Περιθώριο μερικών ημερών δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εισηγηθούν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Την επιβολή δηλαδή ενός lockdown που θα προσομοιάζει σε εκείνο που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Σε μια συγκυρία, όπου ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να συνδράμουν το σύστημα υγείας και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών σε άλλους νομούς εφόσον αυτό χρειασθεί, οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.
Ορόσημο για την πορεία της πανδημίας θα αποτελέσει το Σαββατοκύριακο με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα νέα κρούσματα, τις διασωληνώσεις που θα χρειαστούν και τους θανάτους που θα καταγραφούν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα, η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί, θα διερευνηθούν από την αρχή τα πρόσθετα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις.
Ο λόγος είναι ότι οι μετακινήσεις είναι η αιτία που ο ιός βρίσκει περιθώριο να διασπείρεται στην κοινωνία, όπου πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Αναπόφευκτα λοιπόν, θα αναγκαστούν να τεθούν περιορισμοί σε επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι μπορούν ακόμη να παραμένουν δραστηριοποιούμενοι.
Στη χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη συνέχιση της πίεσης του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ηλικίες των ασθενών είναι πολύ χαμηλότερες και παρά το γεγονός αυτό πολλοί ασθενείς ηλικίας 40-55 ετών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Αντίστοιχα στην Αθήνα, η προχθεσινή νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και στη διάρκειά της άνοιξαν καινούριες κλίνες για κάλυψη των προσερχόμενων ασθενών, πέραν των πρόσθετων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί. Ευτυχώς οι πρόσθετες κλίνες αφορούσαν μονοψήφιο αριθμό περιστατικών. Παρόλα αυτά, η ημερήσια ροή ξεπερνά πλέον τους 300 ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιέσεις εκτός από τον Ευαγγελισμό, το Γεννηματάς και το Σωτηρία, και στο Σισμανόγλειο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν αφορά την επάρκεια κλινών, γιατί υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για μετατροπή κλινών ΜΕΘ από γενικά περιστατικά σε περιστατικά COVID - 19, όπως αντίστοιχα υπάρχει και η δυνατότητα για μετατροπή απλών θαλάμων, σε θαλάμους ασθενών με COVID - 19.
Αντίθετα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η νοσηλεία είναι μακρά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εναλλάσσονται οι ασθενείς, στους χρόνους που η πανδημία ορίζει. Χαρακτηριστικά, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID, χρειάζονται περίπου 10 ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν εξιτήριο και να συνεχίσουν την αποθεραπεία τους στο σπίτι. Όσο για τους νοσηλευόμενους που χρειάζονται εντατική ή αναπνευστική υποστήριξη με διασωλήνωση, εκεί οι ημέρες νοσηλείας φθάνουν ακόμη και τις 18 ημέρες.
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε ολόκληρη τη χώρα για την νοσηλεία κρουσμάτων είναι 5271. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.841 συνολικά, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, και απλούς θαλάμους.
Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν φτάσει συνολικά τις 1143, από τις οποίες είναι κατειλημμένες οι 830, ενώ 313 είναι κενές.
Οι ΜΕΘ εκτός περιστατικών κορονοϊού, είναι 610 και από αυτές οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές.
Οι ΜΕΘ - COVID είναι σήμερα 533 και έχουν καταληφθεί οι 391, ενώ 142 παραμένουν κενές.
Καθώς το σύστημα υγείας διαθέτει ακόμη επάρκεια, χωρίς να χρειάζεται η αναζήτηση πρόσθετων χώρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως περιβάλλον νοσοκομείου ή Εντατικής, οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επισημαίνουν την ανάγκη αυτοπεριορισμού των πολιτών, προκειμένου να μην ασθενήσουν από τον πανδημικό ιό.
Διαβάστε ακόμα:
- Κορονοϊός: 38 νεκροί και 3.038 νέα κρούσματα - 697 στην Αττική, 725 στη Θεσσαλονίκη
- Αχ. Γραβάνης: Η χώρα απέχει 2-3 εβδομάδες από εικόνες Ιταλίας
- Έρημη πόλη η Αθήνα - Σε ισχύ η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας