό. Έπαψαν δηλαδή, να επενδύουν σε μία πολιτική φαντασιακής προσδοκίας που εξέφραζε η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές.
Ποιος επομένως, μπορεί να είναι ο συνομιλητής του Αλέξη στην ΔΕΘ; Μόνο ο στρατευμένος στην κομματική κατηγορική προσταγή που συνδέει την προσωπική ευδοκίμηση με την διατήρηση της εξουσίας. Κανείς άλλος όμως, δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην αναγκαιότητα της συνέχισης μιας διακυβέρνησης που δεν έχει πια τίποτα να υποσχεθεί αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί και να πριμοδοτήσει την απαραίτητη ανάπτυξη για την χώρα.
Ο Αλέξης θα είναι η σκιά του εαυτού του στην ΔΕΘ. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Κάποιος που έμαθε από τα λάθη του, που κατάλαβε τον κόσμο, τις αγορές, τις ισορροπίες και την αναγκαιότητα της ευημερίας της κοινωνίας μέσα από την πραγωγή πλούτου. Δεν είναι όμως. Παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος με το 2014. Με την διαφορά ότι δεν έχει πια την πολυτέλεια της αοριστίας, την ευχέρεια του ανεύθυνου ψεύδους και την ευελιξία του ερασιτέχνη ονειροπόλου που ετοιμάζεται για την εξουσία.
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να υποδυθεί στην ΔΕΘ ένα προεκλογικό Τσίπρα όμοιο με τον Τσίπρα του ΄14. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η λάμψη του επίδοξου τιμονιέρη και του ελπιδοφόρου γητευτή των μνημονίων. Γιατί του απομένει πια ως πεδίο επικοινωνίας μόνο η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός. Και σ΄αυτό το «άθλημα» οι επιδόσεις του είναι πάντα θλιβερές και απογοητευτικές.
Δυστυχώς για το επίπεδο του προεκλογικού κλίματος, η Αριστερά έχει διαχρονικά την ιδιότητα να προσγειώνεται επικίνδυνα ή να καταρρέει μετά τις υπερπτήσεις των οραμάτων της. Και όσοι την εκπροσωπούν καταλήγουν σκιές ή φαντάσματα των ένδοξων ολογραμμάτων τους...