Οι προσφυγικές ροές προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στα νησιά. Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση που απειλεί ακόμη και να καταπιεί την κυβέρνηση. Έχοντας κληρονομήσει σοβαρά προβλήματα από την διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδείξει ιδιαίτερη τόλμη. Όχι, δεν σκοπεύει το Ισλάμ να εισβάλλει στην Ελλάδα. Αλλά ναι, η Ελλάδα κινδυνεύει με αλλοίωση του πληθυσμού της αν δεν ανακαλύψει επειγόντως ένα ρεαλιστικό σχέδιο.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εμείς 80.000. Τουλάχιστον αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί. Οι ροές της τάξης των 10.000 τον μήνα είναι ένα μηδαμινό ποσοστό για την Τουρκία, αλλά είναι ένας ικανός αριθμός για να βουλιάξει τα νησιά μας! Είναι τελείως αποπροσανατολιστικό να υποστηρίζουμε ότι η Τουρκία θέλει να μας πνίξει με τις προσφυγικές ροές. Αν ήθελε θα το είχε ήδη κάνει. Είναι πιο ορθό να υποστηρίξουμε ότι η Ελλάδα είναι μία (ακόμη) παράπλευρη απώλεια των μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή.
Πολύ πιο απλά! Η Τουρκία δεν είναι ο εχθρός μας σε αυτή την φάση και γι αυτό το θέμα. Θα μπορούσε να είναι στο μέλλον, αλλά δεν είναι σήμερα. Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Μικρά ή μεγάλα; Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε. Εκείνο που μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι ότι δεν είναι ανύπαρκτα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αμφιβολίες για τον ρόλο της στρατοφυλακής, αλλά ταυτόχρονα και μία σχετική ικανοποίηση για την δράση του τουρκικού λιμενικού. Με άλλα λόγια δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο. Κι εν πάση περιπτώσει, αν ο Ερντογάν ήθελε όντως να μας πνίξει θα το είχε ήδη κάνει. Θα είχε στείλει 200.000 ή 400.000 από τα 5.000.000.
Εκεί που σίγουρα υπάρχει πρόβλημα είναι στην Ευρώπη, η οποία έχει κυριολεκτικώς βολευτεί στην ιδέα να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία αποθήκη ψυχών. Θα πρέπει άμεσα να μας πουν τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σηκώσουμε μόνοι μας αυτό το βάρος.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού και στην ανοχή έναντι της δράσης συγκεκριμένων ΜΚΟ. Ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε μια ερμηνεία της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία (την ερμηνεία) οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία αν μεταφερόντουσαν στην Ηπειρωτική χώρα. Ας μας δείξει ο κ. Τσίπρας σε ποιο ακριβώς σημείο της συμφωνίας αναφέρεται αυτό και γιατί αποδέχτηκε την «ερμηνεία»; Τι ακριβώς εξυπηρέτησε;
Τα συρματοπλέγματα στα βόρεια σύνορά μας, επίσης, είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Οι απειλές για τους τζιχατζιστές στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και οι βόλτες στον ήλιο της κυρίας Τασίας αποτέλεσαν την αφορμή για το κλείσιμο των συνόρων. Και ναι μεν η Ευρώπη δεν νιώθει να ενοχλούνται τα φιλελεύθερα αντανακλαστικά της, αλλά εδώ υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα.
Η ελληνική κοινωνία έχει δηλητηριαστεί με μηνύματα που περνούν εκ των πραγμάτων. Είτε λόγω της αδράνειας είτε λόγω παραπληροφόρησης. Κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει να πληρώσει τον λογαριασμό για κάτι που δεν φταίει. Μέχρι σήμερα! Διότι από εδώ και πέρα αυτή η κυβέρνηση έχει την διαχείριση του θέματος. Και ναι μεν κληρονόμησε μια άσχημη κατάσταση, αλλά λίγο ως πολύ το ήξερε. Το τι θα κληρονομούσε.
Πάμε στο από εδώ και πέρα! Πολύ σωστά έγιναν παρεμβάσεις στο θέμα του άσυλου. Αλλά αυτές θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από καιρό. Χρειάζεται να ξεβολέψουμε την Ευρώπη. Να την υποχρεώσουμε να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί.
Και ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν μπορεί σήμερα, έπειτα από τρεις μήνες στην εξουσία η κυβέρνηση να έχει αφήσει το ίδιο σύστημα στην σίτιση. Δεν μπορεί να μην έχει ελέγξει την δράση των ΜΚΟ. Να μην έχει ερευνήσει πιθανές διασυνδέσεις ΜΚΟ με κυκλώματα διακινητών. Να μην έχει ερευνήσει τις μισθώσεις ακινήτων για τους πρόσφυγες. Να μην έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένα σύστημα διαφάνειας στην διαχείριση των κονδυλίων.
Σήμερα με το προσφυγικό ασχολούνται πολλά διαφορετικά υπουργεία. Κι είναι απορίας άξιο γιατί έχει πέσει το βάρος της διαχείρισης στο υπουργείο Άμυνας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να το δούμε από την πρακτική του πλευρά. Τι να πρωτοκάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης; να δει τους πρόσφυγες, να καθαρίσει τα Εξάρχεια ή να πάει τον γιο του σινεμά να δούνε μαζί τον Joker; Μήπως χρειάζεται ο συντονισμός να είναι σε ένα και μόνο υπουργείο που να έχει ως κύριο αντικείμενό του το προσφυγικό και το μεταναστευτικό;
Το σημαντικότερο όμως είναι η σωστή πληροφόρηση. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε όλους τους πρόσφυγες ομαδικά πίσω στην Τουρκία. Έχουμε υπογράψει συνθήκες, το άσυλο είναι ατομικό δικαίωμα. Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και το κάνει είναι να δημιουργήσει συνθήκες να εξετάζονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αιτήσεις και να στέλνονται όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πίσω στην Τουρκία. Η παραπληροφόρηση θα πρέπει να σταματήσει. Και να βγάλουμε στο φως όλους εκείνους που κρύβονται σήμερα πίσω από το πρόβλημα, προσπαθώντας να αναπτύξουν μία ακροδεξιά – ρατσιστική ατζέντα. Κι όσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει δράση, στρώνει τον δρόμο στον λαϊκισμό. Όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Να μην δημιουργηθεί πάντως η προσδοκία ότι όλα εξαρτώνται από εμάς! Αυτό είναι το απόλυτο ψέμα. Ούτε μπορούμε να βουλιάξουμε τις βάρκες, ούτε να στείλουμε τους πρόσφυγες με τσάρτερ στο Βερολίνο. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι. Ας κάνουμε, λοιπόν, τουλάχιστον αυτό.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]