Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, η πορεία της οποίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την σύνταξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εμφανίζεται με δηλώσεις του προς το Liberal ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης.
Και επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να έχει αυξητική τάση σε σχέση με το 2020, ωστόσο τα νούμερα του 2019 που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό εκτιμάται ότι μπορεί να επανακτηθούν μετά το 2023.
Εκτιμά ότι σαφείς ενδείξεις για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, θα έχουμε γύρω στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ κατ' ουσίαν η ένταση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Ιουλίου.
Χαρακτηρίζει ως τροχοπέδη για την αύξηση των τουριστικών αυξήσεων το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει «πορτοκαλί» στον επιδημιολογικό χάρτη και μιλά για την ανάγκη οι προσπάθειες όλων να ενταθούν ώστε να γυρίσουμε στο «πράσινο» για να μπορεί η χώρα να έχει αξιώσεις.
«Είμαστε στην πορτοκαλί κατηγορία και αυτό έγκειται στην διαδικασία της ολοκλήρωσης των εμβολιασμών στη χώρα, το οποίο δεν είναι θέμα δικό μας αλλά πανευρωπαϊκό», τονίζει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά ότι σημαντικές ροές τουριστών δεν αναμένονται πριν τον Ιούλιο, μιλά για την ζήτηση που συγκεντρώνει φέτος η Ελλάδα, χαρακτηρίζει ως μεταβατική και σημείο επανεκκίνησης την τρέχουσα τουριστική περίοδο, προσθέτοντας ότι η ούτως ή άλλως δύσκολη σεζόν, θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη αν η χώρα δεν οργανωθεί εγκαίρως και δεν ξεκαθαρίσουν οι κανόνες του παιχνιδιού σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που συνθέτουν τον τουρισμό.
Ερωτηθείς για το σενάριο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, απαντά ότι αυτό θα συμβεί μόνον στον βαθμό που επιδημιολογικά όλα προχωρήσουν θετικά για τη χώρα μας και χαρακτηριστούμε ως «πράσινος» προορισμός και εφόσον φυσικά οι προτιμήσεις των διεθνών ταξιδιωτών μεταφραστούν σε πραγματικές κρατήσεις.
«Ταξιδιωτική κίνηση αναμένουμε από Η.Π.Α. Ισραήλ, Κύπρο ενώ ως καλές αγορές λογίζονται τα ΗΑΕ, η Ινδία, η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρει σε ό,τι αφορά τις τουριστικές δεξαμενές εκτός ΕΕ, προσθέτοντας ότι είμαστε εν αναμονή και στο μέτωπο της ρωσικής αγοράς. Σημειωτέον ότι οι τουρίστες από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία είναι και εκείνοι που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα, έχοντας μια αναλογία με τις άλλες χώρες 1 προς 6.
Σχετικά με τα πρωτόκολλα σημειώνει ότι δεν είναι λογικό, τα αεροπλάνα και τα ξενοδοχεία να έχουν πληρότητα 100%, τα τουριστικά λεωφορεία 85%, τα μίνι βαν ιδιοκτησίας τουριστικών γραφείων μικρότερη, και στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους τα γκρουπ τουριστών να αναγκάζονται να χωρίζονται σε πολύ μικρότερες ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης για το αισιόδοξο σενάριο θα είναι να τακτοποιήσουμε το συντομότερο τις οργανωτικές και άλλες εκκρεμότητες, τονίζοντας ότι ο τουρίστας που οργανώνει το ταξίδι του δυο μήνες πριν, πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες λειτουργίας που ισχύουν σε κάθε προορισμό. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες που θα ισχύουν στην χώρα του, όταν θα επιστρέψει από το ταξίδι.