Ρωγμές και χαλάσματα

Ρωγμές και χαλάσματα

της Mαρίας Dawkinson

Η ζωή όσο την παίρνει ο κατήφορος, τόσο εκείνη τραβά με λύσσα την ανηφόρα. Είναι στη φύση της. Το νέο έρχεται και ανοίγει χώρο μέσα από το παλιό, για να περάσει. 

Σε πολλά μέρη του πλανήτη αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα συνυπάρχουν με την εξέλιξη. Το μέλλον δεν μπλοκάρεται από το παρόν, γιατί η ανάγκη για εξέλιξη και ανάπτυξη είναι σαν το νερό και το φως. Διαρρέουν μέσα από τις χαραμάδες και τις ρωγμές που προκαλεί το προβληματικό σύστημα, για να προσφέρει τις απαραίτητες λύσεις. Ίσως και αυτός πλέον, ο μόνος τρόπος να αναγνωρίζεις μια κοινωνία που θέλει να αναπτυχθεί, από μια κοινωνία που δεν αναπνέει πλέον. Τι διαπερνάει τις ρωγμές της και τι εμποδίζει αυτές τις ρωγμές να γίνουν μαύρες τρύπες.

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ που πολιτικά και κοινωνικά ταλαιπωρούνται, η Πολιτεία προσφέρει δωρεάν ηλιακά panels στους κατοίκους, για να εξαπλώνεται η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. O δε Κυβερνήτης της οργανώνει σε συνεργασία με τη Σύνοδο των Παρισίων για το Κλίμα, την επόμενη μεγάλη Σύνοδο, του χρόνου τέτοια εποχή, με θέμα και πάλι το κλίμα, αλλά σε συνάρτηση με περιοχές πλέον, όχι μόνο κράτη. Κι αυτό, επειδή η τοπική κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αντισταθεί και να αντιστρέψει τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Λέγεται αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός. Είναι το φως που λέγαμε.

Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να επενδύσει 222 εκατομμύρια ευρώ για το Περιβάλλον και την ενεργή προστασία του.

Σε όλο τον πλανήτη, η επιχειρηματικότητα και η ευρεσιτεχνία βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν κάτω από οποιοδήποτε σύστημα. Η καινοτομία βρίσκει το απαραίτητο κράτος ή οργανισμό-νονό να του προσφέρει διαδικτυακές πλατφόρμες χρηματοδότησης, υλοποίησης και συμμετοχής σε εθνικά και διεθνή fora. Ακόμα και στην ταλαιπωρημένη Αφρική, η προσπάθεια για ανάπτυξη κατάφερε να αναδείξει πολλούς finalists στο μεγάλο διαγωνισμό του MIT, Inclusive Innovation Challenge.

Η τέχνη εξελίσσεται παγκοσμίως σε κορυφαία μορφή κοινωνικού και περιβαλλοντικού ακτιβισμού, και ενσωματώνεται πλέον σε πολιτισμικές και πολιτικές διοργανώσεις ως διεθνής γλώσσα επικοινωνίας των προβλημάτων και των προβληματισμών στο ευρύ κοινό. 

Τα τρένα στην Ολλανδία, το 2018 θα κινούνται αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια, ενώ ήδη εγκαινιάστηκαν δρόμοι-ηλιακά panels για ποδήλατα, που παράγουν ενέργεια προς οικιακή χρήση. Προσεχώς και ηλιακοί δρόμοι για αυτοκίνητα.

Η Πορτογαλία μόλις πραγματοποίησε παγκόσμια Σύνοδο για την προστασία των θαλασσών, με συμμετοχή 50 κρατών. 

Στην Αυστρία απαγορεύτηκε η μαντήλα που κρύβει το πρόσωπο, γιατί δεν ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη αρχή περί ισότητας που χαρακτηρίζει τη δυτική κοινωνία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία αναδύθηκε ως κορυφαίο του κόσμου γιατί τολμά να αφουγκραστεί την εποχή και τις ανθρώπινες ανάγκες και να αντικαταστήσει τα αναχρονιστικά συστήματα που ισχύουν ακόμα σήμερα. 

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι λίγα διάσπαρτα και τυχαία παραδείγματα ζωτικού υλικού που διαχέεται και ελευθερώνεται, μέσα από τις χαραμάδες ενός ραγισμένου πλανήτη. Είναι λόγοι για να ελπίζεις, μέσα σε όλο αυτό που βιώνουμε.

Στην Ελλάδα,ο συνδικαλισμός κλείνει με την συμπαράσταση του κράτους το Beat, την μόνη καινοτομία που εξυπηρέτησε πραγματικά τον κόσμο στην πράξη. Το ίδιο δε κράτος, υπόσχεται να λύσει το θέμα της μόλυνσης του Σαρωνικού - το οποίο άφησε απροκάλυπτα να πάρει διαστάσεις οικολογικής καταστροφής - με εργαστηριακά βακτήρια. Τα ίδια βακτήρια που αρχικά δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο, για να τρώνε το πετρέλαιο και στη συνέχεια μεταλλάχτηκαν σε σαρκοβόρα, δηλαδή θανάσιμο εχθρό της οργανικής ύλης. Εύκολα βρίσκει κανείς πολλές φρικιαστικές αναφορές σχετικά με το βακτήριο Cynthia (από συνθετικό), μέσα από ένα απλό googlαρισμα.

Δύο τυχαία παραδείγματα των ημερών, κι αυτά, από τη χώρα μας.

Εδώ, οι ρωγμές αυξάνονται, ανοίγουν και ενώνονται μεταξύ τους. Kαι χωρίς να τις διαπερνά ζωτικό υλικό που φωτίζει και ποτίζει, οι ρωγμές μετατρέπονται σε χαλάσματα και μαύρες τρύπες. Εκ των πραγμάτων.