Ρουμανία: Χαμηλοί φόροι για αγρότες, 10 δισ. για επενδύσεις και 50%-90% χρηματοδότηση

Ρουμανία: Χαμηλοί φόροι για αγρότες, 10 δισ. για επενδύσεις και 50%-90% χρηματοδότηση

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*

“Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση που μας προσβάλλει όλους σαν χώρα. Απορροφήσαμε μόλις το 90% των διαθέσιμων πόρων για επενδύσεις στη Γεωργία και χάσαμε 1 δις Ευρώ Ευρωπαϊκών χρημάτων. Δεν θέλουμε να συμβεί ξανά αυτό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε το ποσοστό της απορροφητικότητας στο 100%. Έχουμε περίπου 10 δις Ευρώ διαθέσιμα για επενδύσεις στη Γεωργία και θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο τεχνοκράτης Υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας Achim Irimescu. «Λόγια πολιτικών…» θα σκεφτείτε. Σωστά. Αν και φαίνεται να το εννοεί…

Ως αντιπρόεδρος της ProAgro (της Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ»), ο υπογράφων, παρακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες που ακολουθούνται για να γίνουν οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας ακόμη πιο ξεκάθαρες και προσβάσιμες σε κάθε σοβαρό επενδυτή. Το στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργου

Προγράμματα άνοιξαν και παραμένουν ανοικτά «ως την απορρόφηση των κονδυλίων». Ένα αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει ως εξής:

·         Έναρξη διαδικασίας

·         2 – 4 μήνες για προετοιμασία φακέλου και υποβολή

·         4 – 8 μήνες (συνήθως 6) για την αξιολόγησή του

·         2 – 4 μήνες για την υπογραφή του συμβολαίου με την Αρχή που χρηματοδοτεί

·         Περίπου 8 – 10 μήνες μεσολαβούν από την κατάθεση ως την υπογραφή και την έναρξη υλοποίησης.

Φορολογία

Οι Ρουμάνοι έχουν απλοποιήσει το θέμα των εταιριών και της φορολογίας τους. 3 – 4 εργάσιμες για τη δημιουργία τους, 1, 2 ή 3% επί του τζίρου αν έχουν έσοδα ως 100.000 Ευρώ, αλλιώς 16% επί των κερδών. Το μέρισμα φορολογείται με 5% (εκτός και αν εξαχθεί στην Ελλάδα, με 10% φορολόγηση, αποφεύγοντας τη Ρουμανική επιβάρυνση). Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι στο 9% και 20% στα υπόλοιπα προϊοντα.

Ρουμανία και Γεωργία. 10 δις για να διπλασιάσουν το αγροτικό εισόδημα

Ήταν ο σιτοβολώνας της Ευρώπης πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια το «γεωργικό ΑΕΠ» έφτασε τα 17 δις Ευρώ, με μεγάλα περιθώρια ανόδου, σε μία χώρα που έχει 140 εκ. στρέμματα πολύ εύφορων εκτάσεων (συνήθως όταν πάμε δείγμα για ανάλυση σε Ελληνικό εργαστήριο νομίζουν ότι τους κάνουμε πλάκα). Το νερό είναι διαθέσιμο είτε με αρδευτικά έργα, είτε με γεώτρηση. Αφού η χώρα κατάφερε να βάλει στην παραγωγή 30+ εκ. στρέμματα που ήταν αναξιοποίητα, στρέφεται πλέον στο να δώσει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν της, με 10 δις Ευρώ διαθέσιμα για επενδύσεις.

Τα πρώτα προγράμματα

Με σκοπό τον διπλασιασμό του γεωργικού εισοδήματος ως το 2025, οι γείτονές μας έχουν ανοίξει μία πρώτη σειρά προγραμμάτων, όπως:

1. Θερμοκήπια

·         Επιδότηση 500.000 ως 2.000.000 Ευρώ / έργο

·         Ενίσχυση του 50 – 90% της επένδυσης (με ξεκάθαρα κριτήρια)

·         Προτίμηση των κάθετων μονάδων, παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης

·         Πολύ μεγάλες επενδύσεις μπορούν να ενισχυθούν με 30 – 50%, με όριο τα 2 εκ.

 

2. Λοιπές αγροτικές επενδύσεις / Κτηνοτροφία

·         Αντίστοιχα δεδομένα με αυτά των θερμοκηπίων

 

3. Βιολογικά προϊόντα

·         Αντίστοιχα δεδομένα με αυτά των θερμοκηπίων

 

4. Επενδύσεις – Επέκταση υφιστάμενων γεωργικών μονάδων

·         Αντίστοιχα δεδομένα με αυτά των θερμοκηπίων

 

5. Επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής φρούτων / εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων

·         Επιδότηση ως 1.050.000 Ευρώ / έργο

·         Ενίσχυση του 50 – 90% της επένδυσης (με ξεκάθαρα κριτήρια)

 

6. Επενδύσεις στην επεξεργασία / συσκευασία / ανάπτυξη / δίκτυο αγροτικών προϊόντων

·         Επιδότηση ως 2.500.000 Ευρώ / έργο

·         Ενίσχυση ως του 50% της επένδυσης

·         Ανοικτό για ΜΜΕ αλλά και μεγάλες μονάδες

 

7. Άλλες γεωργικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές

·         Επιδότηση ως 200.000 Ευρώ / έργο

·         Ενίσχυση ως του 90% της επένδυσης

·         Δεκάδες επιλογές

 

8. Μη γεωργικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές

·         Επιδότηση ως 200.000 Ευρώ / έργο

·         Ενίσχυση ως του 90% της επένδυσης

·         Δεκάδες επιλογές

·         Προτεραιότητα στις επενδύσεις που προσφέρουν προστιθέμενη αξία σε μία άλλη γεωργική επένδυση (πχ μία μικρή μονάδα πελετοποίησης, για να δώσει θέρμανση σε θερμοκήπιο)

 

Και αρκετά άλλα προγράμματα, μικρά και μεγάλα (Leader, νέοι αγρότες, νέες μικρές επενδύσεις, consulting για υλοποίηση επενδύσεων, τυποποίησης κλπ).

Σε όλα τα παραπάνω μπορούν να συμμετάσχουν Ρουμάνοι, αλλά και ξένοι επενδυτές, εφόσον ιδρύσουν μία εταιρία στη χώρα.

«Που πουλάμε;»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρουμανία εισάγει εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών, πολλά εκ των οποίων θα μπορούσαν να παράγονται και τοπικά, πρώτη αγορά είναι η εσωτερική. Πέρσι η κατανάλωση αυξήθηκε με 7% και φέτος θα συμβεί το ίδιο. Εκτός Ρουμανίας, επιδοτούνται (εύκολα και ξεκάθαρα) οι συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων.

Όχι «παράδεισος» για «έξυπνους»

Μπορεί τα παραπάνω να φαντάζουν ελκυστικά και να ανοίγουν τη διάθεση σε πολλούς ανθρώπους με λάθος σκέψεις, όμως η Ρουμανία ούτε «παράδεισος» είναι για «έξυπνους» και «πονηρούς», ούτε υπάρχουν περιθώρια για να πάρει κάποιος τα λεφτά χωρίς να κάνει την επένδυση. Η Δικαιοσύνη παρακολουθεί στενά ό,τι συμβαίνει και υπάρχουν ήδη πολλοί «επιχειρηματίες» που οδηγήθηκαν στη φυλακή για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Γενικά, η χώρα είναι φιλική και ανοικτή για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μία οικονομία που φέτος θα περάσει το 4,5% ανάπτυξης της ΑΕΠ, φτάνοντας τα 165 – 170 δις Ευρώ. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να επενδύσει σε αυτή, θα βρει ευκαιρίες και πολλές προοπτικές, αλλά και πολλές παγίδες (όπως συμβαίνει παντού). Η Ρουμανία σήμερα είναι μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρει πολύ μεγάλες επιδοτήσεις για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Με καλούς συνεργάτες και πολλή δουλειά, ένας σοβαρός επενδυτής έχει τη δυνατότητα να πετύχει κάτι σπουδαίο.

 

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE Solutions και Αντιπρόεδρος της Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ» (ProAgro)

Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]