Ψηφιακή δημοκρατία

Ψηφιακή δημοκρατία

Του Γιάννη Μαστρογεωργίου* 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα αξιοποιήσει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την προαγωγή της ψηφιακής δημοκρατίας. Μιας νέας κατάστασης που θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια περισσότερο δραστήρια και αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Η ψηφιακή δημοκρατία έρχεται να ισχυροποιήσει τον «δήμο» με τη χρησιμοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η διεύρυνση της έννοιας του δήμου δίνει τη δυνατότητα περισσότερης άμεσης δημοκρατίας, απαλλαγμένης από γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, αλλά παράλληλα περισσότερο ενημερωμένης.

Την ίδια στιγμή όμως τεράστιες προκλήσεις ανακύπτουν από τον έλεγχο της πληροφορίας μέσα από την εξελιγμένη μορφή προπαγάνδας που μπορεί να μετράει την απήχησή της και να αυτοβελτιώνεται με ανησυχητικά αποτελέσματα στην ελεύθερη βούληση του δήμου οδηγώντας σε μια δημοκρατία κατ' επίφαση.

Η σύνθετη λύση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες: τη διά βίου παιδεία και παράλληλα τον έλεγχο της αγοράς και των μονοπωλίων που διαμορφώνονται διεθνώς μέσω της διαχείρισης της γνώσης και της πληροφορίας.

Εχοντας ήδη αφουγκραστεί τις φοβερές δυνατότητες αλλά και κινδύνους για τη δημοκρατία από τη νέα ψηφιακή εποχή και μεταπηδώντας στον τομέα της οικονομίας αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση έρχεται να επαναπροσδιορίσει τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας με μοχλούς την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται ανά δευτερόλεπτο. Θα οδηγηθούμε σε κοινωνίες που εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν, εκατομμύρια άλλες θα δημιουργηθούν και παράλληλα θα προκύψουν τεράστιες ανάγκες για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Οπως σε κάθε βιομηχανική επανάσταση, τα κρίσιμα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι από τη μια, η επανεκπαίδευση τεράστιου αριθμού εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και, από την άλλη, η διαμόρφωση των πολιτικών για δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα παραχθεί.

Το πρόβλημα της κατανομής ήδη υπάρχει με μια συντριπτική μειοψηφία να ελέγχει το πάνω από το 80% του παγκόσμιου πλούτου και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εάν δεν εφαρμοσθεί σωστά θα έλθει να επιδεινώσει την κατανομή αυτή.

Η περιβόητη e-government είναι πλέον μία παρωχημένη μορφή διάδρασης του πολίτη με το Δημόσιο. Μπορεί στη χώρα μας να μην υπάρχει δυστυχώς ούτε αυτό… αλλά έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι το m-government. To mobile government. Η υψηλή πυκνότητα χρήσης έξυπνων συσκευών και δη κινητών από τους Ελληνες μας καθιστά ικανούς να κάνουμε το άλμα που χρειαζόμαστε.

* Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Διευθυντής του Δικτύου.

** Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Τρίτης 20 Μαρτίου.

Φωτογραφία: shutterstock.com