Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (31/1-3/2/2022) φέρνει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη με ποσοστό 31,2%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22% και έπεται το ΚΙΝΑΛ με 14,4% μειώνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,8 μονάδες. (Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 η διαφορά ήταν 23,5%).
Το ενδιαφέρον στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει τους υπευθύνους της Νέας Δημοκρατίας είναι η διαρκής πτωτική πορεία του κόμματος από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που διενεργήθηκε αμέσως μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου, στις 20-25 του ίδιου μήνα, έδινε στη Νέα Δημοκρατία 34,5%. Δηλαδή μέσα σε πέντε μήνες η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου το 10% της δύναμης της. Να υπενθυμίσω πως τον Ιούνιο του 2021, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έδινε στη Νέα Δημοκρατία 36,5%.
Είναι νομίζω απλοϊκό να επαναπαύονται στη Νέα Δημοκρατία στη διαφορά που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διακύβευση των εκλογών, όποτε και αν γίνουν, δεν είναι ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, αλλά αν η Νέα Δημοκρατία θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Και αυτή η πτωτική δυναμική που αναπτύσσεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει να εμβάλει σε ανησυχία την ηγεσία της.
Βέβαια, ερμηνεία αυτής της πορείας υπάρχει. Πυρκαγιές, πανδημία, καιρικά φαινόμενα. Από την άλλη την πλευρά όμως έχουμε μια έκρηξη των επενδύσεων που συνετέλεσε στην πτώση της ανεργίας από το 16,5% στο 12,7% και όλα δείχνουν πως αυτή η καθοδική πορεία του συγκεκριμένου δείκτη θα συνεχιστεί.
Βέβαια, από τον Δεκέμβριο του 2021 προέκυψε και το φαινόμενο Ανδρουλάκης που απέκτησε μια αναπάντεχη δυναμική που αιφνιδίασε τους πάντες. Μια δυναμική που συντηρείται. Αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία έχει μέχρι στιγμής εκροές προς το ΚΙΝΑΛ μεγαλύτερες απ' ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι μη αναμενόμενο.
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να ανακόψει αυτή την πτωτική πορεία που παρατηρείται από τον Αύγουστο του 2021; Μήπως έχει διαβεί το κρίσιμο εκείνο σημείο, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή στην προτεραία κατάσταση; Εννοείται πως αυτό θα φανεί στο τέλος της διαδρομής.
Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η ακρίβεια δεν έχει επηρεάσει την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών, γιατί οι λογαριασμοί, κυρίως του ρεύματος, είναι καθ' οδόν, για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ακόμα ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση, πριν της προκαλέσει πρόσθετη ζημία. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν το πρόβλημα του έχει αίτια που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας του. Απαιτεί από την κυβέρνηση του να βρει τρόπο για να το λύσει.
Εκείνο το οποίο ψάχνει η κυβέρνηση είναι μια θεαματική επιτυχία, που θα έχει επικοινωνιακό και πολιτικό αντίκτυπο, αντιστρέφοντας το υπάρχον κλίμα. Όπως έγινε με τον τρόπο που χειρίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα την κρίση στον Έβρο και τον covid-19 στην πρώτη φάση του. Βέβαια, τέτοια γεγονότα προκύπτουν, δεν προκαλούνται και απαιτούν άμεσα αντανακλαστικά.
Το βασικό είναι το κυβερνητικό επιτελείο να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος, που φανερώνουν οι δημοσκοπήσεις και στη συνέχεια να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει. Θα είναι λάθος να εφησυχάσουν, όπως προανέφερα, γιατί προηγούνται με 10 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.