Της Βαλαντίας Τσέπη*
Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδυνάμων. Είναι ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. Είναι ο προστάτης απέναντι στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο «χωρίς φόβο» και με το ενδεχόμενο ακόμα να ενοχληθούν οι άλλες εξουσίες, τα ΜΜΕ ή η κοινή γνώμη. «Το ήθος και το σθένος» των δικαστών είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η απονομή της οποίας απαιτεί «αρετή και τόλμη».
Ενα ακανθώδες ζήτημα στη χώρα μας είναι η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι μία χρόνια παθογένεια, η οποία υπονομεύει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αν ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να βρει το δίκιο του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε αμφισβητείται ο ίδιος ο πυρήνας του κράτους δικαίου.
Ομως, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι, ταυτόχρονα, και τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. Γιατί σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, εκεί που η χώρα είναι συστηματικά τελευταία είναι στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Αυτό αποτρέπει τις επενδύσεις, δεν εξασφαλίζει σταθερότητα δικαίου και κάνει ειδικά τους ξένους επενδυτές εξαιρετικά καχύποπτους να επενδύσουν στη χώρα μας.
Οι παρακάτω βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις είναι, κατά τη γνώμη μου, άμεσης προτεραιότητας:
α) Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις, από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
β) Η πλήρης μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών των δικαστηρίων και η καθιέρωση, πανελλαδικά και σε όλες τις διαδικασίες, της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
γ) Να προχωρήσει αμέσως η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που ισχύει σε όλες τις δικαιικά πολιτισμένες χώρες, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της ασάφειας και των αντικρουόμενων διατάξεων.
δ) Να λειτουργήσει αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δικαστικών λειτουργών, με αντίστοιχη επίπτωση στη σταδιοδρομία τους ή και την επιβολή πειθαρχικών ποινών.
ε) Η εξοικείωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης και η εκπαίδευση των πολιτών σε αποτελεσματικές εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών τους.
ζ) Ο περαιτέρω περιορισμός των αναβολών και ο προσδιορισμός των υποθέσεων που αναβάλλονται σε πολύ σύντομες δικασίμους.
Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και μπορούν να γίνουν και οι οποίες θα συμβάλουν στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
* Η Βαλαντία Τσέπη είναι δικηγόρος και ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, αρ. φύλλου 93