Πρώτοι στη σειρά για να εμβολιαστούν δηλώνουν οι γιατροί που χειρίζονται περιστατικά COVID-19, ενώ θετικά τοποθετούνται και οι συνάδελφοί τους των λοιπών ειδικοτήτων, παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τα δεδομένα του νέου εμβολίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις λίστες που καταρτίσθηκαν στα νοσοκομεία για την πρόθεση εμβολιασμού των υγειονομικών και «κλείδωσαν» παραμονή Χριστουγέννων, έδειξαν πως οι γιατροί είναι διατεθειμένοι να κάνουν το εμβόλιο σε ποσοστό 65-67%.
Αντίστοιχα θετικοί, αλλά με χαμηλότερα προς το παρόν, εμφανίζονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων, οι οποίοι δήλωσαν «ναι» στον εμβολιασμό σε ποσοστό περίπου 60%.
Διστακτικοί ωστόσο εμφανίζονται οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, το ποσοστό των οποίων κυμάνθηκε μεταξύ 28-30% σε ότι αφορά τις θετικές δηλώσεις εμβολιασμού.
Το στοιχεία αυτά καταγράφηκαν στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), με το "κλείσιμο" των καταστάσεων ανά νοσοκομείο, όπου οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από ειδικότητα μπορούσαν να δηλώνουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, προκειμένου να φτάσουν οι κατάλληλες ποσότητες εμβολίων στα νοσοκομεία τους.
Σύμφωνα με την "πρώτη ματιά" από την έκφραση πρόθεσης εμβολιασμού, πρώτοι - πρώτοι στις λίστες είναι οι γιατροί των οποίων οι ειδικότητες εμπλέκονται με τον κορονοϊό, ενώ τελευταίοι είναι το βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η στάση τους απέναντι στον εμβολιασμό είναι θετική από τις συζητήσεις μέσα στα νοσοκομεία, αν και χρειάζονται επιπλέον ενημέρωση για τον όλο προγραμματισμό.
"Οι λίστες αυτές δεν είναι καταληκτικές, ούτε οριστικές", επεσήμανε μιλώντας στο liberal.gr ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, για να τονίσει ότι οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, που αποτελούν την 1η φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, θα διαρκέσουν ως τις 20 Ιανουαρίου. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα εμβόλια και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.
"Τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "ακόμη κι αν περάσει η ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου, οι υγειονομικοί μπορούν να συμμετέχουν και τότε στον εμβολιασμό, στο πλαίσιο του γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας".
Οι ιδιώτες γιατροί
Το ενδιαφέρον των γιατρών για εμβολιασμό αποτυπώνεται και από την δήλωση της σχετικής πρόθεσης 3.000 γιατρών - ελεύθερων επαγγελματιών της Αθήνας. Η πρόθεσή τους έγινε γνωστή μέσα σε 48 ώρες από τη λειτουργία σχετικής πλατφόρμας που δημιούργησε ο ΙΣΑ για να ενημερωθούν τα μέλη του σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ο ΙΣΑ ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς να κλείνουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενημέρωση του πολίτη, η σωστή λήψη του ιστορικού και η παρακολούθησή του.
Οι εργαζόμενοι
Στο δισταγμό των εργαζομένων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος στάθηκε στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται στην κατάρτιση των καταστάσεων αυτών. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας δικαιώνει τους φόβους των Υγειονομικών για τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με τον εμβολιασμό από τις υπηρεσίες τους. Και δικαιολόγησε το φόβο των υγειονομικών, ζητώντας να προστατευθούν τα δεδομένα που θα συλλεγούν, αλλά και να περιοριστούν τα στοιχεία που ζητούντα στα απολύτως απαραίτητα που δεν πρέπει να κοινοποιηθούν πέραν της υπηρεσίας για τον εμβολιασμό.
Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης να γίνει ενημέρωση για την ωφελιμότητα του εμβολιασμού από τις Επιτροπές Λοιμώξεων και άλλους ειδικούς, δεδομένου ότι ήδη έχουν χαθεί 16 συνάδελφοί τους και αρκετοί επιπλέον είναι διασωληνωμένοι. Έτσι, δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις για συμμετοχή στον εμβολιασμό. Ο κ. Γιαννάκος πρόσθεσε πως "δεδομένου ότι η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη, δεν είναι σωστό να διακινούνται απόψεις επίσημα και ανεπίσημα ότι το Υγειονομικό προσωπικό που δεν δεχθεί να εμβολιασθεί θα πάψει να είναι στην πρώτη γραμμή. Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί".
Ίδρυμα Ωνάση
Σημειώνουμε ακόμη, ότι για την αποκατάσταση του ελλείμματος ενημέρωσης σχετικά με τα νέα εμβόλια, με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, το Ίδρυμα Ωνάση δωρίζει το δημιουργικό σχεδιασμό των ενημερωτικών μηνυμάτων και εντύπων της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού.
Το Υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε τη δωρεά, ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αντώνη Παπαδημητρίου για τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση στην εκπόνηση της εθνικής εκστρατείας, που έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό κατά της COVID-19.