Από τον Φεβρουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πλευρές έχουν, ωστόσο, συμφωνήσει να διαπραγματευτούν μια συμφωνία η οποία θα διέπει τις μελλοντικές τους σχέσεις (κατά βάση στο εμπόδιο και την οικονομία), προκειμένου το διαζύγιο να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιο. Έχουν δε θέσει ως όριο το τέλος του 2020 προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό και να λύσουν τις σημαντικές διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν σε μια σειρά θέματα.
Όπως έδειξε, όμως, η τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές, αν όχι μηδενικές. Το παραδέχθηκαν, άλλωστε, οι επικεφαλής και των δύο – ο Ευρωπαίος Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός Ντέιβιντ Φροστ – κάνοντας λόγο για έλλειψη ουσιαστικής προόδου. Όσο για την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), εμφανίστηκε σαφώς πιο απαισιόδοξη: «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια εταιρική σχέση είναι πλέον πρακτικά αναπόφευκτη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της, καλώντας παράλληλα την ΕΕ να λάβει άμεσα «όλα τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα».
Αναγκαστικά, λοιπόν, αυτό είναι ένα ακόμη δύσκολο μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η γερμανική προεδρία της ΕΕ – παράλληλα, φυσικά, με αρκετά ακόμη, όπως είναι η υλοποίηση της συμφωνίας για την ανάκαμψη που ελήφθη στην τελευταία σύνοδο κορυφής, αλλά και την αναζωπύρωση της πανδημίας του Covid-19.
Τα σημεία τριβής
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, δύο είναι τα σημαντικότερα σημεία τριβής: Αφενός, την ύπαρξη ενός ισότιμου καθεστώτος ανταγωνισμού για τις δύο πλευρές (το αποκαλούμενο Level Playing Field) και, αφετέρου, τους όρους για την αλιεία στη Μάγχη, όπου παραδοσιακά διεξάγεται ένας... πόλεμος ανάμεσα σε βρετανικά και γαλλικά σκάφη.
Στην περίπτωση, πάντως, που οι προβλέψεις επαληθευτούν και οι συνομιλίες ναυαγήσουν, χωρίς να δοθεί παράταση χρόνου (ένα σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί ακόμη, έστω κι αν απορρίπτεται επισήμως), τότε θα ενεργοποιηθούν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κάτι που σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, επιβολή δασμών στις εκατέρωθεν εισαγωγές και εξαγωγές, οι οποίες θα πλήξουν σημαντικά τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα θα εγερθεί και στο «καυτό» μέτωπο των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, που ως γνωστόν εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Κι αυτό διότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε αναγκαστικά θα εγερθούν σύνορα και θα υπάρξουν τελωνειακοί έλεγχοι στην περιοχή, γεγονός που με τη σειρά του θα θέσει σε κίνδυνο την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, με την οποία επήλθε ειρήνευση στην πολύνεκρη και μακρά εμφύλια διαμάχη στη Β. Ιρλανδία.
Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ανησυχεί και για την ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στην Σκοτία. Με τον πληθυσμό της να έχει ταχθεί στη μεγάλη του πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, η επικεφαλής των εθνικιστών και της τοπικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον, εντείνει τις πιέσεις της για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, με την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα υπερισχύσει καθαρά το «ναι».
Ενός κακού, μύρια έπονται – ειδικά με ένα πρωθυπουργό όπως ο Τζόνσον...