Η προχθεσινή ανακοίνωση της UNICEF δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη: «Έως και 95% παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, σύμφωνα με διαθέσιμα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της UNICEF».
Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, 16.417 παιδιά πρόσφυγες είναι εγγεγραμμένα στα σχολεία της χώρας, 35% περισσότερα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα της περσινής σχολικής χρονιάς.
Τα νούμερα μας φάνηκαν απίστευτα γι' αυτό και αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο και όσα πληροφορηθήκαμε μας εξέπληξαν ευχάριστα.
Όλα ξεκίνησαν όταν η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών παρατήρησε ότι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης να εντάσσει κατευθείαν στις βαθμίδες Εκπαίδευσης τα παιδιά αυτά όταν αρκετά δεν ήξεραν ούτε μια λέξη Ελληνικών, δημιουργούσε πολλά προβλήματα και κυρίως σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.
Έτσι λοιπόν, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σχεδίασαν ένα μεταβατικό πρόγραμμα, ένα «μονοπάτι για όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» όπως το ονόμασαν.
Το πρόγραμμα αυτό καταρχάς εκπαιδεύει τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν Ελληνικά στα παιδιά και προσφέρει μαθήματα Ελληνικών και ενίσχυσης δεξιοτήτων ενώ όπου είναι αναγκαίο παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των παιδιών.
Το πρόγραμμα βοηθάει τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να ενταχθούν ομαλότερα στη δημόσια Εκπαίδευση και αποδίδει ήδη γιατί και περισσότερα παιδιά εντάσσονται στις βαθμίδες της δημόσιας Εκπαίδευσης αλλά όλο και λιγότερα την εγκαταλείπουν.
Τα συγχαρητήρια στα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι αυτονόητα όμως θέλουμε να σταθούμε λίγο περισσότερο στο δεύτερο υπουργείο γιατί συνήθως γράφουμε γι αυτό όταν είναι να ασκήσουμε δριμεία κριτική. Για να είμαστε ακριβέστεροι για τη Σοφία Βούλτεψη είναι που θέλουμε να γράψουμε.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο καταλληλότερο πρόσωπο από εκείνη για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις πολιτικές ένταξης των Προσφύγων και Μεταναστών χωρίς να ακουστεί «κιχ» από τον οποιοδήποτε στο κόμμα της, ακόμα και τους πιο σκληρούς.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ένταξη προσφύγων και μεταναστών που φυσικά δεν περιορίζεται στα παιδιά να προχωρήσει γρήγορα και με σοβαρότητα.
Η Ελλάδα ήδη χρειάζεται χέρια για τα έργα που έχουν ξεκινήσει. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν στα στοιχειώδη με πρώτο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ώστε να αξιοποιηθούν στον Τουρισμό, την οικονομία των υπηρεσιών αλλά και τη φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα οι άνθρωποι αυτοί να εκπαιδευτούν.
Λεφτά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε, τον κατάλληλο άνθρωπο που μπορεί να διαχειριστεί το θέμα και πολιτικά τον έχουμε. Ας το κάνουμε.