Σε φάση ταχείας αύξησης των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό μπαίνει πλέον η χώρα μας, παρότι η μετάδοση του ιού δεν φαίνεται ακόμη να έχει φθάσει στις τοπικές κοινωνίες και παραμένει ακόμη σε συγκεκριμένες ομάδες. Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να παράσχει επαρκείς ποσότητες μέσων και υλικών για τη διαχείριση της ασθένειας
Συγκεκριμένα ο κορονοιός αναμένεται να ακολουθήσει την αυξητική πορεία που καταγράφηκε και στις άλλες χώρες διεθνώς, μέχρι να διαπιστωθεί ο τρόπος μετάδοσης στο εσωτερικό της χώρας - πληροφορία που προκύπτει από την ενδελεχή ιχνηλάτηση που τηρείται ήδη - οπότε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα που θα ανακόψουν τη διασπορά.
Το φαινόμενο διαπιστώθηκε ήδη με τα περιστατικά στην Πελοπόννησο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις συναθροίσεις στους τρεις γειτονικούς νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων αθλητών για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Στο μεταξύ όμως, αντίστοιχες εκδρομές έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλα σημεία της χώρας, συνεπώς αναμένεται περαιτέρω διασπορά και αύξηση των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτό απαγορεύθηκαν και οι προγραμματιζόμενες εκδρομές σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Η χώρα μας συνεργάζεται με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) η οποία έχει ήδη φτάσει στην Αθήνα και επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.
Το θέμα της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων στις χώρες που πλήττονται, πριν καταφέρει το τοπικό σύστημα υγείας να θέσει υπό έλεγχο τον κορονοϊό, σχολίασε χθες ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δρ. Μάικ Ράιαν, σημειώνοντας πως είναι λογικό. Κατ΄ αρχήν γιατί οπουδήποτε εφαρμόστηκε η ενεργή επιτήρηση, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα. "Όταν ψάχνεις, βρίσκεις", είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι με την λεπτομερή ιχνηλάτηση, διαπιστώνεται η αιτία του προβλήματος και λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα.
Ελλείψεις αναπνευστήρων και οξυγόνου
Στο μεταξύ η αυξημένη ζήτηση μέσων διαχείρισης της ασθένειας, φέρνει τώρα περιορισμούς στη διάθεση αναπνευστήρων και οξυγόνου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, ο οποίος έκανε έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει το ρόλο του, παρέχοντας επαρκείς ποσότητες από τα απαιτούμενα μέσα για τη διαχείριση της ασθένειας.
Ταυτόχρονα, έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη μέτρων περιορισμού του ιού από τις κυβερνήσεις, με την ιχνηλάτηση, διάγνωση, απομόνωση και περίθαλψη κάθε κρούσματος, τόσο γιατί έτσι σώζονται ζωές, όσο και γιατί δίνεται πίστωση χρόνου μέχρι την ανάπτυξη ειδικών μέσων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού.
Αντίστοιχα, ο ΠΟΥ κατέγραψε τις προτεραιότητες σε 9 βασικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης, που αφορούν το ιστορικό του ιού, την επιδημιολογία, τα εμβόλια, διαγνωστικά μέσα, θεραπευτικά σχήματα, την κλινική διαχείριση των ασθενών, ηθικούς προβληματισμούς, την εμπλοκή των κοινωνικών επιστημών στην κρίση κλπ.
Η έμφαση φυσικά, δίνεται στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών σχημάτων για τα οποία καταρτίσθηκαν και συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ώστε να υπάρχει συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων των μελετών.
Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί στον ΠΟΥ αιτήσεις έγκρισης για 40 διαγνωστικά τέστ, ενώ προχωρούν οι κλινικές μελέτες για 20 εμβόλια και αρκετές θεραπείες.