Ο προϋπολογισμός του 2021 κυρώθηκε από την Βουλή εν μέσω του δεύτερου κύματος της χειρότερης πανδημία των τελευταίων 100 ετών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, θέτοντας εξαρχής δύο βασικούς στόχους. Από τη μία, να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, και από την άλλη να στηρίξει και να διασώσει την οικονομία.
Έτσι έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε από τη μία τον αόρατο ύπουλο εχθρό, από την άλλη την παγκόσμια οικονομική ύφεση, ενώ στη μέση βρίσκονται οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας και η μεταναστευτική κρίση, που αναγκάζουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε διαρκή επιφυλακή. Όλα αυτά συνιστούν πράγματι, την πιο δύσκολη εξίσωση που έχει να λύσει ποτέ Έλληνας Πρωθυπουργός. Εύκολες λύσεις και μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται πραγματικά πολύ δυνατός λύτης.
Η απώλεια του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης μπορεί να αναπληρωθεί. Η απώλεια όμως των συνανθρώπων μας, δεν αναπληρώνεται. Για αυτό και υπήρξε συνειδητή και αδιαπραγμάτευτη επιλογή του Πρωθυπουργού, να προτάξουμε την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Η πλειοψηφία των πολιτών το λέει ευθέως: «Ευτυχώς που μέσα στην ατυχία μας, κυβερνά ο Μητσοτάκης. Δεν φανταζόμαστε τι θα γινόταν με Τσίπρα και Πολάκη».
Ο προϋπολογισμός του 2021 δεν είναι καθοριστικός μόνο για το επόμενο έτος, αλλά για την ερχόμενη 10ετία, καθώς δεν έχει μόνο νούμερα και διαχειριστικές προβλέψεις, αλλά αποτελεί σχεδιασμό, με το βλέμμα στο μέλλον. Είναι ο προθάλαμος αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, που αρχίζουν να εισρέουν στη χώρα μας από τις αρχές του νέου έτους.
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Στην ανάγκη για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα με θωράκιση της δημόσιας υγείας, απαντούσαν με λαϊκίστικα συνθήματα απαιτώντας δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δεν απάντησαν, βέβαια, γιατί επί πέντε χρόνια Αριστεράς, κανένας προϋπολογισμός δεν έπεσε μέσα στις προβλέψεις; Γιατί άφησαν το Ε.Σ.Υ σε κακό χάλι, χωρίς Μ.Ε.Θ και υποστελεχωμένο; Γιατί δεν έγινε ούτε μία μεγάλη επένδυση στη χώρα; Γιατί επέβαλαν 29 νέους φόρους και αύξησαν τις ασφαλιστικές εισφορές;
Ο δεύτερος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαπνέεται από ρεαλισμό, ευελιξία, είναι ταυτόσημος με την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά φιλοεπενδυτικός. Στηρίζει το σύστημα υγείας με νέες κλίνες Μ.Ε.Θ και προσλήψεις υγειονομικών, περιλαμβάνει 62 δράσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας με επιπλέον 7 δις ευρώ, ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Δεν επιβάλλει κανένα νέο φόρο. Στόχος μας να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, και ταυτόχρονα να συνεχιστούν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας είναι στις πρώτες προτεραιότητες του κοινωνικού κράτους.
Ο νέος προϋπολογισμός τρέπει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση από εκκρεμότητα, σε πραγματικότητα. Βρήκαμε 500 διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για τον πολίτη, και σύντομα θα ξεπεράσουμε τις 1.200. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη προχωρεί η ολοκλήρωση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, ενώ το φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον που δημιουργούμε, οδήγησε την γνωστή PFIZER να ανακοινώσει πριν λίγες μέρες τη δημιουργία και δεύτερου ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα ανεβάσει τις νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού σε 600 σε πρώτη φάση. Δράσεις που δημιουργούν νέες, καλές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε brain gain.
Ο Προϋπολογισμός του 2021, αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για ένα καλύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες. Το χρωστάμε στις νεότερες γενιές.
* Ο Δημήτρης Κούβελας είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία