Της Ινέτζης Δημητρακάκη*
Οι απόδημοι Έλληνες επανειλημμένα έχουν αποδείξει την αγάπη τους για την Ελλάδα σε σημείο που μερικές φορές ξεπερνούν ακόμα και τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Αρκεί να τους εμπνεύσει ο ηγέτης της Ελλάδας και να τους πείσει με πράξεις ότι κάποια πράγματα αλλάζουν.
Η αιμορραγία της Ελλάδας προς το εξωτερικό σε ανθρώπινο δυναμικό (κυρίως επιστημόνων δυστυχώς), έχει δραματικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και κατά την προσωπική μου άποψη θα αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά κυρίως της κακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και της αστάθειας του οικονομικού συστήματος της χώρας μας. Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει αυτό, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.
Η μετανάστευση οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, αποδυνάμωση, οπισθοδρόμηση και φυσικά απομόνωση της πατρίδας μας από τις αναπτυγμένες χώρες.
Είναι βασικό οι προτάσεις και οι στόχοι μας να είναι τέτοιοι ώστε να πείσουμε τους απόδημους Έλληνες να συνεχίσουν προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην πατρίδα τους. Άρα χρειάζεται συγκεκριμένη και μακρόπνοη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, μακριά από μικροπολιτικές και κόμματα με μόνο γνώμονα την ενδυνάμωση του Ελληνικού στοιχείου, την συσπείρωσή του με σκοπό την ευημερία και την ανάπτυξή του μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
Κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι ακόλουθες:
1. Προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κινήματος φιλελληνισμού μέσα από ελληνόγλωσση εκπαίδευση που θα επιτευχθεί με την ενδυνάμωση των ελληνικών σχολείων και την αύξηση των δασκάλων, καθώς και την δημιουργία περισσότερων ελληνικών βιβλιοθηκών, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός Ελλάδας. Πραγματοποίηση προγραμμάτων για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας μέσω Θερινών σχολείων για τα παιδιά των ομογενών και όχι μόνο, σε τουριστικές περιοχές.
2. Προγράμματα κατασκηνώσεων και ανταλλαγές φοιτητών -επισκέψεων (ομογενών δεύτερης και τρίτης γενεάς), που θα χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα αλλά κυρίως από τους ίδιους τους ομογενείς.
3. Διοργάνωση συνεδρίων στην χώρα μας με ομιλητές καθηγητές της διασποράς που έχουν διαπρέψει στο αντικείμενό τους με σκοπό όχι μόνο την αύξηση της επισκεψιμότητας επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και την ανάκτηση του σεβασμού των άλλων χωρών προς την Ελλάδα και το επιστημονικό της δυναμικό.
4. Αύξηση διαδυκτιακής ενημέρωσης των ομογενών επιστημόνων και ανταλλαγές απόψεων με σκοπό την διάδοση γνώσεων και ιδεών.
5. Συμμετοχή με παρουσία φυσική και οικονομική μέσω πολιτιστικών και επαγγελματικών συλλόγων στα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας.
6. Δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Ελλήνων Επιστημόνων με μητρώο και πλήρη καταγραφή βιογραφικού και επαγγελματικής κατάστασης, με σκοπό την αλληλοβοήθεια και στήριξη. Καταγραφή τους με μειωμένη συνδρομή στους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας μας, η με πλήρη με δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος τους εδώ.
7. Στήριξη των επιστημόνων εντός και εκτός Ελλάδας με την δημιουργία περισσότερων υποτροφιών και θέσεων καθηγητών που θα χρηματοδοτούνται από την ομογένεια.
8. Δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων και εξειδικευμένων κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης στην χώρα μας που θα χρηματοδοτηθούν από Ελληνες της ομογένειας και θα τοποθετηθούν με αξιοκρατικά κριτήρια Έλληνες καθηγητές του Εξωτερικού αλλά και του Εσωτερικού.
9. Ας μην υποτιμάμε τον ρόλο των ήδη υπάρχοντων Πανεπιστημίων μας ως φορέα προσέλκυσης ομογενών φοιτητών και επιστημόνων.Προσέλκυση κονδυλίων για εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιούνται στην χώρα μας.
10. Σύσφιξη των σχέσεων με την Ελληνοορθόδοξη Εκκλησία που συνεχίζει να είναι ο πιο σημαντικός κρίκος μεταξύ του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και αυτού με την Ελλάδα, μέσω κοινών εκδηλώσεων και χρηματοδοτήσεων.
11. Η δημιουργία στο Κυβερνητικό σχήμα Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας άνθρωπος συνδετικός κρίκος με την ομογένεια.
12. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από την βοήθεια που ζητάμε από τον απόδημο Ελληνισμό και μας την προσφέρει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει και εμείς να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να τους δώσουμε το δικαίωμα συμμετοχής στα γενόμενα της πατρίδας τους, με το δικαίωμα της ψήφου.
Και επίσης να τονίσω ότι είναι χρέος μας και ανάγκη όλα αυτά τα (ελληνικά μυαλά) που έφυγαν από την πατρίδα μας πικραμένα και εξαθλιωμένα να τα γυρίσουμε πίσω, εδώ στην Ελλάδα, για να μας κάνουν περήφανους όχι μέσα από κάποια ερευνητική ομάδα η σημαία του εξωτερικού, αλλά από εδώ από τα δικά μας πανεπιστήμια και την δική μας σημαία.
* Η κα Ινέτζη Δημητρακάκη είναι Ειδικός Καρδιολόγος-Εντατικολόγος, πολιτικό στέλεχος Νέας Δημοκρατίας, μέλος Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων και Οικουμενικού Ελληνισμού.