Οι χαμηλές πτήσεις που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, η εσωστρέφεια και η γκρίνια που δεν λέει να κοπάσει, αποτελούν την αιτία για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών σε συνδυασμό με την απέλπιδα προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία εστιών, οι οποίες θα φέρουν στο προσκήνιο ένα νέο βήμα αγανακτισμένων. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την κίνηση αυτή επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα.
«Στο πολιτικό παιχνίδι επιτρέπονται, αν δεν επιβάλλονται κινήσεις για να αλλάξεις της συζήτηση». Το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό North της Θεσσαλονίκης, περιγράφει με λίγα λόγια την ουσία της κίνησης Τσίπρα, ο οποίος ανέμενε ότι ο Πρωθυπουργός θα μετέτρεπε την πρόταση σε συζήτηση ψήφους εμπιστοσύνης για να υπάρξει και η ανάλογη σύγκρουση.
Και αυτό τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες κρίσεις. Αυτή με την Τουρκία όπου ο Ερντογάν τραβά κάθε μέρα και περισσότερο το σχοινί (μέχρι και Navtex για ασκήσεις ανήμερα της εθνικής επετείου εξέδωσε) και αυτή του κορονοϊού για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της διασποράς αλλά και ένα γενικό Lockdown.
Ο πτωχευτικός κώδικας εξ αρχής φάνηκε ότι αποτελεί πρόσχημα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε καν πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία ώστε, ως είθισται, να φανεί ποιοί είναι αυτοί που στηρίζουν το νομοσχέδιο και ποιοι όχι. Επελέγη η πρόταση μομφής με απώτερο στόχο την αλλαγή έστω και για λίγες ημέρες της πολιτικής ατζέντας που δρα καταλυτικά υπερ της κυβέρνησης.
Η ορθολογική αντιμετώπιση των δύο αυτών κρίσεων συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα. Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ είναι αποκαλυπτική ως προς το πώς οι πολίτες, παρά την κούραση και παρά τα οικονομικά προβλήματα που ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα, στηρίζουν τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης.
Η αλλαγή της πολιτικής συζήτησης, όπως την περιέγραψε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούσε βασική αναγκη για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συνθήκες εσωστρέφειας στο κόμμα του δεν λένε να κοπάσουν. Ακόμη και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε υπόλογος από ένα κορυφαίο στο παρελθόν στέλεχός του, τον Σταύρο Κοντονή. Και στα εθνικά θέματα όμως στελέχη του κόμματος εμφανίσθηκαν να αμφισβητούν ευθέως στην επιλογή Τσίπρα να σηκώσει τόνους κινούμενος στο πλαίσιο της λεγόμενης πατριωτικής αριστεράς
Οι σχέσεις δε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένουν τεταμένες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι 53+ εξακολουθούν να ρίχνουν «πυρά» κατά επιλογών της ηγεσίας του κόμματος και να αμφισβητούν τις επιλογές του προέδρου τους με κυριότερη αυτή της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα ανάψει η σπίθα του νέου κύματος αγανακτισμένων, πάνω στο οποίο εκτιμά πως θα πατήσει για να επανέλθει στην εξουσία. Όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, από τη στήριξη των καταλήψεων και κάθε είδους πορείας και αντίδρασης κατά της κυβέρνησης, απέτυχαν. Κυρίως απέτυχε η προσπάθεια ταύτισης του κυβερνώνοντας κόμματος με την ακροδεξιά.
Το θέμα της πρώτης κατοικίας ήταν αυτό που το 2015 συνέβαλε στην κατάκτηση της εξουσίας. Το πρόβλημα που τώρα υπάρχει όμως είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει τη χώρα επί 4,5 συναπτά έτη. Και το διάστημα αυτό όχι μόνο δεν προστάτεψε την πρώτη κατοικία αλλά συνέβαλε στην άρση της προστασίας της μέσα από το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που έφερε στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αναδεικνύει και τα δικά του λάθη, τις παραλείψεις καθώς και τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.
Για αυτό και δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται μέσα από αυτή την πρόταση μομφής να θέλησε να πιάσει με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Και την ατζέντα ν αλλάξει, έστω και για λίγο και τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη και σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο να αδειάσει. Για την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως οι προεδρικοί τον έχουν στοχοποιήσει. Και δεν είναι τυχαίες αναρτήσεις όπως αυτή του Παύλου Πολάκη με την οποία τον εγκαλούσε για την πολιτική που εφάρμοσε καθώς και για το γεγονός πως με την φορολογία που επέβαλε προκάλεσε αντιδράσεις στην μεσαία τάξη.