Του Γιάννη Παντελάκη
Απόγευμα Σαββάτου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεκάδες φρέσκα πρόσωπα συνωστίζονται στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών. Από τις κουβέντες που αρπάζεις την ώρα της αναμονής, συνειδητοποιείς πως δεν πρόκειται μόνο για φοιτητές.
Ανάμεσά τους και πολλοί εργαζόμενοι εξωτερικού. Είναι η γενιά που θα αργήσει να γυρίσει πίσω. Το λένε τα στοιχεία, το επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις με όσους έφυγαν, το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα. Όσα παιδιά φεύγουν αναζητώντας μια επαγγελματική λύση στο εξωτερικό, δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν σύντομα. Την γενιά αυτή, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες, είναι φανερό αυτό.
Προσπάθησα να βρω στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει τα χρόνια της κρίσης. Δεν υπάρχουν στοιχεία! Η Ελληνική στατιστική αρχή, έχει σταματήσει από το 1977 να κάνει τέτοιες καταγραφές. Είχε ολοκληρωθεί το κύμα μετανάστευσης των παλαιότερων χρόνων και σταμάτησαν να τους μετρούν.
Νομίζω, πως αυτό θ αλλάξει σύντομα. Θα υπάρξει η σχετική ανάγκη πάλι, αν δεν υπάρχει ήδη. Η απουσία στοιχείων, δεν ακυρώνει την πραγματικότητα που όλοι λίγο ως πολύ βιώνουμε. Πολλά παιδιά με σπουδές στην Ελλάδα, αναζητούν μια επαγγελματική τύχη στο εξωτερικό. Όπως και πολλά παιδιά με σπουδές στο εξωτερικό, όταν τελειώνουν, παραμένουν εκεί. Προσωπική μου εμπειρία λέει, πως από μια ομάδα 10-15 παιδιών που τα προηγούμενα χρόνια τέλειωσαν τις σπουδές τους στην Μ. Βρετανία, μόνο τα 2-3 επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Κατά καιρούς, άλλες χώρες δίνουν στοιχεία για την μετακίνηση μεταναστών στις ίδιες. Η Γερμανία για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δέχτηκε τα προηγούμενα λίγα χρόνια περίπου 35.000 Έλληνες γιατρούς. Η διαφορά με άλλες μεταναστεύσεις παλαιότερων εποχών, είναι πως αυτή την φορά φεύγουν ή δεν επιστρέφουν στην χώρα, τα καλύτερα μυαλά. Άνθρωποι με εξαιρετικές γνώσεις και δυνατότητες, τις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στη χώρα μας. Δεν τους δίνει αυτή την ευκαιρία. Και όλοι εκτιμούν, πως αυτό θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.
Σ' ένα άρθρο του CNBC πριν δέκα μήνες, είχε γραφεί πως «η φυγή κεφαλαίων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα, δεν μπορούν να παραμείνουν γιατί η οικονομία ακόμα βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας». Στο ίδιο άρθρο υπήρχε η εκτίμηση, ότι τα χρόνια της κρίσης περίπου 200.000 Έλληνες απόφοιτοι Πανεπιστημίων και από αυτούς οι μισοί είναι κάτοχοι διδακτορικού.
Όταν επέστεφα από το αεροδρόμιο, έπεσα επάνω σε δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου. Ο Τσίπρας διαβεβαίωνε πως «τα σενάρια περί οικουμενικής αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός» και ο Καμμένος ότι «θα στηρίξει τον Τσίπρα μέχρι τέλους». Η θλίψη πολλαπλασιάστηκε…