Ριφιφί και Χελώνα Αρχαίας Αίγινας

Ριφιφί και Χελώνα Αρχαίας Αίγινας

Του Κώστα Μήλα

Δημιουργούνται εντυπώσεις και πρωτοσέλιδα από το πουθενά. Το νέο βιβλίο του καθηγητή James K. Galbraith για το «Σχέδιο Β» του κ. Βαρουφάκη μόνο μειδίασμα θα πρέπει να προκαλέσει.

Παρατήρηση πρώτη: O James Galbraith κατέχει θέση Chair in Government/Business Relations και είναι Professor of Government. Άρα, δημιουργούνται άμεσα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο «λειτουργικό» θα ήταν ένα τέτοιο «Σχέδιο Β» από «καθαρά» οικονομική άποψη.

Παρατήρηση δεύτερη: Όσα περιγράφονται για εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, μετάβαση σε Νέα Δραχμή και... επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων προϋπέθεταν (και προϋποθέτουν) «άριστο» επίπεδο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Όταν, όμως, διεθνείς οργανισμοί (όπως η World Bank) μας κατατάσσουν, μεταξύ 215 κρατών, μόλις στο εξηκοστό-ένατο εκατοστιαίο σημείο (πολύ χαμηλότερα από την Πορτογαλία που βρίσκεται στο ογδοηκοστό εκατοστιαίο σημείο ή τη... Γροιλανδία που βρίσκεται στο εβδομηκοστό-έκτο σημείο), τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελλάδα κινείτο, και εξακολουθεί να κινείται, σε θέματα αποτελεσματικότητας, με «βάδισμα» χελώνας.

Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια, δεν θα ήταν λογικό, αντί Νέας Δραχμής, το «σχέδιο Β» να προέβλεπε, ως νόμισμα, τη Χελώνα της (Αρχαίας) Αίγινας, η οποία κατά πολλούς αποτελεί χρονολογικά το πρώτο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό ταυτόχρονα κερματόμορφο νόμισμα; Ένα τέτοιο «Σχέδιο Β» σίγουρα θα ικανοποιούσε την πάγια επιθυμία (πολλών) Αριστερών και Δεξιών για επιστροφή στις «ρίζες» της φυλής μας.

Βέβαια, το «Σχέδιο Β» φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο Χολαργού. Εκτός πραγματικότητας και αυτό το μέρος του «Σχεδίου Β». Πιο πιθανό θα ήταν, από σύγχυση και λάθος, οι ιθύνοντες του «Σχεδίου Β» να επέλαυναν στο... Νομισματικό Μουσείο (που άλλωστε βρίσκεται μόλις στο κέντρο της Αθήνας) προκειμένου να... κατασχέσουν και, γιατί όχι, να θέσουν σε κυκλοφορία (ως νέο νόμισμα) τη μόνιμη συλλογή νομισμάτων του Μουσείου. Αυτό, παρακάμπτοντας βέβαια το τεχνικό πρόβλημα ότι η μόνιμη συλλογή διαθέτει μόλις 500.000 νομίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάμειξη, στο «σχέδιο Β», του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργεί ερωτήματα για τον τότε υπουργό, και νυν Πρόεδρο της Βουλής. Δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο Galbraith, αλλά δεν νομίζω να τα απαντήσει...