Πύρρος Δήμας: Θα κάνω το εμβόλιο - Υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου να είμαι καλά, να είμαι γερός

Πύρρος Δήμας: Θα κάνω το εμβόλιο - Υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου να είμαι καλά, να είμαι γερός

Τέσσερις φορές ολυμπιονίκης. Τεχνικός διευθυντής στην ομοσπονδία άρσης βαρών στις ΗΠΑ. Μέλος της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ. Βουλευτής από το 2012-2015. Πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μα, πάνω απ’ όλα είναι ο Πύρρος, ο άνθρωπος που τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 σήκωνε την Ελλάδα στους ώμους του μπαίνοντας σε κάθε σπίτι, σκορπώντας χαμόγελα.   

Ο Πύρρος Δήμας, ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία της χώρας μας, μίλησε στο liberal.gr για την πανδημία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την σκοπιά με την οποία βλέπει σήμερα την πολιτική.

Δηλώνει τους λόγους για τους οποίους θα κάνει το εμβόλιο, λέει ότι «εμάς σε καραντίνα μας είχε ο Ιακώβου μια ζωή με τόσες προετοιμασίες», ενώ θεωρεί ότι η επιτυχία στο πρώτο lockdown «μας έκανε να είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα, που είναι πιο σκληρό».

Θεωρεί την πολιτική του θητεία ως μια μεγάλη εμπειρία «σε μια εποχή που ο λαϊκισμός βρισκόταν στα ύψη», κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία ώστε να διαλυθούμε σαν χώρα» το 2012, δηλώνοντας ότι «έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής». Τέλος, βλέπει φως από τις επενδύσεις στη χώρα μας και κρίνει την σημερινή κυβέρνηση. 

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη  

- Είστε διαρκώς μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ. Πώς βιώνετε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας;

Όπως το βιώνουμε όλοι. Με φόβο για τους δικούς μας και για τους γύρω μας. Υπάρχουν, βέβαια, και οι ανεγκέφαλοι που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ιός, αλλά μιλάνε από μόνοι τους οι αριθμοί. Έχουν πεθάνει ως τώρα πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι. Αυτός ο αριθμός ξεπερνάει τα θύματα των περισσότερων πολέμων στην Ιστορία. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται σ’ αυτό το κομμάτι; 

- Η καραντίνα; 

Εμάς σε καραντίνα μας είχε ο Ιακώβου μια ζωή (σ.σ. γελάει). Για τους αθλητές είναι πολύ πιο εύκολο αυτό το διάστημα, γιατί είναι περισσότερο σκληραγωγημένοι. Αυτό κάναμε μια ζωή. Ήμασταν κλεισμένοι κάπου για προετοιμασία, δεν βλέπαμε τους δικούς μας και τους φίλους μας, δεν ξενυχτούσαμε. Τρεις μήνες ήμασταν στην Κύπρο, άλλη φορά δυο μήνες στην Κω, άλλες στο εξωτερικό. Συνέχεια σε προετοιμασίες. 

- Τι έχει αλλάξει στις ΗΠΑ μεταξύ του α’ κύματος και του β’ κύματος της πανδημίας;

Το πρώτο κύμα το είχαν πάρει αρκετά αψήφιστα. Τώρα πια όλοι φοβούνται. Μετά από 300.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, τι να πεις; Δεν φοβάμαι;  

- Έχετε τέσσερα παιδιά. Τι λένε;

Φοβισμένα είναι. Ο γιός μου, ο Βίκτωρας πέρασε κορονοϊό στο Παρίσι. Κλείστηκε στο σπίτι και όλα καλά. Είναι 23 ετών και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το πέρασε πολύ ομαλά. Η Ελένη φοβάται πάρα πολύ. Ο μικρός ακόμα περισσότερο. Μου λέει «μην μιλάς με κόσμο, μην φεύγεις από το σπίτι». 

- Εσείς φοβάστε; 

Φοβάμαι. Πως δεν φοβάμαι; Όχι τόσο πολύ ώστε να είμαι υστερικός. Κρατάω τις αποστάσεις, τα μέτρα, δεν χαιρετάω. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο τυπικός γίνεται. 

- Το εμβόλιο θα το κάνετε;

Πάνω απ’ όλα είναι υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου να είμαι καλά, να είμαι γερός και πρέπει να το κάνω. Επίσης έχω πολλά ταξίδια. Δεν θα σε δέχεται η αεροπορική αν δεν το έχεις κάνει. 

- Θα αντέξουμε τελικά; 

Πάνω που πέρασε η οικονομική κρίση ήρθε η πανδημία και μας βρήκε ανέτοιμους. Ευτυχώς που τον Μάρτιο έγινε το καθολικό lockdown κι αυτό μας έσωσε. Προετοιμαστήκαμε και κερδίσαμε χρόνο. Ανταποκρίθηκε πολύ καλά η Ελλάδα, η κυβέρνηση, ο κόσμος, όλοι μπορώ να πω. Και ήταν εξαιρετικό αυτό γιατί τώρα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα, που είναι πιο σκληρό. 

- Έχετε περάσει τόσες δοκιμασίες. Από παιδί, με το πώς ήρθατε στην Ελλάδα, με τους τραυματισμούς, με τις προσωπικές υπερβάσεις. Η νέα γενιά θα βγει πιο δυνατή απ’ όλο αυτό που ζει τώρα;

Τίποτα δεν μου δόθηκε, τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Όλα με το στανιό ήταν πάντα. Με το τσιγκέλι. Και πιστεύω πως ναι. Θα βγάλουμε πιο δυνατούς και πιο καλούς ανθρώπους. Τέτοιες καταστάσεις σε βγάζουν πάντα πιο δυνατό. Μαθαίνεις να ανταποκρίνεσαι στα δύσκολα. Ακούς ιστορίες και λες «μα πως τα κατάφερε αυτός;», αλλά όταν ο άνθρωπος δοκιμάζεται, εκεί φαίνεται η δύναμη που έχει μέσα του. Κι ας φοβάται. Φοβόμαστε αυτή τη στιγμή. Όλοι. Αλλά βάζουμε τα δυνατά μας, βρίσκουμε λύσεις. Δουλειές που γίνονται από το σπίτι, μαθήματα, ανακαλύπτουμε τρόπους να προσαρμοζόμαστε. Δεν τελειώνει η ζωή μέσα από τις δυσκολίες. 

- Θα γίνουν οι ολυμπιακοί αγώνες έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση; 

Μπορεί να γίνουν. Αυτό που συζητούσαμε στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ είναι πρώτον μήπως γίνει μόνο με Ιάπωνες φιλάθλους και δεύτερον όλοι οι αθλητές που θα πάνε εκεί να είναι σε καραντίνα στο ολυμπιακό χωριό. Να είναι συγκεκριμένοι οι άνθρωποι που θα μαγειρεύουν, θα καθαρίζουν κι έτσι θα είναι όλοι σε καραντίνα. Και να γίνουν οι αγώνες, πάντως, θα είναι διαφορετικοί. Θα είναι μόνο τηλεοπτικοί ουσιαστικά. Δεν γίνεται μια διοργάνωση με τόσους χορηγούς, με τόσα έσοδα και συμβόλαια να μην διεξαχθεί. 

- Με την πολιτική, «ξεμπλέξατε»; 

Δεν ξέμπλεξα ακριβώς... (σ.σ. γελάει). Στην πολιτική μπήκα, πέρασα, είδα, έμαθα, πήρα μια γεύση. Μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ήταν σε μια εποχή που ο λαϊκισμός βρισκόταν στα ύψη. Καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του το 2012, τότε που η Χρυσή Αυγή είχε μπει στη Βουλή.

- Αυτή η σκηνή με τον Μίχο μέσα στη Βουλή έχει μείνει σαν εικόνα στον περισσότερο κόσμο… 

Ναι, θεωρώ ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που μπήκα τότε στην πολιτική. Να δώσουμε έναν συμβολισμό ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί, πρέπει να δουλέψουμε, να πετύχουμε, να είμαστε όλοι μαζί. Αλλά τότε δεν αφήνανε. Οι άλλοι θέλανε με πολιτική αλητεία να διαλυθούμε σαν χώρα. Γιατί στην ουσία ο ελληνικός λαός πλήρωσε το μάρμαρο. 

- Ποιους εννοείτε «άλλοι»;

Χρυσή Αυγή, ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένοι…

- Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα;

Βλέπεις τώρα μια κυβέρνηση με ανθρώπους σπουδαγμένους, ανοιχτόμυαλους, να προσπαθούν. Αυτό θέλει η χώρα. Ηρεμία και να γίνονται πράγματα. Ησυχία και να ανοίγουν οι δουλειές. Έχουμε μια σοβαρή κυβέρνηση, η οποία τα πηγαίνει πολύ καλά. Απλά ήταν άτυχη στο κομμάτι της πανδημίας. 

Βλέπουμε, όμως, ότι ξεκινάνε επενδύσεις στο Ελληνικό, στον Βοτανικό, έρχονται ξένες εταιρείες όπως η Microsoft, η Pfizer, η Next e.go που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι άλλες επενδύσεις. Αυτά σημαίνουν ανάπτυξη, σημαίνουν θέσεις εργασίας. Πολύ μεγάλα έργα. Να ζεσταίνεται ο κόσμος, να έχει δουλειά. Αυτά μας λείπουν. Να έχουμε δουλειά, να έχουμε ζωή, να κάνουμε όνειρα. 

- Με τα ελληνοτουρκικά, τι βλέπετε;

Έχουμε συμμάχους, αλλά ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Ειδικά όταν στριμώχνεται όπως τώρα. Είναι πάντα ένα μεγάλο θέμα η Τουρκία για εμάς. Ποτέ δεν μπορούμε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Βάζουνε λίστες με δέκα αιτήματα μήπως κερδίσουν τα δυο, αλλά εμείς ένα θέμα έχουμε. Τα 12 μίλια. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα άλλο πέρα απ’ αυτό.