Σε συνταξιοδοτικό αδιέξοδο, βρίσκεται η γενιά των Αμερικανών Boomers

Η περίφημη γενιά των “Baby Boomers” στις ΗΠΑ περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα στο 1946 και 1964. Είναι η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Είναι η γενιά που σπούδασε εύκολα, που βρήκε εύκολα δουλειά και που συσσώρευσε πλούτο μέσω επενδύσεων σε ακίνητα, μετοχές και ομόλογα, όταν ήταν ακόμα σε χαμηλές τιμές. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones Industrial Average ήταν κοντά στις 1.000 μονάδες, όταν οι περισσότεροι boomers άρχιζαν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και επενδυτικά. Και σήμερα ο Dow βρίσκεται πάνω στο τις 34.000 μονάδες.

Ποια όμως είναι η κατάσταση των baby boomers σήμερα, που έχει φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης τους; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Insured Retirement Institute, μόλις το 11% αυτής της γενιάς είναι προετοιμασμένο έχοντας αποταμιεύσει ικανά κεφάλαια για την συνταξιοδότηση του. Ανάμεσα στις ηλικίες από 56 έως 72, το 11% έχει αποταμιεύσει ποσά, τουλάχιστον της τάξης των $500,000. Το 48% έχει αποταμιεύσει χαμηλότερα ποσά που κρίνονται από τους ίδιους, ως μη επαρκή. Το δε 41% δεν έχει καν αποταμιευμένα κεφάλαια. Η εικόνα είναι ανησυχητική.

Η ανάλυση του IRI, υπεισέρχεται σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Από αυτό το 41% που δεν έχει αποταμιεύσεις, το 23% δεν είχε αρχίσει ποτέ να κάνει αποταμιεύσεις. Το υπόλοιπο 18% χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του, για να καλύψει κάποια έκτακτα συμβάντα κατά τη διάρκεια του βίου του.

Στα μη ποσοτικοποιημένα ευρήματα της έρευνας, αποδεικνύεται πως η πλειονότητα αυτής της γενιάς δεν είχε θέσει αποταμιευτικούς στόχους κατά τη διάρκεια του ενεργού επαγγελματικού της βίου. Μόλις το 25% είχε απευθυνθεί σε επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς συμβούλους ή ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια, συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές.

Με αυτά τα δεδομένα, το 29% των υποψηφίων συνταξιούχων από 62-66 ετών, αναβάλει την συνταξιοδότηση του. Και το ποσοστό αυτό προσεγγίζει τα επίπεδα του 33%, για τις ηλικίες από 67–72. Όσοι δε, βρίσκονται σε χαμηλότερες ηλικίες αντιλαμβάνονται σε ποσοστό πάνω από 30%, πως θα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 70 τους, για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποταμιεύσεις, που θα τους επιτρέψουν να ζουν με άνεση μετά την συνταξιοδότηση τους.

Το παράδειγμα της γενιάς των baby boomers, που έζησε μέσα στην ευμάρεια και στην ανάπτυξη είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης προνοητικότητας και προγραμματισμού. Παρ’ όλο που έζησε μέσα σε ιδανικές συνθήκες επενδύσεων και αποταμίευσης, το αποτέλεσμα είναι θλιβερό για τους ίδιους και επιβαρυντικό για την οικονομία και τους υπόλοιπους φορολογούμενους, καθώς η ανάγκη δημιουργίας ενός διχτυού ασφαλείας, είναι ορατή.

Κινούμενες αντίθετα σε αυτό το παράδειγμα, οι νεότερες γενιές στις ΗΠΑ, οι λεγόμενες Generation X, Y, Z, επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τα 35 τους, μέσω των επενδύσεων τους σε επενδυτικές εργαλεία και μέσα, που εμπεριέχουν σημαντικό ποσοστό ρίσκου. Η συλλογιστική τους είναι απλή. Όταν οι προηγούμενες γενιές που μεγάλωσαν μέσα στη ανάπτυξη και τον 30πλασιασμό του Dow Jones, δεν διαθέτουν σήμερα επαρκείς αποταμιεύσεις και επενδύσεις, είναι σίγουρο ότι κάτι πήγε στραβά. Και επιλέγουν να αλλάξουν ριζικά, επενδυτική και αποταμιευτική στρατηγική.

Έτσι αποφεύγουν τις μακροπρόθεσμες συντηρητικές επενδύσεις και κινούνται στις αγορές υψηλού ρίσκου σαν «αρπακτικά», διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, ώστε να κτίσουν ταχύτατα, επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, που θα τους επιτρέψουν να «συνταξιοδοτηθούν» σύντομα. Και βάζουμε τη λέξη συνταξιοδοτηθούν, μέσα σε εισαγωγικά, διότι σημαντικό τμήμα αυτών των γενιών, δεν εργάζεται αλλά ζει και αναπνέει πίσω από τις χρηματιστηριακές οθόνες.

Το κοκτέιλ από τα χαμηλά μακροχρόνια επιτόκια και τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη από τις αγορές, είναι εκρηκτικό. Η προσδοκία μεγάλων και γρήγορων κερδών, μπορεί να αποδειχθεί για τις νέες γενιές των αμερικανών πολιτών ακόμα πιο ατυχής, από την τακτική που ακολούθησαν οι boomers.