Με το Πάσχα να φαντάζει ακόμη μακριά για την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους που εξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία σε εβδομαδιαία βάση, η συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων έχει ανοίξει και στηρίζεται σε δεδομένα και κινήσεις που έχουν γίνει και θεωρούνται προληπτικές.
Η απόφαση να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα, τα tests και η ταχύτητα των εμβολιασμών αποτελούν βασικά όπλα στην φαρέτρα των αρμόδιων αν και όλα θα εξαρτηθούν το διάστημα λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα self tests που έκαναν την εμφάνισή τους δίνουν μια επιπλέον ελπίδα σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν στην επαρχία προκειμένου να συναντηθούν με συγγενικά πρόσωπα και να γιορτάσουν το Πάσχα.
Η εφαρμογή τους και η πλατφόρμα που ήδη λειτούργησε, με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές και καθηγητές να βρεθούν θετικοί στον ιό, χαρακτηρίζεται ως σημαντικός παράγοντας στην μάχη κατά της πανδημίας, με την διευκρίνηση από την πλευρά των ειδικών, αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης πως αποτελούν συμπληρωματικό όπλο.
Οι επόμενες 15 ημέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες όχι μόνο για το αν θα ανοίξουν οι μετακινήσεις ενόψει των εορτών του Πάσχα αλλά συνολικά για την πορεία της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι ενδεικτικές και το βλέμμα τους στρέφεται στο σύστημα υγείας και την αντοχή του. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους και την περαιτέρω αύξησή του αριθμού τους, αλλά και στις εισαγωγές ασθενών φορέων του Covid σε συνάρτηση με τα εξιτήρια.
Προυπόθεση η αποκλιμάκωση της πανδημίας
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την πρόθεση να επιτραπούν οι μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα αναιρεθεί οποιαδήποτε σχετική συζήτηση αν δεν καταγραφεί αποκλιμάκωση της πορείας της διασποράς και οι πολίτες δεν δείξουν την ανάλογη στάση το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι υπό αίρεση, ανάλογα με τις εξελίξεις, αν και έχει τονίσει πως σε κάθε περίπτωσή στόχος είναι ό,τι ανοίγει να παραμένει και ανοικτό, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και μια σταδιακή έστω και με αργούς ρυθμούς επιστροφή στην κανονικότητα.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιδιώξει το άνοιγμα των μετακινήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις πρέπει να ενταχθεί και η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την εστίαση σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης, ύψους 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και τα οποία σημειωτέον έγιναν αποδεκτά από τους εκπροσώπους του χώρου.
Η κλειστή εστίαση την περίοδο του Πάσχα είναι ένα από τα δεδομένα που θα συμβάλουν στην όποια απόφαση ληφθεί αφού με τον τρόπο αυτό, εφόσον ανοίξουν οι μετακινήσεις, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός των ταξιδιωτών.
Σε αυτήν την κίνηση έρχονται τώρα να προστεθούν τα εξής θετικά στοιχεία:
1. Η πορεία των εμβολιασμών. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση πάνω από 3.000.000 πολίτες στους οποίους πρέπει να προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει και ξεπεράσει τον κορονοϊό αποκτώντας αντισώματα.
2. Τα tests που μπορούν να κάνουν οι πολίτες και είναι ανάλογα με αυτά των τουριστών που ήδη φτάνουν στην Ελλάδα και γίνονται σε δομές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
3. Τα self tests που πλέον μπαίνουν δυναμικά στην μάχη της προστασίας από τον κορονοϊό και ήδη παράγουν αποτελέσματα εάν υπάρξει σωστή χρήση και φυσικά ανάλογη υπευθυνότητα από τους πολίτες. Σε αυτή την φάση, τα tests αυτά χορηγούνται δωρεάν και η πρώτη δοκιμή που έγινε με τους καθηγητές και τους μαθητές των λυκείων δίνει ελπίδα αναφορικά με τον περιορισμό των κρουσμάτων και την ορθολογικότερη ιχνηλάτησή τους. Το γεγονός ότι χθες Κυριακή πρώτη ημέρα λειτουργίας και της πλατφόρμας όπου δηλώνονται τα αποτελέσματα από τους καθηγητές και τους γονείς των μαθητών καταγράφηκαν περίπου 300 θετικά κρούσματα αναδεικνύει τη δυνατότητα που υπάρχει για καλύτερο έλεγχο των μη συμπτωματικών που αποτελούν και βασική πηγή της διασποράς.
Τι συζητούν κυβέρνηση και ειδικοί
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί εκτιμούν πως το θέμα του Πάσχα θα αποτελέσει μια ανάσα αποσυμπίεσης της βαλβίδας και θα λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς την κόπωση που διαρκώς αυξάνεται και τείνει να μετατραπεί σε βασική πηγή διασποράς και αδυναμίας αποκλιμάκωσης του ιού, μέσα από συμπεριφορές όπως αυτές του συγχρωτισμού και των πάρτι και μάλιστα χωρίς καν την τήρηση των πιο απλών μέτρων προστασίας, όπως αυτό της μάσκας.
Με κλειστή την εστίαση και με τα tests, πολλοί θα μπορέσουν να βρεθούν με συγγενικά πρόσωπα και ειδικά με ηλικιωμένους που σημειωτέον έχουν ήδη εμβολιαστεί η συνεχίζουν να εμβολιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Έχοντας δε και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί τους και με εντατικούς ελέγχους από τις δημόσιες αρχές, ένα τέτοιο εγχείρημα δύναται να στεφθεί με επιτυχία.
Επίσης εκτιμάται πως αν δεν ανοίξουν υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις, τότε στα μεγάλα αστικά κέντρα το φαινόμενο των επισκέψεων και των εορτασμών σε κλειστούς χώρους δύναται να μετατραπεί σε μια νέα υγειονομική βόμβα δύσκολα αναστρέψιμη, τουλάχιστον ως προς την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.
Από την άλλη πλευρά τίθεται θέμα ως προς την τήρηση των μέτρων και την πραγματοποίηση των tests από όσους θα ταξιδέψουν. Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που ήδη εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη μεταφορά των αρνητικών επιδημιολογικών στοιχείων στην επαρχία, όπου όπως οι δομές υγείας έχουν πολύ μικρότερη δυνατότητα ανταπόκρισης από εκείνες των μεγάλων αστικών κέντρων.
Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν πως είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξουν εισηγήσεις αναφορικά με το Πάσχα. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναμένονται τα στοιχεία από την επανέναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου και του ανοίγματος των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, ενώ σύντομα θα πρέπει να εκτιμηθούν και αυτά από την επαναλειτουργία των Λυκείων.
Στο πλαίσιο αυτό οι επόμενες τρεις εβδομάδες θεωρούνται ως σημαντικές για τα επόμενα βήματα που δεν αφορούν μόνο το Πάσχα αλλά και τον τουρισμό, ο οποίος τίθεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία με στόχο την επίσημη έναρξή του από τις 14 ή το αργότερο τις 19 Απριλίου.
Είναι πάντως δεδομένο ότι εφόσον διαπιστωθεί πως η ατομική ευθύνη και κυρίως η υπευθυνότητα των πολιτών δεν καταστεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια σταδιακής αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσουν να λάβουν αυστηρά μέτρα με βάση φυσικά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Διαβάστε ακόμα:
Α. Σκέρτσος: «Παράθυρο» για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα