Σημασία ονομάτων

Σημασία ονομάτων

Του Γιώργου Α. Γράτσου

Το συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ήταν από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες συγκεντρώσεις που έχουμε δει από την εποχή της μεταπολίτευσης.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι κάποια λύση πρέπει να βρεθεί με την γείτονα γιατί ζούμε στον ίδιο χώρο και επιβάλλεται να έχουμε καλές σχέσεις.

Μεγάλη όμως προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα του ονόματος και των όρων της συνθήκης.

Έχουν προταθεί πολλά ονόματα εκ των οποίων και ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Νομίζω ότι μια τέτοια ονομασία είναι απόλυτα λανθασμένη γιατί στην παγκόσμια ιστορία παρόμοιες ονομασίες αποδίδονται σε μέρη όπου εξερεύνησαν ή κατέχουν άνθρωποι προερχόμενοι από την χώρα που ορίζει το όνομα.

Π.χ. NEW ENGLAND στις ΗΠΑ ονομάστηκαν οι 6 βορειανατολικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων και το NEW HAMSHIRE, γιατί αρχικά εποικίστηκαν από Εγγλέζους θρησκευτικά κατατρεγμένους.

Αντίστοιχα επικράτησαν οι ονομασίες NOVA SCOTIA και NEW BRUNSWICK στον Καναδά γιατί όταν εποικίστηκε επικράτησαν οι Εγγλέζοι.

Η Νέα Ζηλανδία ονομάστηκε έτσι από Ολλανδούς εξερευνητές και το όνομα παρέμεινε παρ' ότι έγινε μέρος της Αγγλικής Αυτοκρατορίας. Η NEW CALEDONIA ανακαλύφθηκε από Εγγλέζους και έτσι ονομάστηκε.

Η Νέα Υόρκη πρώτα εποικίστηκε από τους Ολλανδούς και ονομάστηκε NEW AMSTERDAM, μετονομάστηκε δε NEW YORK όταν κατακτήθηκε από τους Εγγλέζους.

Το αρχικό όνομα της Αυστραλίας ήταν NEW HOLLAND λόγω εξερευνήσεως από τους Ολλανδούς έως ότου να κατακτηθεί από τους Εγγλέζους και μετονομάστηκε NEW SOUTH WALES και αργότερα AUSTRALIA.

Εδώ να θυμηθούμε ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκωλ ζήτησε όλη η ενταξιακή διαδικασία και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα να γίνουν υπό το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο και χωρίς καμία επίσημη αναφορά στον όρο Μεγάλη Βρετανία λόγω προϋπάρξεως της Γαλλικής επαρχίας της Βρετάνης ομόρου κατά τα άλλα στις Βορειοδυτικές ακτές της Μάγχης.

Τούτων δοθέντων πιστεύω ότι η ονομασία ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν πρέπει καν να συζητηθεί για την Π.Γ.Δ.Μ. επειδή δεν την κατέκτησαν Έλληνες, ούτε την εποικίσαμε για να μπορεί να φέρει παρόμοιο όνομα. Τα ονόματα δηλώνουν καταγωγή και συγγένεια. Η Μακεδονία δεν είναι τοπωνύμιο, ονομάστηκε έτσι από τους Έλληνες που ζούσαν εκεί.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, «Μακεδών» ήταν το όνομα του αρχηγού της φυλής που πρωτοεγκαταστάθηκε στη δυτική, νότια και κεντρική Μακεδονία και ίδρυσε το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Μακεδνοί ήταν δωρική φυλή. Το όνομα πιθανότατα προέρχεται από το επίθετο μακεδνός, που σημαίνει «ψηλός», το οποίο χρησιμοποιεί ο Όμηρος για να περιγράψει μία ψηλή λεύκα. Ο λεξικογράφος Ησύχιος της Αλεξάνδρειας καταγράφει το μακεδνός ως δωρική λέξη που σημαίνει «μεγάλος» ή «ουράνιος». Οι Δωριείς ήταν ελληνικό φύλο, ένα από τα τέσσερα της αρχαιότητας, το οποίο καταγόταν σύμφωνα με τις γραπτές παραδόσεις από την οροσειρά της Πίνδου.

Αυτοί που εποίκισαν την Π.Γ.Δ.Μ. ήταν Σλάβοι και για αυτό ήταν κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας η οποία μεταφραζόμενη στα Ελληνικά σημαίνει Νότια Σλαβία.

Καλό είναι να ξαναμελετήσουμε όλα τα δεδομένα και να βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση που να σέβεται την καταγωγή και των δύο λαών. Εάν θέλουν να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο χαρά και τιμή μας. Δεν θα είναι οι πρώτοι. Η Ιστορία όμως των λαών είναι ανεξίτηλη, δεν ξαναγράφεται.

* Ο κ. Γιώργος Α. Γράτσος είναι επιχειρηματίας με Διδακτορικό Παν. Αιγαίου και απόφοιτος ΜΙΤ.