Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που οι άνθρωποι χρειάζονται πουλόβερ για τρεις μήνες το πολύ. Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος για να ζήσει κανείς για λίγες μέρες ή και για πάντα. Πατάμε πάνω στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου. Θα μπορούσαμε να το έχουμε εκμεταλλευτεί οικονομικά. Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει πολλούς περισσότερους τουρίστες απ' όσους σήμερα και να αποτελέσει τόπο εξοχικής ή και μόνιμης κατοικίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του κόσμου.
Η Ελλάδα των τόσων ομορφιών έχει διαθέσει ελάχιστα ακίνητα σε ξένους σε σχέση με άλλες «ανταγωνίστριες αγορές». Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ανταγωνισμός. Χάνουμε με τα χέρια κάτω από χώρες όπως η Ισπανία ή ακόμη και η Τουρκία. Κι όμως! Θα μπορούσε η αγορά κατοικίας να αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της χώρας.
Αυτό δεν συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους. Να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, όπως και η Αλβανία, είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο. Το απόγευμα υπογράφεις το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου και τα μεσάνυκτα «περπατάνε» τα σύρματα. Κυριολεκτικώς μιλάμε και όχι μεταφορικώς. Άντε μετά να εμπιστευτεί την ελληνική αγορά ο αλλοδαπός. Ας αφήσουμε και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη χρήσεις γης. Λυπητερή ιστορία απ’ όπου κι αν την πιάσει κανείς.
Θα μπορούσε η Ελλάδα να βάλει ως στόχο τις 500.000 κατοικίες για ξένους. Πέρα από το κόστος κατασκευής, ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν για να εξυπηρετήσουν τόσα πολλά νέα νοικοκυριά, πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Την ίδια ώρα οι άνθρωποι αυτοί που θα είχαν την δεύτερη ή και την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα θα ήταν μαγνήτης και για εκατοντάδες άλλους χιλιάδες επισκέπτες. Για τους συγγενείς τους, τους φίλους τους.
Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να πείσουμε την Tesla να φτιάξει το επόμενο εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Αλλά μπορούμε σίγουρα να υιοθετήσουμε ένα project που να αναδείκνυε την Ελλάδα ως κορυφαίο προορισμό στον πλανήτη, σεβόμενη το περιβάλλον και βοηθώντας την μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον απ’ αυτό που ζήσαμε όλοι μας στα τελευταία δέκα χρόνια της χρεοκοπίας.
Σύμφωνοι! Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός στόχος για την χώρα. Η Ελλάδα του μέλλοντος χρειάζεται την βιομηχανία, την καινοτομία, την τεχνολογία, την πρωτογενή παραγωγή. Χρειάζεται τα πάντα! Αυτό όμως δεν αποκλείει έναν εφικτό και εύκολο στόχο: Το real estate μπορεί αναμφισβήτητα να είναι το project της επόμενης εικοσαετίας.
Θανάσης Μαυρίδης