Το πρώην δεξί χέρι του Πούτιν έρχεται στην Ελλάδα

Το πρώην δεξί χέρι του Πούτιν έρχεται στην Ελλάδα

Του Αλέξανδρου Σκούρα*

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, η Public Issue δημοσίευσε τη δημοτικότητα των ξένων ηγετών στην Ελλάδα. Οι Έλληνες κατέγραψαν αρκετές ενδιαφέρουσες τάσεις, όπως τη χαμηλή δημοτικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ (62% αρνητική γνώμη), και τη θεαματικά υψηλή δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα (69% θετική γνώμη). Όμως, ο πιο αγαπημένος ξένος ηγέτης των Ελλήνων είναι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η συμπάθειά μας προς τον Ρώσο Πρόεδρο μπορεί να έχει τις πηγές της στην κοινή θρησκευτική παράδοση των δύο χωρών, την περιφρόνηση που δείχνει προς τα προτάγματα της Δύσης, ή ακόμα και στην παραφιλολογία της μπλογκόσφαιρας και ορισμένων τηλεοπτικών καναλιών που τον φέρουν ως σωτήρα του ελληνικού έθνους που μια μέρα θα μας παραδώσει την Κωνσταντινούπολη για να χτίσουμε πάνω της τη νέα Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Φυσικά, υπάρχουν και οι συνεχείς επικλήσεις της πολιτικής τάξης που τον φέρουν ως μέγα χρηματοδότη του ελληνικού χρέους και κύριο υποστηρικτή των εκάστοτε κυβερνήσεων που θα μας αποδεσμεύσουν απ' τα μνημόνια και θα μας οδηγήσουν στην «ανεξαρτησία».

Αυτές οι απόψεις, που συνεχώς διαψεύδονται από την πραγματικότητα, έχουν σημαντικές συνέπειες στο κλίμα των ιδεών στη χώρα μας. Αντί να προβληματιζόμαστε για τη δημοφιλία ενός πολιτικού ηγέτη με απολυταρχικές τάσεις, ελάχιστο σεβασμό στην ελευθεροτυπία και προφανή περιφρόνηση των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, επιλέγουμε να επικεντρωνόμαστε σε θέματα που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και τροφοδοτούν λανθάνουσες μορφές πατριωτισμού.

Ο σημαντικότατος φιλελεύθερος Άγγλος ιστορικός και πολιτικός, Λόρδος Άκτον (1834 – 1902), ανέφερε σε μία διάλεξή του ότι «είναι δίκαιη η περιφρόνηση προς έναν άντρα που άλλη γνώμη έχει στην ιστορία και άλλη στην πολιτική, άλλη στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό, άλλη ως αντιπολίτευση και άλλη ως κυβέρνηση». Η δύναμη αυτής της πρότασης, που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν στην περίπτωση της δημοφιλίας του Β. Πούτιν εφαρμόζουμε διαφορετικά κριτήρια εντός και εκτός Ελλάδας, αν έχουμε άλλο όραμα για τη χώρα μας από αυτό που έχει προσφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσίας στη χώρα του. Κοινώς, πώς θα μας φαινόταν αν αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι της εκάστοτε κυβέρνησης βρίσκονταν στη φυλακή ή αναγκάζονταν από φόβο για τη ζωή ή την ελευθερία τους να φύγουν από τη χώρα; Πώς θα αισθανόμασταν, αν γνωρίζαμε ότι σχεδόν ολόκληρος ο Τύπος λειτουργεί σαν εργαλείο προπαγάνδας του Έλληνα κυβερνήτη; Τι άποψη θα είχαμε για μία κυβέρνηση που δεν σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της;

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, ως εκφραστής των φιλελεύθερων ιδεών στη χώρα μας, φιλοξενεί την ερχόμενη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Αμαλία (ΧΑΡΤΗΣ) στις 7 μ.μ. τον πρώην στενό συνεργάτη του Β. Πούτιν, Άντρεϊ Ιλαριόνοφ, ο οποίος θα μιλήσει τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία και τον ρόλο της στο σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο Άντρεϊ Ιλαριόνοφ είναι επιστημονικός συνεργάτης του Cato Institute. Υπήρξε ο στενότερος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσίας, ενώ ήταν και ο εκπρόσωπός του στο G-8. Μετά το 2005, και έπειτα από τη διολίσθηση της θέσης της χώρας του ως προς τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ο Ιλαριόνοφ μετετράπη σε έναν από τους κυριότερους επικριτές του Β. Πούτιν και του κορπορατικού καθεστώτος της χώρας του. Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους υπερασπιστές της ανοιχτής κοινωνίας και της ελεύθερης αγοράς. Από το 1993 έως το 1994 ο Ιλαριόνοφ υπηρέτησε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1994, διαμαρτυρόμενος για τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ρωσίας. Το 1994 ίδρυσε και διοίκησε το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης. Είναι συγγραφέας πολλαπλών οικονομικών προγραμμάτων για τις εκάστοτε ρωσικές κυβερνήσεις, έχει συγγράψει τρία βιβλία και περισσότερα από 300 άρθρα για τη ρωσική οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Προϋπόθεση για την πρόοδο της ανοιχτής κοινωνίας είναι ο ανοιχτός διάλογος. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την πραγματική εικόνα του κορπορατιστικού συστήματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

* O κ. Αλέξανδρος Σκούρας είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ.