Της Σοφίας Βούλτεψη*
Όλα τα θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας για την Novartis. Για την ακρίβεια, όλα όσα ήθελε και τον βόλευε να θυμηθεί. Τα είπε όλα στη σειρά, επαναλαμβάνοντας τι «να θυμηθούμε». Σα να τα είχε βάλει στη σειρά και τακτοποιημένα όλα όσα έπρεπε να «θυμηθεί». Επιλεκτική η μνήμη του, βέβαια, καθώς «ξέχασε» όλα όσα τον εκθέτουν προσωπικά. Ας του φρεσκάρουμε τη μνήμη:
-Την 1η Μαρτίου 2013, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας, ο Γιάννης Μπασκόζος, Υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Νίκος Μανιός, Συντονιστής του Τμήματος Υγείας και ο Ηλίας Γιαννόγλου, μέλος του Τμήματος Υγείας. Ακολούθησε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει πως «η κυβέρνηση με την καθοδήγηση της τρόικας ακολουθεί μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται».
-Στις 27 Νοεμβρίου 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά (με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη) έφερε στη Βουλή τροπολογία για την μείωση της τιμής των φαρμάκων. Την προηγουμένη, ο κ. Τσίπρας, παρόντος του κ. Κουρουμπλή, δίνει συνέντευξη Τύπου για το θέμα και εμφανίζεται εξοπλισμένος με όλα τα επιχειρήματα των φαρμακοβιομηχάνων, προκειμένου ακριβώς να εμποδίσει την μείωση της τιμής των φαρμάκων (προφανώς και των φαρμάκων της Νοβάρτις).
Και τότε, τα είχε μάθει όλα απ' έξω: «Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης», τα σκευάσματα των οποίων η τιμή θα μειωνόταν δεν ξεπερνούσαν τα… 15, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κυρίως υπέρ της μείωσης της ιδιωτικής δαπάνης (που προφανώς θα μειωνόταν, αφού μειώνονταν οι τιμές για όλους), αλλά τάσσεται κατά της μείωσης της δημόσιας δαπάνης (την οποία επίσης πληρώνουν όλοι), επειδή, όπως είπε, ήταν… μνημονιακή επιταγή! Κατά τη γνώμη του δηλαδή, το δημόσιο έπρεπε να πληρώνει περισσότερα χρήματα χρήματα στους φαρμακοβιομήχανους!
Και δεν στάθηκε εκεί. Έφθασε στο σημείο να ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας για… «να το κουβεντιάσουμε».
«Αν θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, οφείλει να αποσύρει την τροπολογία και να γίνει συζήτηση», είπε.
«Όχι μόνο αρνούμαστε να στηρίξουμε τη τροπολογία, αλλά καλούμε τη κυβέρνηση να την αποσύρει», είπε και πρόσθεσε:
«Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να αναλάβει η κυβέρνησή του πρωτοβουλία δεκαήμερου διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης».
Ποιοι ήταν δηλαδή οι «φορείς» που το Κράτος έπρεπε να κουβεντιάσει; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
Και μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπήρξε ξεκάθαρος: Θα έδινε τη… μάχη του.
Σε ερώτηση αν σκόπευαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει: «Όχι δεν θα αποχωρήσουμε, γιατί δεν φυγομαχούμε. Θα είμαστε εκεί να καταψηφίσουμε και να αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά βουλευτής την ευθύνη για ό,τι θα επακολουθήσει στο χώρο της υγείας και στο χώρο του φαρμάκου. Νομίζω είμαι σαφής».
Σ' αυτή τη «μάχη» δεν ήταν μόνος του
-Την ίδια μέρα, 26 Νοεμβρίου του 2013, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε:
«Η κατάργηση από την Ελλάδα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές και η υιοθέτηση μεθόδου για οριζόντια μείωση της τάξης του 50% για τα off patent, αποτελεί ακόμη μία νέα “αγορανομική” πρωτοτυπία, η οποία θα εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ενώ θα προκαλέσει και τη δραματική μείωση των τιμών των ελληνικών γενοσήμων, που στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, η οποία με αυτές τις τακτικές οδηγείται στην εξαφάνισή της». Προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμολόγηση φαρμάκων σε ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες, χωρίς η χώρα μας να έχει κανένα όφελος από αυτό και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες».
-Στις 27 Νοεμβρίου 2013, η τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε χάος, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία ήταν παράνομη και αντισυνταγματική. Σημειώστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε με τα τέσσερα άρθρα της τροπολογίας και διαφωνούσε μόνο με την μείωση της τιμής των φαρμάκων! Κατά την συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάλι ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας, συζήτηση με τους «φορείς» και κανονικό νομοσχέδιο, οπότε η τιμολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου. Την ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει και η «Χρυσή Αυγή», που επίσης κατήγγειλε ως παράνομη την διαδικασία. Στη Βουλή πάντως ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πάρει τον λόγο.
-Τόσο μεγάλη μάχη είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων, που συνέβη το πρωτοφανές: Η Όλγα Γεροβασίλη έφθασε στο σημείο να… αποχωρήσει και από τη θέση της ψηφολέκτριας! Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησαν και οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
-Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία, καθυστέρησε αδικαιολόγητα την έκδοση δελτίου τιμών, ενώ ο τότε υπουργός υγείας κ. Κουρουμπλής είχε αρκετές φορές συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων στη διάρκεια του πρώτου καταστροφικού εξαμήνου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τους συνομιλητές του να μιλούν για «μια νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας».
-Στις 29 Ιουνίου 2015, το ΑΠΕ αναφέρει πως (ενόψει δημοψηφίσματος και άλλων ηρωικών) ο κ. Κουρουμπλής, σε συνεχείς συσκέψεις και επαφές με όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στο χώρο του φαρμάκου, τους ζήτησε να συνεχίσουν να διαθέτουν τα φάρμακα με τον ίδιο ρυθμό που έκαναν και πριν τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη φαρμάκων. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή στον ΕΟΠΠΥ να αρχίσει να εξοφλεί μέρος των οφειλών του προς τρίτους. Συγκεκριμένα, ανέφερε το ΑΠΕ, θα ανακοινωθεί άμεσα το ποσό το οποίο θα διατεθεί σε φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες. Δηλαδή την ώρα που στέγνωνε η χώρα, αυτοί πλήρωναν τις φαρμακοβιομηχανίες!
Και ο ΣΦΕΕ ανακοίνωνε: «Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο. Το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των Ελλήνων πολιτών»!
-Το δελτίο τιμών εκδόθηκε τελικά στο τέλος του 2015. Και στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ο ΣΦΕΕ χαρακτήριζε τη διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων «ειλικρινή προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων και επίλυσης των ζητημάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων», καθώς «η διευθέτηση μίας σειράς θεμάτων κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέροντας ότι η ολοκλήρωση και ανακοίνωση του τελικού Δελτίου Τιμών από το υπουργείο Υγείας, διαμορφώθηκε «μετά και τις επισημάνσεις των φορέων»!
Οπότε έγινε αυτό που ζητούσε ο κ. Τσίπρας από το 2013: Η συνεννόηση με τους «φορείς».
-Στις 7 Μαρτίου 2019, ως κυβέρνηση πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε άλλο ένα δώρο στις πολυεθνικές των φαρμάκων: Με τροπολογία άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και για πρώτη φορά επιτράπηκαν αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους.
Έτσι, άλλαξε ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά βάσει του οποίου οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονταν με βάση τον μέσο ότι των τριών χαμηλότερων τιμών των 28 χωρών της ΕΕ και πλέον οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό, δεν λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλές τιμές των φτωχότερων χωρών, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι αυξήσεις των τιμών σε 55 χώρες!
Και δεν ξέχασε μόνο αυτά!
Ο κ. Τσίπρας δεν «ξέχασε» μόνο τη μάχη που έδωσε κατά της μείωσης της τιμής των φαρμάκων.
Προηγουμένως, είχε ξεχάσει πως είχε υποσχεθεί (εκλογική διακήρυξη, 21 Απριλίου 2012) την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.
Και έχει επίσης ξεχάσει πως (πάλι από το βήμα της ΔΕΘ, στις 15 Σεπτεμβρίου 2012) είχε υποσχεθεί στήριξη της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων και βασικών φαρμάκων, ενθάρρυνση της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης υποκατάστασης εισαγωγών, ίδρυση εθνικής φαρμακαποθήκης, απευθείας χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα του φαρμάκου, αντί της έμμεσης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιριών.
Έχει ξεχάσει, βέβαια, ότι τον Ιούλιο του 2013, στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονταν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες και κάθε ασθενή που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας». Αυτά είχε επαναλάβει και το 2014, με το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Όπως ξέχασε πως κινδυνολογούσε με το mail Χαρδούβελη, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτό περιλαμβανόταν η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα (ενώ το mail Χαρδούβελη ανέφερε το ακριβώς αντίθετο).
Και τελικά, ενώ επί κυβέρνησης Σαμαρά το ΦΠΑ στα φάρμακα ήταν στο 6%, επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 13% σε 7 κατηγορίες, εκ των οποίων τα μισά νοσοκομειακά.
Μετά από όλα αυτά, είχαν το θράσος να στήσουν και την σκευωρία της Novartis, παρουσιάζοντας την υπόθεση (Παπαγγελόπουλος) ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Και τώρα που όλοι έχουν καταλάβει τι πραγματικά έχει συμβεί – στις 6 Φεβρουαρίου 2018, μεθεπομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου για την Μακεδονία και επομένη της νυχτερινής «μεγάλης ανακάλυψης» του Παπαγγελόπουλου, ο Τσίπρας πήγε στην Πάτρα για να μιλήσει για «πατριωτισμό της μίζας» – ο κ. Τσίπρας, από τη ΔΕΘ, είχε την φαεινή ιδέα να παραθέσει όλα εκείνα τα επιχειρήματα που έχουν ήδη… αρχειοθετηθεί!
Έγινε και δικαστής και έβγαλε και απόφαση ο άνθρωπος! Κόντρα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Προκαλώντας πάλι την κυβέρνηση να προχωρήσει σε Εξεταστική ή… Ειδικό Δικαστήριο «για να μάθουμε τι συνέβη με το σκάνδαλο»!
Τώρα το θέμα είναι η σκευωρία
Μόνο που ξέχασε ότι προανακριτική για τη Novartis έχει ήδη γίνει! Η πρόταση κατατέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018 - ημέρα που ο Τσίπρας μίλησε για «ετερόκλητους όχλους συλλαλητηρίων» - η συζήτηση έγινε στις 21 Φεβρουαρίου, στήθηκαν οι γνωστές δέκα κάλπες, στα τέλη Απριλίου 2018 η επιτροπή εξέδωσε πόρισμα για την… αναρμοδιότητα της Βουλής, η συζήτηση του πορίσματος πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2018, ο φάκελος επέστρεψε στην Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη αρχειοθέτησε και η υπόθεση ξανάνοιξε με την ανάσυρση των φακέλων και την κατάθεση Σαμαρά, ο οποίος αναφέρθηκε στους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, οπότε το θέμα επέστρεψε αμελλητί στη Βουλή.
Οπότε, τι νόημα έχει να… προκαλεί ο κ. Τσίπρας; Στη Βουλή το θέμα έχει επιστρέψει όχι ως σκάνδαλο, αλλά ως σκευωρία. Το «σκάνδαλο» έχει αρχειοθετηθεί ως προς τις (κατασκευασμένες) «ευθύνες» των πολιτικών προσώπων. Τώρα το θέμα είναι ποιος και γιατί έστησε τη σκευωρία!
*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β'' Αθηνών Νοτίου Τομέα, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος